<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/" xmlns:georss="http://www.georss.org/georss" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">
 <channel>
  <title>سیاست و اقتصاد ایران و جهان</title>
  <link>https://www.dw.com/persian/?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
  <description>News, Analysis and Service from Germany and Europe - in 30 Languages</description>
  <language>fa</language>
  <copyright>2026 DW</copyright>
  <pubDate>Sun, 5 Apr 2026 10:12:02 GMT</pubDate>
  <lastBuildDate>Sun, 5 Apr 2026 10:12:02 GMT</lastBuildDate>
  <atom:link href="https://rss.dw.com/xml/rss-per_politik_volltext" rel="self"/>
  <image>
   <url>https://rss.dw.com/images/DW-L-RGB_whitebg.png</url>
   <title>سیاست و اقتصاد ایران و جهان</title>
   <link>https://www.dw.com/persian/?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>News, Analysis and Service from Germany and Europe - in 30 Languages</description>
   <width>98</width>
   <height>64</height>
  </image>
  <ttl>10</ttl>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76665093</guid>
   <pubDate>Sun, 5 Apr 2026 05:10:00 GMT</pubDate>
   <title>ترامپ: دومین سرنشین جنگنده سرنگون‌شده اف۱۵ در ایران را نجات دادیم</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/ترامپ-دومین-سرنشین-جنگنده-سرنگون‌شده-اف۱۵-در-ایران-را-نجات-دادیم/live-76665093?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>دونالد ترامپ با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی &quot;تروث سوشال&quot; از نجات یافتن دومین سرنشین جنگنده اف‌۱۵ سرنگون‌شده در ایران خبر داد. محمدامین بیگلری و شاهین واحدپرست دوتن دیگر از معترضان دی‌ماه اعدام شدند.جنگ آمریکا و اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران روز شنبه ۹ اسفند ۱۴۰۴ آغاز شد. بر اساس اعلام دفتر نخست&amp;zwnj;وزیری اسرائیل، عملیات نظامی جدید این کشور، &amp;quot;غرش شیران&amp;quot; نام&amp;zwnj;گذاری شده است. آمریکا نیز عملیات نظامی خود علیه جمهوری اسلامی را &amp;quot;خشم حماسی&amp;quot; نام&amp;zwnj;گذاری کرده است.

علی خامنه&amp;zwnj;ای، رهبر جمهوری اسلامی در جریان این حملات کشته شد. بنا به اعلام ترامپ و ارتش اسرائیل تا كنون ده&amp;zwnj;ها تن از مقام&amp;zwnj;های عالیرتبه حکومت ایران نیز کشته شده&amp;zwnj;اند.

جمهوری اسلامی در واکنش به حملات مشترک اسرائیل و آمریکا، تا کنون خاک اسرائیل و نیز چند کشور منطقه خلیج فارس از جمله قطر، کویت، عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی و حتی آذربایجان را نیز هدف قرار داده است.

یک هفته پس از اعلام رسمی مرگ خامنه&amp;zwnj;ای، مجلس خبرگان رهبری، مجتبی فرزند او را به عنوان سومین رهبر جمهوری اسلامی انتخاب کرد.

آخرین خبرها از تحولات جنگ را از اینجا دنبال کنید: جنگ آمریکا و اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران



محمدامین بیگلری و شاهین واحدپرست، دو معترض بازداشتی دی‌ماه، اعدام شدند
خبرگزاری میزان صبح یکشنبه ۱۶ فروردین (پنجم آوریل) در اطلاعیه&amp;zwnj;ای از اجرای حکم اعدام محمدامین بیگلری و شاهین واحدپرست، از معترضان بازداشت&amp;zwnj;شده اعتراضات سراسری دی&amp;zwnj;ماه ۱۴۰۴ خبر داد.

در این اطلاعیه ادعا شده، این دو &amp;quot;ضمن مشارکت در تخریب و آتش&amp;zwnj;زدن یک مکان دارای طبقه&amp;zwnj;بندی نظامی، تلاش داشتند به اسلحه&amp;zwnj;خانه دسترسی پیدا کنند&amp;quot;. به نوشته میزان، اعدام آنها &amp;quot;پس از رسیدگی به پرونده و تأیید حکم نهایی در دیوان عالی&amp;quot; به اجرا گذاشته شد.



پرونده محمدامین بیگلری و شاهین واحدپرست کلور به همراه پنج تن دیگر در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی رسیدگی شد و حکم اعدام آنها ۱۸ بهمن ماه، تنها یک ماه پس از دستگیری، صادر شد. اعترافات این متهمان تحت شکنجه گرفته شده بود.

همچنین فیلم&amp;zwnj;های موجود از حادثه به آتش کشیده شدن پایگاه بسیج ۱۸۵ &amp;quot;شهید محمود کاوه&amp;quot; در شرق تهران و همچنین روایت وکلای متهمان، روایت حکومتی از این حادثه و اتهامات وارده به این هفت نفر را نقض می&amp;zwnj;کند.

دویچه وله فارسی پیش&amp;zwnj;تر در گزارشی اختصاصی نوشته بود این افراد تا اسفند ماه حتی اجازه تلفن به خانواده&amp;zwnj;هایشان را نداشته&amp;zwnj;اند تا آنکه در اسفند ماه خانواده&amp;zwnj;ها با چند وکیل حقوق بشری تماس گرفته و آنها را در جریان این پرونده قرار می&amp;zwnj;دهند. پس از تنظیم وکالتنامه تازه به این زندانیان اجازه تماس با خانواده داده می&amp;zwnj;شود و خانواده&amp;zwnj;ها متوجه می&amp;zwnj;شوند که آنها در زندان قزل&amp;zwnj;حصار هستند و تمامی اعترافات زیر شکنجه گرفته شده است.  

سه روز پیش نیز امیرحسین حاتمی، یکی دیگر از متهمان این پرونده اعدام شد.

محمدامین بیگلری و شاهین واحدپرست هشتمین و نهمین زندانیانی هستند که در یک هفته گذشته و در میانه جنگ آمریکا و اسرائیل با ایران اعدامشده&amp;zwnj;اند.



ترامپ: دومین سرنشین جنگنده سرنگون‌شده اف۱۵ در ایران را نجات دادیم
دونالد ترامپ، رئیس&amp;zwnj; جمهور آمریکا، صبح یکشنبه پنجم آوریل (۱۶ فروردین) با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی &amp;quot;تروث سوشال&amp;quot; از نجات یافتن دومین سرنشین جنگنده اف&amp;zwnj;۱۵ سرنگون&amp;zwnj;شده در ایران خبر داد.

او این عملیات را یکی از &amp;quot;جسورانه&amp;zwnj;ترین عملیات&amp;zwnj;های جستجو و نجات در تاریخ آمریکا&amp;quot; توصیف کرده و نوشت، این خدمه نظامی &amp;quot;یک سرهنگ بسیار مورد احترام&amp;quot; است که در &amp;quot;پشت خطوط دشمن، در کوهستان خطرناک ایران قرار داشت و توسط دشمنان ما تعقیب می&amp;zwnj;شد&amp;quot;.

ترامپ افزود: &amp;laquo;به دستور من ایالات متحده ده&amp;zwnj;ها هواپیما، مجهز به مرگبارترین سلاح&amp;zwnj;های جهان، برای باز گرداندن او اعزام کرد. او دچار جراحاتی شده، اما حالش کاملا خوب خواهد شد.&amp;raquo; به گفته او، طی عملیات نجات این سرهنگ اف&amp;zwnj;۱۵ &amp;quot;فرمانده کل قوا، وزیر جنگ، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح و همرزمانش موقعیت مکانی او را ۲۴ ساعته تحت نظر داشتند و با دقت برای نجات او برنامه&amp;zwnj;ریزی کردند&amp;quot;.

رئیس جمهور آمریکا در پیام خود نجات خلبان این جنگنده را نیز که گزارش&amp;zwnj;هایی در رابطه با آن در روز شنبه منتشر شده بود، تأیید کرده و نوشت: &amp;laquo;اینکه توانستیم هر دوی این عملیات&amp;zwnj;ها را بدون حتی یک کشته یا مجروح آمریکایی به انجام برسانیم، بار دیگر ثابت می&amp;zwnj;کند که ما به برتری و تسلط کامل هوایی بر آسمان&amp;zwnj;های ایران دست یافته&amp;zwnj;ایم.&amp;raquo;

این جنگنده اف۱۵ روز جمعه در استان کهگیلویه و بویراحمد سقوط کرده بود. رسانه&amp;zwnj;های حکومتی در ایران گزارش داده بودند که این جنگنده توسط سپاه سرنگون شده است. خلبان این جنگنده آمریکایی در ساعات اولیه پس از سقوط، در جریان عملیاتی توسط نیروهای ارتش آمریکا نجات داده شد.

سپاه پاسداران عملیاتی را برای یافتن خدمه نظامی دیگر این جنگنده آغاز و برای یافتن و &amp;quot;زنده&amp;zwnj;گیری&amp;quot; او توسط مردم پاداش تعیین کرده بود.</description>
   <category>سیاست</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76662776</guid>
   <pubDate>Sat, 4 Apr 2026 15:15:00 GMT</pubDate>
   <title>بوریس جانسون: نمی‌توانیم وانمود کنیم که جنگ ایران به ما ربطی ندارد</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/بوریس-جانسون-نمی‌توانیم-وانمود-کنیم-که-جنگ-ایران-به-ما-ربطی-ندارد/a-76662776?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>بوریس جانسون در یادداشتی ضمن حمایت از موضع تونی بلر، دولت کی‌یر استارمر را به انفعال در قبال جنگ ایران متهم کرد و نوشت بریتانیا با نادیده گرفتن نقش خود در کنار آمریکا و متحدان خلیج فارس، مرتکب یک خطای راهبردی شده است.بوریس جانسون در یادداشتی ضمن تایید دیدگاه تونی بلر، نخست&amp;zwnj;وزیر اسبق بریتانیا درباره جنگ ایران نوشت: &amp;laquo;بلر در این نکته حق دارد، بریتانیا نمی&amp;zwnj;تواند وانمود کند جنگ با ایران &amp;quot;جنگ ما نیست.&amp;raquo;

او در این مقاله، دولت کی&amp;zwnj;یر استارمر را متهم کرد که پیش از آغاز جنگ و پس از آن، نه بر تصمیم&amp;zwnj;های آمریکا اثر گذاشت و نه به&amp;zwnj;موقع در کنار متحدانش در خلیج فارس ایستاد.

جانسون: بریتانیا کجا بود؟

بوریس جانسون یادداشت خود را با این پرسش آغاز می&amp;zwnj;کند که بریتانیا در ماه&amp;zwnj;های منتهی به جنگ، کجا بود. او می&amp;zwnj;نویسد از ژانویه و فوریه روشن بود که آمریکا در حال آرایش گسترده نیرو در اطراف ایران است، هرچند در آن زمان هنوز برنامه دقیق واشنگتن روشن نبود.

او با اشاره به فعالیت سفارت بریتانیا در واشنگتن و همچنین توان اطلاعاتی و امنیتی این کشور می&amp;zwnj;پرسد آیا لندن اصلا فهمیده بود چه اتفاقی در حال رخ دادن است یا نه. از نگاه او، اگر کی&amp;zwnj;یر استارمر حتی این پرسش&amp;zwnj;ها را از دونالد ترامپنپرسیده باشد، این موضوع نشانه کمبود جدی کنجکاوی و ابتکار در رهبری بریتانیا است.

میان حملات محدود و جنگ تمام&amp;zwnj;عیار تفاوت وجود داشت

جانسون می&amp;zwnj;نویسد میان چند حمله تاکتیکی به تاسیسات نظامی جمهوری اسلامی، با هدف فشار بر مذاکرات هسته&amp;zwnj;ای، و یک حمله همه&amp;zwnj;جانبه با هدف کشتن شمار زیادی از مقام&amp;zwnj;های حکومت ایران، تفاوتی اساسی وجود دارد.

او استدلال می&amp;zwnj;کند اگر بریتانیا از ابتدا در جریان تصمیم&amp;zwnj;سازی&amp;zwnj;ها حضور می&amp;zwnj;داشت، می&amp;zwnj;توانست سوال&amp;zwnj;های مهمی مطرح کند و شاید حتی بر نحوه فکر کردن ترامپ اثر بگذارد؛ به&amp;zwnj;ویژه از آن&amp;zwnj;جا که به&amp;zwnj;گفته او، بریتانیا شناخت تاریخی و عمیقی از خلیج فارس و خاورمیانه دارد.

انتقاد از کنار گذاشتن نقش سنتی بریتانیا

نخست&amp;zwnj;وزیر پیشین بریتانیا می&amp;zwnj;نویسد بریتانیا در شکل&amp;zwnj;گیری بسیاری از پادشاهی&amp;zwnj;های خلیج فارس نقش تاریخی داشته و حتی تا دهه ۱۹۷۰ در برخی از آن&amp;zwnj;ها قدرت استعماری بوده است. او همچنین تاکید می&amp;zwnj;کند بریتانیا در شکل&amp;zwnj;گیری ایران مدرن نیز نقش مهمی داشته و شناخت دستگاه دیپلماسی این کشور از فرهنگ و سیاست خاورمیانه، زمانی یکی از افتخارات وزارت خارجه بریتانیا بود.

از نگاه جانسون، اگر لندن در &amp;quot;اتاق تصمیم&amp;quot; حضور داشت، می&amp;zwnj;توانست یک پرسش کلیدی را پیش بکشد: اگر ایران در پاسخ به حملات گسترده، تنگه هرمز را ببندد، برنامه چیست؟ آیا آمریکا و متحدانش برای حضور زمینی آماده بودند یا نه؟

جانسون: استارمر باید خود را به اتاق تصمیم می&amp;zwnj;رساند

جانسون می&amp;zwnj;نویسد بریتانیا دومین بازیگر مهم ناتو است و همیشه به این که نزدیک&amp;zwnj;ترین و باثبات&amp;zwnj;ترین متحد آمریکاست افتخار کرده است، اما در این بحران عملا هیچ تلاشی برای اثرگذاری بر رویکرد واشنگتن نسبت به ایران نکرد.

او با مقایسه وضعیت فعلی با جنگ خلیج فارس در سال ۱۹۹۱ و جنگ عراق در سال ۲۰۰۳ می&amp;zwnj;نویسد مارگارت تاچر و تونی بلر هر دو در آمادگی&amp;zwnj;های آن جنگ&amp;zwnj;ها از نزدیک دخیل بودند. به گفته او، فارغ از ارزیابی اخلاقی یا سیاسی آن جنگ&amp;zwnj;ها، هر دو دارای اهداف روشن و علنی بودند و به سرعت نیز به موفقیت&amp;zwnj;های نظامی اولیه رسیدند.

جانسون می&amp;zwnj;پرسد چرا این بار بریتانیا در اتاق تصمیم نبود و چرا استارمرحتی اگر دعوت هم نشده بود، تلاش نکرد خود را به آنجا برساند. به باور او، نتیجه این انفعال آن شد که همه چیز به بنیامین نتانیاهو واگذار شد تا به&amp;zwnj;تنهایی در گوش ترامپ زمزمه کند؛ در حالی که نخست&amp;zwnj;وزیر اسرائیل، به&amp;zwnj;گفته جانسون، دستور کار خاص خود را دارد.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

جانسون دولت حزب کارگر را به &amp;quot;انفعال&amp;quot; متهم می&amp;zwnj;کند و می&amp;zwnj;نویسد این ویژگی حتی پس از آغاز جنگ نیز ادامه یافت. او می&amp;zwnj;گوید بریتانیا در پاسخ به حملات ایران به پایگاه&amp;zwnj;های بریتانیایی در قبرس و دیه&amp;zwnj;گو گارسیا، بسیار کند عمل کرد.

او همچنین استدلال می&amp;zwnj;کند که لندن به&amp;zwnj;موقع به کمک برخی از مهم&amp;zwnj;ترین دوستان و متحدان خود در منطقه، از جمله عربستان سعودی، قطر، کویت، امارات، بحرین و عمان، نرفت؛ کشورهایی که به نوشته او هدف حملات پهپادی ایران قرار گرفته&amp;zwnj;اند.

&amp;quot;این جنگ ما نیست&amp;quot;؛ جمله&amp;zwnj;ای که جانسون آن را اشتباه می&amp;zwnj;داند

در مرکز انتقاد جانسون، جمله کی&amp;zwnj;یر استارمر قرار دارد که گفته بود &amp;quot;این جنگ ما نیست&amp;quot;. جانسون این موضع را &amp;quot;احمقانه&amp;quot; توصیف می&amp;zwnj;کند و می&amp;zwnj;نویسد چگونه می&amp;zwnj;توان گفت این جنگ به بریتانیا مربوط نیست، در حالی که قیمت انرژی رو به افزایش است، مردم تحت فشار اقتصادی قرار گرفته&amp;zwnj;اند و برخی از مهم&amp;zwnj;ترین شرکای منطقه&amp;zwnj;ای لندن هر روز هدف حمله قرار می&amp;zwnj;گیرند.

او همچنین با اشاره به سرمایه&amp;zwnj;گذاری گسترده کشورهای خلیج فارس در بریتانیا، این پرسش را مطرح می&amp;zwnj;کند که آیا پس از رفتار لندن در این بحران، این روابط به همان شکل گذشته باقی خواهد ماند یا نه.

فاصله گرفتن از آمریکا یک اشتباه راهبردی است

جانسون می&amp;zwnj;نویسد می&amp;zwnj;توان فهمید چرا بسیاری از مردم در بریتانیا و جهان از دشواری&amp;zwnj;های ترامپ در این جنگ خشنودند؛ زیرا او سال&amp;zwnj;ها اروپایی&amp;zwnj;ها را بر سر تعرفه&amp;zwnj;ها، گرینلند، ارزش نظامی و مسائل دیگر تحقیر کرده است.

اما او هشدار می&amp;zwnj;دهد که فاصله گرفتن بلندمدت از آمریکا یک اشتباه راهبردی بزرگ برای بریتانیا خواهد بود. به نوشته او، این جنگ هنوز هم ممکن است در نهایت به تغییری مثبت در ایران منجر شود، اما بریتانیا در صورتی می&amp;zwnj;توانست بهتر کمک کند و جلوی اشتباه&amp;zwnj;های بیشتر را بگیرد که در جایگاه سنتی خود، یعنی متحد وفادار و قابل اتکای آمریکا، قرار می&amp;zwnj;گرفت.

حمایت از موضع تونی بلر

جانسون در پایان، آشکارا از موضع تونی بلر حمایت می&amp;zwnj;کند و می&amp;zwnj;نویسد بلر درست می&amp;zwnj;گوید که بریتانیا باید فورا پایگاه&amp;zwnj;های خود را در اختیار می&amp;zwnj;گذاشت و با هر تعداد کشتی که در اختیار دارد برای باز کردن تنگه هرمز کمک می&amp;zwnj;کرد.

به باور او، چنین اقدامی نه&amp;zwnj;تنها لندن را در موقعیت بهتری برای اثرگذاری بر روند جنگ قرار می&amp;zwnj;داد، بلکه می&amp;zwnj;توانست ترامپ را نیز به اعلام پیروزی و پایان زودتر جنگ ترغیب کند، زیرا ایران در آن صورت می&amp;zwnj;دید که آمریکا در لحظه&amp;zwnj;های سخت واقعا می&amp;zwnj;تواند روی متحدانش حساب کند.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

جانسون در جمع&amp;zwnj;بندی می&amp;zwnj;نویسد شاید بریتانیا خود آغازگر این جنگ نبوده و حتی اگر از ابتدا در اتاق تصمیم حضور داشت نیز آن را توصیه نمی&amp;zwnj;کرد، اما اکنون دیگر نمی&amp;zwnj;تواند از پیامدهای آن بگریزد.

او برای تقویت این استدلال، به نقش آمریکا در جنگ فالکلند، بوسنی، کوزوو و حتی جنگ جهانی دوم اشاره می&amp;zwnj;کند و یادآور می&amp;zwnj;شود که آمریکا در آن جنگ&amp;zwnj;ها نیز، حتی وقتی منشا اصلی بحران&amp;zwnj;ها در اروپا نبود، به کمک متحدانش آمد. از این رو، به&amp;zwnj;نظر او، بریتانیا امروز نیز نمی&amp;zwnj;تواند صرفا با اعلام این&amp;zwnj;که &amp;quot;این جنگ ما نیست&amp;quot; از زیر بار مسئولیت سیاسی و راهبردی خود شانه خالی کند.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA::%20%D8%A8%D9%88%D8%B1%DB%8C%D8%B3%20%D8%AC%D8%A7%D9%86%D8%B3%D9%88%D9%86%3A%20%D9%86%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%DB%8C%D9%85%20%D9%88%D8%A7%D9%86%D9%85%D9%88%D8%AF%20%DA%A9%D9%86%DB%8C%D9%85%20%DA%A9%D9%87%20%D8%AC%D9%86%DA%AF%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%A8%D9%87%20%D9%85%D8%A7%20%D8%B1%D8%A8%D8%B7%DB%8C%20%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF%20&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76662776&amp;x4=101247&amp;x5=%20%D8%A8%D9%88%D8%B1%DB%8C%D8%B3%20%D8%AC%D8%A7%D9%86%D8%B3%D9%88%D9%86%3A%20%D9%86%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%DB%8C%D9%85%20%D9%88%D8%A7%D9%86%D9%85%D9%88%D8%AF%20%DA%A9%D9%86%DB%8C%D9%85%20%DA%A9%D9%87%20%D8%AC%D9%86%DA%AF%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%A8%D9%87%20%D9%85%D8%A7%20%D8%B1%D8%A8%D8%B7%DB%8C%20%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF%20&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%A8%D9%88%D8%B1%DB%8C%D8%B3-%D8%AC%D8%A7%D9%86%D8%B3%D9%88%D9%86-%D9%86%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%DB%8C%D9%85-%D9%88%D8%A7%D9%86%D9%85%D9%88%D8%AF-%DA%A9%D9%86%DB%8C%D9%85-%DA%A9%D9%87-%D8%AC%D9%86%DA%AF-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D9%87-%D9%85%D8%A7-%D8%B1%D8%A8%D8%B7%DB%8C-%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF%2Fa-76662776&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260404&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>ایران</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76659871</guid>
   <pubDate>Sat, 4 Apr 2026 10:04:00 GMT</pubDate>
   <title>ترامپ خواستار افزایش نجومی بودجه نظامی آمریکا شد</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/ترامپ-خواستار-افزایش-نجومی-بودجه-نظامی-آمریکا-شد/a-76659871?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>دونالد ترامپ در طرح بودجه سال ۲۰۲۷ خواستار افزایش چشمگیر هزینه‌های نظامی آمریکا به ۱/۵ تریلیون دلار شده است؛ هم‌زمان قرار است بودجه بخش‌هایی مانند آموزش، محیط زیست و ناسا کاهش یابد.دونالد ترامپ، رئیس&amp;zwnj;جمهوری آمریکا، در پیش&amp;zwnj;نویس بودجه سال ۲۰۲۷ خواستار افزایش گسترده بودجه دفاعی این کشور شده است. بر اساس طرح منتشرشده از سوی کاخ سفید، هزینه&amp;zwnj;های نظامی آمریکا قرار است به ۱/۵ تریلیون دلار برسد؛ رقمی که به نوشته رسانه&amp;zwnj;های آمریکایی، در تاریخ معاصر ایالات متحده بی&amp;zwnj;سابقه خواهد بود.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

بر اساس این طرح، بودجه دفاعی آمریکا در سال ۲۰۲۷ نسبت به رقم پیش&amp;zwnj;بینی&amp;zwnj;شده برای سال مالی ۲۰۲۶ افزایش بی&amp;zwnj;سابقه&amp;zwnj;ای خواهد داشت. برای سال جاری، حدود یک تریلیون دلار برای بخش دفاعی در نظر گرفته شده، اما ترامپ اکنون می&amp;zwnj;خواهد این رقم در سال آینده به ۱/۵ تریلیون دلار برساند.

تصویب نهایی این طرح به عهده کنگره آمریکاست. این سند بیشتر به&amp;zwnj;عنوان نقشه راه و بازتاب اولویت&amp;zwnj;های دولت عمل می&amp;zwnj;کند و سپس کنگره باید درباره قوانین بودجه تصمیم بگیرد.

افزایش حقوق نیروهای نظامی

در این طرح، فقط افزایش بودجه کلی دفاعی مطرح نیست، بلکه پیش&amp;zwnj;بینی شده است حقوق نیروهای نظامی نیز بین ۵ تا ۷ درصد افزایش یابد.

آمریکا و اسرائیل پنج هفته پیش به ایران حمله کردند و وزارت دفاع آمریکا نیز متعاقبا درخواست ۲۰۰ میلیارد دلار اضافی کرده است.

کاهش بودجه در آموزش، محیط زیست و ناسا

کاخ سفید پیشنهاد داده است هزینه&amp;zwnj;های اختیاری خارج از بخش دفاعی در سال ۲۰۲۷ حدود ۱۰ درصد کاهش یابد.

بیشتر بخوانید: تهدید باب&amp;zwnj;المندب؛ آیا بحران انرژی جهانی نزدیک است؟

بر اساس این طرح، حدود ۷۳ میلیارد دلار از هزینه&amp;zwnj;های غیرنظامی کاسته خواهد شد. این کاهش&amp;zwnj;ها شامل برنامه&amp;zwnj;های داخلی مانند ابتکارهای محیط زیستی، حمایت از مسکن و برنامه&amp;zwnj;های آموزشی می&amp;zwnj;شود.

در میان بازندگان اصلی این طرح، برنامه&amp;zwnj;های انرژی&amp;zwnj;های تجدیدپذیر و سازمان فضایی آمریکا (ناسا) قرار دارند. بودجه ناسا قرار است ۵/۶ میلیارد دلار کاهش پیدا کند.

اولویت با سامانه دفاع موشکی و کشتی&amp;zwnj;های جنگی

در مقابل، بخش&amp;zwnj;هایی مانند سامانه دفاع موشکی پیشنهادی &amp;quot;گنبد طلایی&amp;quot; از این بودجه جدید سود خواهند برد.

همچنین ساخت ۳۴ کشتی جنگی تازه با هزینه&amp;zwnj;ای نزدیک به ۶۶ میلیارد دلار در این طرح دیده شده است. افزون بر آن، دولت ترامپ می&amp;zwnj;خواهد پروژه یک کلاس تازه از ناوهای جنگی هدایت&amp;zwnj;شونده را نیز پیش ببرد.

بودجه وزارت دادگستری آمریکا نیز قرار است ۱۳ درصد افزایش یابد.

انتقاد دموکرات&amp;zwnj;ها

این طرح با واکنش منفی دموکرات&amp;zwnj;ها روبه&amp;zwnj;رو شده است. جف مرکلی، عضو ارشد دموکرات در کمیته بودجه سنا، این پیشنهاد را &amp;quot;درخواستی دور از واقعیت&amp;quot; توصیف کرد.

او گفت این طرح در عمل به معنای پول بیشتر برای &amp;quot;سلاح و بمب&amp;quot; و پول کمتر برای نیازهای واقعی مردم مانند مسکن، بهداشت، آموزش، جاده&amp;zwnj;ها، تحقیقات علمی و حفاظت از محیط زیست است.

در این پیش&amp;zwnj;نویس، هیچ اشاره&amp;zwnj;ای به مخارج حساس سیاسی مانند بیمه بازنشستگی (تأمین اجتماعی) و بیمه درمانی دولتی (مدیکر) نشده است.

کاخ سفید همچنین توضیح نداده که این جابه&amp;zwnj;جایی&amp;zwnj;های بزرگ بودجه&amp;zwnj;ای چه اثری بر کسری بودجه آمریکا خواهد داشت. در اسناد منتشرشده نیز هیچ برآوردی در این باره ارائه نشده است.

بر اساس برآورد دفتر بودجه کنگره آمریکا، کسری بودجه آمریکا در سال مالی ۲۰۲۶ حدود ۱/۸۵ تریلیون دلار خواهد بود. سال مالی در آمریکا از اول اکتبر آغاز می&amp;zwnj;شود.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

با توجه به اکثریت شکننده جمهوری&amp;zwnj;خواهان در سنا و مجلس نمایندگان، تصویب این طرح در شکل کنونی بعید به نظر می&amp;zwnj;رسد.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA::%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D9%85%D9%BE%20%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%B1%20%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4%20%D9%86%D8%AC%D9%88%D9%85%DB%8C%20%D8%A8%D9%88%D8%AF%D8%AC%D9%87%20%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C%20%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7%20%D8%B4%D8%AF%20&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76659871&amp;x4=101247&amp;x5=%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D9%85%D9%BE%20%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%B1%20%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4%20%D9%86%D8%AC%D9%88%D9%85%DB%8C%20%D8%A8%D9%88%D8%AF%D8%AC%D9%87%20%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C%20%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7%20%D8%B4%D8%AF%20&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D9%85%D9%BE-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D9%86%D8%AC%D9%88%D9%85%DB%8C-%D8%A8%D9%88%D8%AF%D8%AC%D9%87-%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7-%D8%B4%D8%AF%2Fa-76659871&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260404&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>ایران</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76651963</guid>
   <pubDate>Fri, 3 Apr 2026 08:50:00 GMT</pubDate>
   <title>منابع اطلاعاتی آمریکا: نیمی از توان نظامی ایران باقی مانده است</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/منابع-اطلاعاتی-آمریکا-نیمی-از-توان-نظامی-ایران-باقی-مانده-است/a-76651963?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>گزارش سی‌ان‌ان به نقل از منابع اطلاعاتی آمریکا نشان می‌دهد با وجود حملات گسترده، ایران همچنان بخش قابل‌توجهی از توان موشکی و پهپادی خود را حفظ کرده و قادر به انجام حملات در منطقه است.در حالی که مقام&amp;zwnj;های آمریکایی از تضعیف چشمگیر توان نظامی ایران سخن می&amp;zwnj;گویند، ارزیابی&amp;zwnj;های تازه اطلاعاتی ایالات متحده تصویری پیچیده&amp;zwnj;تر از وضعیت میدانی ارائه می&amp;zwnj;دهد؛ تصویری که نشان می&amp;zwnj;دهد ایران همچنان بخش قابل&amp;zwnj;توجهی از توان موشکی و پهپادی خود را حفظ کرده است.

بر اساس گزارشی که شبکه سی&amp;zwnj;ان&amp;zwnj;ان به نقل از سه منبع آگاه منتشر کرده، حدود نیمی از پرتابگرهای موشکی ایران همچنان سالم باقی مانده&amp;zwnj;اند و هزاران پهپاد انتحاری نیز در زرادخانه این کشور وجود دارد.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

یکی از این منابع به سی&amp;zwnj;ان&amp;zwnj;ان گفته است: &amp;laquo;آن&amp;zwnj;ها همچنان آماده&amp;zwnj;اند تا در سراسر منطقه خسارت گسترده ایجاد کنند.&amp;raquo;

این ارزیابی&amp;zwnj;ها در حالی منتشر می&amp;zwnj;شود که دونالد ترامپ و مقام&amp;zwnj;های دولت او از &amp;quot;تضعیف شدید&amp;quot; توان نظامی ایران سخن گفته&amp;zwnj;اند.

ترامپ در سخنانی اعلام کرده بود: &amp;laquo;توان ایران برای پرتاب موشک و پهپاد به&amp;zwnj;طور چشمگیری کاهش یافته و تاسیسات تولیدی و پرتابگرهای آن&amp;zwnj;ها تقریبا نابود شده&amp;zwnj;اند.&amp;raquo;

با این حال، منابع اطلاعاتی می&amp;zwnj;گویند، واقعیت پیچیده&amp;zwnj;تر است. اگرچه حملات آمریکا و اسرائیل به بیش از ۱۲ هزار هدف در داخل ایران انجام شده و به کاهش توان نظامی این کشور منجر شده، اما بخش مهمی از زیرساخت&amp;zwnj;ها همچنان فعال است.

یکی از دلایل اصلی باقی ماندن این توان، استفاده گسترده ایران از شبکه&amp;zwnj;های زیرزمینی است. به گفته منابع آگاه، ایران طی دهه&amp;zwnj;ها مجموعه&amp;zwnj;ای از تونل&amp;zwnj;ها و پناهگاه&amp;zwnj;های زیرزمینی ایجاد کرده که پرتابگرها و تجهیزات نظامی در آن&amp;zwnj;ها پنهان می&amp;zwnj;شوند.

بیشتر بخوانید:شهرهای موشکی سپاه، فعالان محیط زیست و سرمایه&amp;zwnj;ای که سوخت

این ساختار باعث شده حتی در مواردی که تاسیسات هدف قرار گرفته&amp;zwnj;اند، تجهیزات به&amp;zwnj;طور کامل نابود نشوند، بلکه فقط موقتا از دسترس خارج شوند.

به گفته یکی از منابع: &amp;laquo;این تجهیزات ممکن است زیر آوار یا در تونل&amp;zwnj;ها پنهان شده باشند، اما همچنان وجود دارند.&amp;raquo;

همچنین گفته می&amp;zwnj;شود ایران از تاکتیک &amp;quot;شلیک و جابه&amp;zwnj;جایی&amp;quot; برای پرتابگرهای متحرک استفاده می&amp;zwnj;کند، روشی که ردیابی و هدف&amp;zwnj;گیری آن&amp;zwnj;ها را دشوارتر می&amp;zwnj;کند.

پهپادها و موشک&amp;zwnj;های باقی&amp;zwnj;مانده

در این ارزیابی آمده است که حدود ۵۰ درصد از توان پهپادی ایران همچنان حفظ شده و هزاران پهپاد در اختیار این کشور باقی مانده است.

علاوه بر این، بخش قابل&amp;zwnj;توجهی از موشک&amp;zwnj;های کروز دفاع ساحلی ایران نیز دست&amp;zwnj;نخورده باقی مانده&amp;zwnj;اند. این موشک&amp;zwnj;ها نقش کلیدی در توانایی ایران برای تهدید مسیرهای کشتیرانی در تنگه هرمز، یکی از مهم&amp;zwnj;ترین گذرگاه&amp;zwnj;های انرژی جهان دارند.

به گفته منابع، تمرکز حملات آمریکا بیشتر بر اهدافی بوده که مستقیماً تهدیدی برای متحدان منطقه&amp;zwnj;ای محسوب می&amp;zwnj;شوند و به همین دلیل برخی از این ظرفیت&amp;zwnj;های دفاع ساحلی کمتر هدف قرار گرفته&amp;zwnj;اند.

در حالی که پنتاگون اعلام کرده تعداد حملات موشکی و پهپادی ایران تا ۹۰ درصد کاهش یافته، این کاهش بیشتر به میزان استفاده از این سلاح&amp;zwnj;ها مربوط است، نه لزوما نابودی کامل آن&amp;zwnj;ها.

پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، گفته است: &amp;laquo;بله، آن&amp;zwnj;ها هنوز هم موشک شلیک خواهند کرد، اما ما آن&amp;zwnj;ها را رهگیری می&amp;zwnj;کنیم.&amp;raquo;

در همین حال، منابع اطلاعاتی می&amp;zwnj;گویند، ایران همچنان ذخایر قابل&amp;zwnj;توجهی از موشک&amp;zwnj;ها را در اختیار دارد و توانایی ادامه حملات را حفظ کرده است.

اختلاف نظر درباره میزان خسارت

در حالی که مقام&amp;zwnj;های آمریکایی از &amp;quot;ضربات فلج&amp;zwnj;کننده&amp;quot; به ایران سخن می&amp;zwnj;گویند، برخی ارزیابی&amp;zwnj;ها محتاطانه&amp;zwnj;تر است.

سخنگوی پنتاگون گزارش سی&amp;zwnj;ان&amp;zwnj;ان را &amp;quot;کاملا نادرست&amp;quot; خوانده و تاکید کرده که اهداف نظامی آمریکا در مسیر تحقق قرار دارند.

در مقابل، منابع اطلاعاتی هشدار داده&amp;zwnj;اند که پایان دادن سریع به این درگیری&amp;zwnj;ها، آن&amp;zwnj;گونه که برخی مقام&amp;zwnj;ها مطرح می&amp;zwnj;کنند، واقع&amp;zwnj;بینانه نیست.

یکی از این منابع گفته است: &amp;laquo;می&amp;zwnj;توانیم به حملات ادامه دهیم، اما اگر فکر می&amp;zwnj;کنید این کار در دو هفته تمام می&amp;zwnj;شود، کاملا اشتباه می&amp;zwnj;کنید.&amp;raquo;

در کنار توان موشکی و پهپادی، ایران همچنان بخشی از ظرفیت&amp;zwnj;های دریایی خود را نیز حفظ کرده است. اگرچه بخش&amp;zwnj;هایی از نیروی دریایی ایران آسیب دیده، اما نیروهای دریایی سپاه پاسداران هنوز صدها قایق تندرو و شناور بدون سرنشین در اختیار دارند.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

این توانایی&amp;zwnj;ها به&amp;zwnj;ویژه در تنگه هرمز اهمیت دارد، جایی که ایران بارها نشان داده می&amp;zwnj;تواند مسیرهای کشتیرانی را هدف قرار دهد.

در عین حال، ایالات متحده نیز اذعان کرده که بازگشایی کامل این آبراه حیاتی پیش از پایان درگیری&amp;zwnj;ها تضمین&amp;zwnj;شده نیست.

آنچه از این ارزیابی&amp;zwnj;ها برمی&amp;zwnj;آید، تصویری دوگانه است؛ از یک سو، حملات آمریکا و اسرائیل به&amp;zwnj;طور قابل&amp;zwnj;توجهی توان نظامی ایران را کاهش داده و برخی از فرماندهان ارشد این کشور کشته شده&amp;zwnj;اند اما از سوی دیگر، زیرساخت&amp;zwnj;های زیرزمینی، تاکتیک&amp;zwnj;های متحرک و ذخایر باقی&amp;zwnj;مانده از موشک&amp;zwnj;ها و پهپادها نشان می&amp;zwnj;دهد که ایران همچنان ظرفیت قابل&amp;zwnj;توجهی برای ادامه درگیری دارد.

در چنین شرایطی، فاصله میان روایت&amp;zwnj;های رسمی و ارزیابی&amp;zwnj;های اطلاعاتی، بیش از هر زمان دیگری اهمیت پیدا می&amp;zwnj;کند؛ فاصله&amp;zwnj;ای که می&amp;zwnj;تواند درک واقعی از مسیر این جنگ را تعیین کند.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA::%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%A8%D8%B9%20%D8%A7%D8%B7%D9%84%D8%A7%D8%B9%D8%A7%D8%AA%DB%8C%20%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7%3A%20%D9%86%DB%8C%D9%85%DB%8C%20%D8%A7%D8%B2%20%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%20%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%A8%D8%A7%D9%82%DB%8C%20%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%87%20%D8%A7%D8%B3%D8%AA&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76651963&amp;x4=101247&amp;x5=%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%A8%D8%B9%20%D8%A7%D8%B7%D9%84%D8%A7%D8%B9%D8%A7%D8%AA%DB%8C%20%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7%3A%20%D9%86%DB%8C%D9%85%DB%8C%20%D8%A7%D8%B2%20%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%20%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%A8%D8%A7%D9%82%DB%8C%20%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%87%20%D8%A7%D8%B3%D8%AA&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D9%85%D9%86%D8%A7%D8%A8%D8%B9-%D8%A7%D8%B7%D9%84%D8%A7%D8%B9%D8%A7%D8%AA%DB%8C-%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7-%D9%86%DB%8C%D9%85%DB%8C-%D8%A7%D8%B2-%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86-%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%A7%D9%82%DB%8C-%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%2Fa-76651963&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260403&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>ایران</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76650425</guid>
   <pubDate>Fri, 3 Apr 2026 06:19:00 GMT</pubDate>
   <title>حملات سایبری علیه کاربران ایرانی؛ سرکوب از خیابان تا اینترنت</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/حملات-سایبری-علیه-کاربران-ایرانی؛-سرکوب-از-خیابان-تا-اینترنت/a-76650425?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>گزارش گروه &quot;میان&quot; نشان می‌دهد حملات سایبری علیه کاربران ایرانی به‌طور چشمگیری افزایش یافته و از داخل کشور فراتر رفته است. کارشناسان این روند را بخشی از سرکوب ترکیبی و هدفمند می‌دانند.در ماه&amp;zwnj;های اخیر، هم&amp;zwnj;زمان با تشدید تنش&amp;zwnj;های سیاسی و نظامی و نیز افزایش فشارهای امنیتی در داخل ایران، نشانه&amp;zwnj;های روشنی از گسترش حملات سایبری علیه کاربران ایرانی دیده می&amp;zwnj;شود؛ روندی که به گفته کارشناسان، دیگر محدود به مرزهای جغرافیایی کشور نیست و به&amp;zwnj;طور فزاینده&amp;zwnj;ای ایرانیان خارج از کشور را نیز در بر می&amp;zwnj;گیرد.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

گزارش جدید گروه دیجیتال &amp;quot;میان&amp;quot; تصویری از این وضعیت ارائه می&amp;zwnj;دهد؛ تصویری که نشان می&amp;zwnj;دهد چگونه سرکوب سنتی و فیزیکی به&amp;zwnj;تدریج با ابزارهای دیجیتال درهم آمیخته و به یک الگوی پیچیده&amp;zwnj;تر تبدیل شده است.

این گزارش که دوره&amp;zwnj;ای هشت&amp;zwnj;ماهه از تیر ۱۴۰۴ تا فروردین ۱۴۰۵ را بررسی کرده، از افزایش محسوس تهدیدات سایبری و هم&amp;zwnj;زمان رشد چشمگیر نگرانی کاربران خبر می&amp;zwnj;دهد.

افزایش حملات، بازتاب یک بحران عمیق&amp;zwnj;تر

بر اساس داده&amp;zwnj;های این گزارش، حجم تهدیدات سایبری در این بازه زمانی حدود ۱۵ درصد افزایش یافته است. در عین حال، درخواست&amp;zwnj;ها برای دریافت مشاوره امنیت دیجیتال نیز ۶۷ درصد رشد داشته که نشان&amp;zwnj;دهنده افزایش نگرانی عمومی در میان کاربران است، حتی در میان کسانی که مستقیما هدف حمله قرار نگرفته&amp;zwnj;اند. 

اما مهم&amp;zwnj;ترین نقطه عطف، دوره اعتراضات سراسری دی&amp;zwnj;ماه ۱۴۰۴ بوده است؛ دوره&amp;zwnj;ای که در آن، نقض حقوق دیجیتال تا ۵۰۰ درصد نسبت به زمان مشابه در سال قبل افزایش یافته است. 

بیشتر بخوانید:آیا ایران در خاموشی اینترنت و &amp;quot;مهندسی سکوت&amp;quot; موفق می&amp;zwnj;شود؟

امیر رشیدی، مدیر امنیت سایبری و حقوق دیجیتال گروه میان، در گفت&amp;zwnj;وگو با دویچه وله تاکید می&amp;zwnj;کند که این افزایش صرفا ناشی از حملات فنی نیست. به گفته او، بخش قابل&amp;zwnj;توجهی از این رشد به بازداشت&amp;zwnj;ها، توقیف تلفن&amp;zwnj;های همراه و کامپیوترها و دسترسی نیروهای امنیتی به اطلاعات شخصی کاربران در جریان اعتراضات بازمی&amp;zwnj;گردد.



او می&amp;zwnj;گوید: &amp;laquo;این آمارها فقط مربوط به هک نیست، بلکه بازتابی از سرکوب گسترده در دوره اعتراضات است؛ جایی که ابزار دیجیتال به&amp;zwnj;عنوان ادامه همان فشار فیزیکی عمل می&amp;zwnj;کند.&amp;raquo;

این هم&amp;zwnj;پوشانی نشان می&amp;zwnj;دهد که فضای آنلاین دیگر یک حوزه جدا از واقعیت میدانی نیست، بلکه به بخشی از همان ساختار کنترل تبدیل شده است.

گسترش تهدیدات به خارج از ایران

یکی از نکات مهم این گزارش، افزایش قابل&amp;zwnj;توجه حملات علیه ایرانیان خارج از کشور است. بر اساس داده&amp;zwnj;ها، نزدیک به ۳۰ درصد از موارد ثبت&amp;zwnj;شده مربوط به افرادی بوده که خارج از ایران زندگی می&amp;zwnj;کنند. 

این حملات به&amp;zwnj;ویژه در کشورهایی مانند بریتانیا، آلمان، آمریکا و ترکیه بیشتر گزارش شده&amp;zwnj;اند؛ کشورهایی که در آن&amp;zwnj;ها رسانه&amp;zwnj;های فارسی&amp;zwnj;زبان و گروه&amp;zwnj;های مخالف فعال&amp;zwnj;تر هستند.

رشیدی در توضیح این موضوع می&amp;zwnj;گوید، این آمار به معنای هدف قرار گرفتن همه ایرانیان خارج از کشور نیست، بلکه مربوط به کسانی است که با این مرکز تماس گرفته و درخواست کمک داده&amp;zwnj;اند.

با این حال، او تاکید می&amp;zwnj;کند که در دوره&amp;zwnj;هایی مانند اعتراضات یا تنش&amp;zwnj;های نظامی، میزان این حملات به&amp;zwnj;طور محسوسی افزایش پیدا می&amp;zwnj;کند.

بیشتر بخوانید:دسترسی به اینترنت در سایه دولت&amp;zwnj;های خودکامه

در این گزارش به مواردی مانند تلاش برای نفوذ به حساب&amp;zwnj;های خبرنگاران در اروپا و آمریکا، حمله به وب&amp;zwnj;سایت&amp;zwnj;های نهادهای حقوق بشری و حتی تلاش برای فریب و ربایش یک خبرنگار در خارج از کشور اشاره شده است. 

این مجموعه شواهد نشان می&amp;zwnj;دهد که سرکوب دیجیتال به یک ابزار فرامرزی تبدیل شده و دیگر به داخل کشور محدود نمی&amp;zwnj;ماند.

استفاده گسترده از بدافزارها

این گزارش همچنین نشان می&amp;zwnj;دهد که نوع حملات نیز در این دوره پیچیده&amp;zwnj;تر شده است. فیشینگ همچنان یکی از رایج&amp;zwnj;ترین روش&amp;zwnj;هاست و حدود ۳۹ درصد از کل حملات را شامل می&amp;zwnj;شود. این حملات معمولا با جعل هویت پلتفرم&amp;zwnj;هایی مانند اینستاگرام، تلگرام یا جیمیل انجام می&amp;zwnj;شوند و کاربران را به وارد کردن اطلاعات حساس ترغیب می&amp;zwnj;کنند. 

اما در کنار این روش&amp;zwnj;ها، گزارش نشان می&amp;zwnj;دهد که استفاده از بدافزارهای پیشرفته نیز افزایش یافته است. یکی از موارد قابل&amp;zwnj;توجه، شناسایی مجموعه&amp;zwnj;ای از بدافزارهای اندرویدی بوده است که با ظاهری فریبنده، مانند فایل PDF یا اپلیکیشن&amp;zwnj;های معمولی، در اختیار کاربران قرار می&amp;zwnj;گیرند.

این بدافزارها پس از نصب، می&amp;zwnj;توانند به پیامک&amp;zwnj;ها، اطلاعات دستگاه و حتی ارتباطات کاربر دسترسی پیدا کنند. در برخی موارد، برنامه به&amp;zwnj;گونه&amp;zwnj;ای طراحی شده که پس از اجرا از دید کاربر پنهان می&amp;zwnj;شود و به&amp;zwnj;صورت مداوم اطلاعات جمع&amp;zwnj;آوری می&amp;zwnj;کند. 

کارشناسان می&amp;zwnj;گویند، این سطح از پیچیدگی، نشان&amp;zwnj;دهنده گذار از حملات پراکنده به عملیات&amp;zwnj;های سازمان&amp;zwnj;یافته&amp;zwnj;تر است.

رشیدی در این&amp;zwnj;باره می&amp;zwnj;گوید: &amp;laquo;وقتی هدف&amp;zwnj; خبرنگاران و فعالان مدنی هستند و زیرساخت&amp;zwnj;ها هم قبلا در عملیات&amp;zwnj;های نظارتی استفاده شده&amp;zwnj;اند، این دیگر شبیه حمله معمولی نیست.&amp;raquo;

اینترنتی که به&amp;zwnj;تدریج محدودتر می&amp;zwnj;شود

در کنار افزایش حملات، گزارش به تغییرات ساختاری در سیاست اینترنتی ایران نیز اشاره می&amp;zwnj;کند. به گفته گروه میان، ایران به&amp;zwnj;سمت مدلی حرکت می&amp;zwnj;کند که در آن دسترسی کاربران به اینترنت جهانی به&amp;zwnj;شدت محدود شده و آن&amp;zwnj;ها بیشتر به استفاده از پلتفرم&amp;zwnj;های داخلی سوق داده می&amp;zwnj;شوند. 

در این چارچوب، بسیاری از خدمات داخلی یا به&amp;zwnj;درستی کار نمی&amp;zwnj;کنند یا با اختلال مواجه&amp;zwnj;اند، در حالی که دسترسی به منابع جهانی دشوارتر شده است. هم&amp;zwnj;زمان، سانسور به سطحی رسیده که حتی جست&amp;zwnj;وجوی برخی واژه&amp;zwnj;های حساس مانند &amp;quot;جنگ&amp;quot; یا &amp;quot;آتش&amp;zwnj;بس&amp;quot; در موتورهای جست&amp;zwnj;وجوی داخلی، عملاً هیچ نتیجه&amp;zwnj;ای ارائه نمی&amp;zwnj;دهد، گویی چنین موضوعاتی اساساً وجود ندارند. 

از سوی دیگر، دسترسی به اینترنت آزاد از طریق ابزارهایی مانند VPN یا اینترنت ماهواره&amp;zwnj;ای به&amp;zwnj;شدت پرهزینه شده و در برخی موارد به کالایی لوکس تبدیل شده است.

این مجموعه تغییرات نشان می&amp;zwnj;دهد که کنترل اینترنت دیگر فقط از طریق فیلترینگ انجام نمی&amp;zwnj;شود، بلکه به&amp;zwnj;صورت یک سیستم چندلایه و ساختاریافته در حال اجراست.

بیشتر بخوانید:استارلینک و موج بازداشت&amp;zwnj;ها در ایران؛ وقتی اینترنت جرم می&amp;zwnj;شود

گزارش همچنین به تفاوت&amp;zwnj;های جغرافیایی در میزان تهدیدات اشاره می&amp;zwnj;کند. استان&amp;zwnj;هایی مانند کردستان و سیستان و بلوچستان از جمله مناطقی هستند که بیش از دیگر نقاط در معرض حملات قرار دارند.

با این حال، کارشناسان هشدار می&amp;zwnj;دهند که این موضوع را نباید صرفا از منظر قومی تحلیل کرد. محدودیت دسترسی به اینترنت و زیرساخت&amp;zwnj;های ارتباطی در این مناطق باعث می&amp;zwnj;شود کاربران آسیب&amp;zwnj;پذیرتر باشند و در نتیجه بیشتر هدف قرار بگیرند.

در سطح سازمانی نیز، گروه&amp;zwnj;های مدنی، رسانه&amp;zwnj;ها و نهادهای مدافع حقوق اقلیت&amp;zwnj;های اتنیکی و مذهبی از جمله اصلی&amp;zwnj;ترین اهداف این حملات بوده&amp;zwnj;اند. به&amp;zwnj;ویژه حملات علیه رسانه&amp;zwnj;ها رشد چشمگیری داشته و سهم آن&amp;zwnj;ها چند برابر شده است. 

افزایش این تهدیدات، تنها به موارد فنی محدود نمی&amp;zwnj;شود، بلکه فضای گسترده&amp;zwnj;ای از اضطراب و بی&amp;zwnj;اعتمادی ایجاد کرده است. بسیاری از کاربران حتی بدون آن&amp;zwnj;که هدف مستقیم حمله باشند، به دلیل نشانه&amp;zwnj;هایی مانند فعالیت&amp;zwnj;های مشکوک یا مسدود شدن حساب&amp;zwnj;ها، احساس ناامنی می&amp;zwnj;کنند.

در چنین شرایطی، نیاز به دسترسی سریع به خدمات حمایتی بیش از گذشته احساس می&amp;zwnj;شود.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

رشیدی این وضعیت را با یک تشبیه ساده توضیح می&amp;zwnj;دهد: &amp;laquo;امنیت دیجیتال امروز شبیه اورژانس است. اگر به چیزی مشکوک شدید، نباید صبر کنید؛ باید سریع اقدام کنید.&amp;raquo;

او تاکید می&amp;zwnj;کند که پیچیدگی حملات به&amp;zwnj;حدی رسیده که آموزش&amp;zwnj;های عمومی دیگر کافی نیست و کاربران نیازمند پشتیبانی تخصصی و فوری هستند.

گزارش گروه میان نشان می&amp;zwnj;دهد که آنچه امروز در ایران جریان دارد، صرفا افزایش حملات سایبری نیست، بلکه تغییر در ماهیت کنترل است. سرکوب دیگر فقط در خیابان اتفاق نمی&amp;zwnj;افتد، بلکه به&amp;zwnj;طور هم&amp;zwnj;زمان در فضای دیجیتال نیز اعمال می&amp;zwnj;شود.

این روند، با ترکیب ابزارهای فنی، فشارهای امنیتی و محدودیت&amp;zwnj;های ساختاری اینترنت، به یک سیستم پیچیده تبدیل شده که نه&amp;zwnj;تنها کاربران داخل کشور، بلکه ایرانیان خارج از کشور را نیز تحت تاثیر قرار می&amp;zwnj;دهد.

در چنین شرایطی، مرز میان دنیای واقعی و دیجیتال بیش از هر زمان دیگری کمرنگ شده و اینترنت که زمانی ابزاری برای دسترسی آزاد به اطلاعات بود، به یکی از میدان&amp;zwnj;های اصلی کنترل و تقابل تبدیل شده است.


&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86::%D8%AD%D9%85%D9%84%D8%A7%D8%AA%20%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%A8%D8%B1%DB%8C%20%D8%B9%D9%84%DB%8C%D9%87%20%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%9B%20%D8%B3%D8%B1%DA%A9%D9%88%D8%A8%20%D8%A7%D8%B2%20%D8%AE%DB%8C%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D9%86%20%D8%AA%D8%A7%20%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%AA&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76650425&amp;x4=9997&amp;x5=%D8%AD%D9%85%D9%84%D8%A7%D8%AA%20%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%A8%D8%B1%DB%8C%20%D8%B9%D9%84%DB%8C%D9%87%20%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%9B%20%D8%B3%D8%B1%DA%A9%D9%88%D8%A8%20%D8%A7%D8%B2%20%D8%AE%DB%8C%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D9%86%20%D8%AA%D8%A7%20%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%AA&amp;x6=1&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%AD%D9%85%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%A8%D8%B1%DB%8C-%D8%B9%D9%84%DB%8C%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C%D8%9B-%D8%B3%D8%B1%DA%A9%D9%88%D8%A8-%D8%A7%D8%B2-%D8%AE%DB%8C%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D8%AA%D8%A7-%D8%A7%DB%8C%D9%86%D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%AA%2Fa-76650425&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260403&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86&quot; /&gt;</description>
   <category>ایران</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76647334</guid>
   <pubDate>Thu, 2 Apr 2026 15:31:00 GMT</pubDate>
   <title>شرکت رنو وارد تولید خودروهای نظامی می‌شود</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/شرکت-رنو-وارد-تولید-خودروهای-نظامی-می‌شود/a-76647334?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>شرکت خودروسازی رنو اعلام کرد، وارد تولید خودروهای نظامی می‌شود و در همکاری با شرکت فرانسوی آرکوس، روی توسعه خودروهای خودران بدون سرنشین و ربات‌هایی با کاربرد نظامی و غیرنظامی کار خواهد کرد.شرکت خودروسازی رنو اعلام کرده است که در قالب یک پروژه تحقیقاتی، با همکاری شرکت فرانسوی &amp;quot;آرکوس&amp;quot; (Archos) وارد تولید خودروهای نظامی می&amp;zwnj;شود.

بر اساس این طرح، این دو شرکت قصد دارند خودروهای خودران بدون سرنشین و ربات&amp;zwnj;هایی برای کاربردهای نظامی و همچنین غیرنظامی را توسعه دهند.

همکاری رنو با یک شرکت نظامی فرانسوی

رنو گفته است، این پروژه را به&amp;zwnj; همراه شرکت &amp;quot;آرکوس&amp;quot; پیش می&amp;zwnj;برد؛ شرکتی که در حوزه تولید تجهیزات نظامی فعالیت دارد.

بر اساس این همکاری، تمرکز اصلی بر طراحی و تولید خودروهای بدون سرنشین خودکار و ربات&amp;zwnj;هایی خواهد بود که بتوانند هم در ماموریت&amp;zwnj;های نظامی و هم در برخی کاربردهای غیرنظامی مورد استفاده قرار گیرند.

قرار است نمونه اولیه این خودرو در ماه ژوئن در یک نمایشگاه تسلیحاتی در پاریس معرفی شود. روزنامه &amp;quot;لو فیگارو&amp;quot; گزارش داده که این وسیله نقلیه ابعادی در حد یک خودروی کوچک خواهد داشت.

ادامه چرخش رنو به سمت صنایع دفاعی

ورود تازه رنو به حوزه تولیدات نظامی، نخستین همکاری این شرکت با صنایع دفاعی نیست. این خودروسازفرانسوی پیش&amp;zwnj;تر نیز در ماه فوریه اعلام کرده بود با شرکت تسلیحاتی &amp;quot;تورژی گایار&amp;quot; برای ساخت پهپادهای هوایی همکاری خواهد کرد.

بر اساس اطلاعیه شرکت، این پهپادها می&amp;zwnj;توانند ماموریت&amp;zwnj;های مختلف نظامی انجام دهند؛ از جمله حمل &amp;quot;مهمات دوربرد هدایت&amp;zwnj;شونده از راه دور&amp;quot; یا اجرای ماموریت&amp;zwnj;های شناسایی و نظارتی.

در این گزارش همچنین آمده است که این پهپادها می&amp;zwnj;توانند به اوکراین نیز تحویل داده شوند.

&amp;quot;اقتصاد جنگی&amp;quot; و تغییر جهت صنعت فرانسه

این تحول در شرایطی رخ می&amp;zwnj;دهد که امانوئل مکرون، رئیس&amp;zwnj;جمهور فرانسه، سال گذشته از شرکت&amp;zwnj;های فرانسوی خواسته بود خود را برای ورود به یک &amp;quot;اقتصاد جنگی&amp;quot; آماده کنند.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

در چنین فضایی، ورود رنو به تولید خودروها و سامانه&amp;zwnj;های نظامی را می&amp;zwnj;توان بخشی از روندی گسترده&amp;zwnj;تر در فرانسهدانست؛ روندی که در آن دولت و صنایع بزرگ در حال نزدیک&amp;zwnj;تر شدن به نیازهای دفاعی و نظامی هستند.

نگاه مشابه در آلمان

این گزارش می&amp;zwnj;گوید، در آلمان نیز بحث&amp;zwnj;هایی مشابه در جریان است.

بر اساس گزارش&amp;zwnj;های رسانه&amp;zwnj;ای، گروه فولکس&amp;zwnj;واگن به دلیل کاهش فروش در بازار خودرو، در حال بررسی این موضوع است که سایت تولیدی &amp;quot;اوسنابروک&amp;quot; را همراه با شرکت تسلیحاتی اسرائیلی &amp;quot;رافائل&amp;quot; تا حدی برای تولیدات نظامی بازطراحی کند.

به این ترتیب، فشارهای بازار و رشد صنعت تسلیحات باعث شده برخی خودروسازان بزرگ اروپایی، بیش از گذشته به استفاده از ظرفیت&amp;zwnj;های صنعتی خود در بخش دفاعی فکر کنند.

سابقه تاریخی رنو و فولکس&amp;zwnj;واگن در تولیدات نظامی

هم رنو و هم فولکس&amp;zwnj;واگندر گذشته نیز سابقه تولید تجهیزات نظامی داشته&amp;zwnj;اند. رنو در جنگ جهانی اول در صنایع تسلیحاتی فعال بود و با تولید تانک سبک &amp;quot;اف&amp;zwnj;تی ۱۷&amp;quot; نقشی مهم در تحولات جنگ ایفا کرد. این شرکت پیش از جنگ جهانی دوم نیز تانک &amp;quot;آر۳۵&amp;quot; و چندین خودروی نظامی دیگر تولید کرده بود.

فولکس&amp;zwnj;واگن نیز در جریان جنگ جهانی دوم، به&amp;zwnj; جای تولید خودروهای غیرنظامی، با استفاده از زندانیان اردوگاه&amp;zwnj;های کار اجباری و دیگر کارگران اجباری، به تولید خودروهای نظامی برای نیروهای مسلح آلمان نازی (ورماخت) و اس&amp;zwnj;اس روی آورد.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

مجموع این تحولات نشان می&amp;zwnj;دهد که برخی خودروسازان بزرگ اروپایی، در واکنش به تغییرات بازار و شرایط سیاسی و امنیتی جدید، بار دیگر در حال نزدیک شدن به صنایع دفاعی هستند.

ورود رنو به تولید خودروهای نظامی، در کنار برنامه&amp;zwnj;های پهپادی این شرکت و بحث&amp;zwnj;های مشابه در آلمان، از بازگشت تدریجی بخشی از صنعت خودروی اروپا به مسیر تولیدات نظامی حکایت دارد.


 
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA::%D8%B4%D8%B1%DA%A9%D8%AA%20%D8%B1%D9%86%D9%88%20%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%20%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF%20%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C%20%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C%20%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%B4%D9%88%D8%AF%20&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76647334&amp;x4=101247&amp;x5=%D8%B4%D8%B1%DA%A9%D8%AA%20%D8%B1%D9%86%D9%88%20%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%20%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF%20%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C%20%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C%20%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%B4%D9%88%D8%AF%20&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%B4%D8%B1%DA%A9%D8%AA-%D8%B1%D9%86%D9%88-%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%B4%D9%88%D8%AF%2Fa-76647334&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260402&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>ایران</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76646685</guid>
   <pubDate>Thu, 2 Apr 2026 15:30:00 GMT</pubDate>
   <title>کودکان در ایست‌های بازرسی؛ خط مقدمی که نباید وجود داشته باشد</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/کودکان-در-ایست‌های-بازرسی؛-خط-مقدمی-که-نباید-وجود-داشته-باشد/a-76646685?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>گزارش‌های مربوط به حضور کودکان در ایست‌های بازرسی بسیجی‌ها در ایران نگرانی‌ها را تشدید کرده است؛ کارشناسان این روند را مصداق کودک‌سربازی و نقض آشکار حقوق بین‌الملل می‌دانند. گفت‌وگو با سه کارشناس.شامگاه ۲۰ اسفند ۱۴۰۴، در یکی از ایست&amp;zwnj;های بازرسی تهران، پسری ۱۱ ساله به نام علیرضا جعفری در کنار پدرش ایستاده بود.

طبق گزارش&amp;zwnj;ها، او نه سرباز بود، نه آموزش نظامی دیده بود، نه حتی به سنی رسیده بود که بتواند تصمیمی آگاهانه بگیرد. اما ساعاتی بعد، در جریان یک حمله پهپادی، همراه با پدرش کشته شد.

مادرش، صدف منفرد، بعدتر گفت که همسرش به دلیل &amp;quot;کمبود نیرو&amp;quot; مجبور شده بود پسرش را با خود ببرد، &amp;quot;تا برای روزهای آینده هم آماده شود&amp;quot;. او همچنین از حضور نوجوانان ۱۶ و ۱۷ ساله در گشت&amp;zwnj;های بسیج خبر داد.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

این روایت، فقط یک حادثه نیست. این نقطه&amp;zwnj;ای است که یک خط نگران&amp;zwnj;کننده را روشن می&amp;zwnj;کند، خطی که در آن کودکان، آرام و بی&amp;zwnj;صدا، وارد فضاهایی می&amp;zwnj;شوند که به&amp;zwnj;طور مستقیم با ساختارهای نظامی و امنیتی گره خورده&amp;zwnj;اند.

در هفته&amp;zwnj;های اخیر، هم&amp;zwnj;زمان با تشدید درگیری&amp;zwnj;ها، آمار  کودکان قربانی به&amp;zwnj;طور قابل توجهی افزایش یافته است.

صندوق کودکان سازمان ملل، یونیسف، اعلام کرده که دست&amp;zwnj;کم ۲۱۶ کودک در این حملات جان خود را از دست داده&amp;zwnj;اند و بیش از ۱۷۰۰ کودک دیگر زخمی شده&amp;zwnj;اند.

این نهاد با تاکید بر این که حملات به زیرساخت&amp;zwnj;های حیاتی مانند مدارس و مراکز درمانی، امنیت و سلامت کودکان را به&amp;zwnj;شدت تهدید می&amp;zwnj;کند، خواستار توقف فوری درگیری&amp;zwnj;ها و حفاظت از غیرنظامیان شده است.

هم&amp;zwnj;زمان، داده&amp;zwnj;های خبرگزاری هرانا نشان می&amp;zwnj;دهد که از آغاز جنگ آمریکا و اسرائيل علیه جمهوری اسلامی، تاکنون دست&amp;zwnj;کم ۲۴۴ کودک در ایران در میان بیش از ۱۶۰۰ غیرنظامی کشته&amp;zwnj;شده قرار دارند.

این ارقام، حتی با در نظر گرفتن حداقل&amp;zwnj;ها، نشان&amp;zwnj;دهنده ابعاد گسترده آسیب&amp;zwnj;پذیری کودکان در این جنگ است.

اما مسئله تنها تعداد قربانیان نیست. مسئله این است که برخی از این کودکان، پیش از آنکه قربانی شوند، در موقعیت&amp;zwnj;هایی قرار گرفته&amp;zwnj;اند که اساسا نباید در آن حضور داشته باشند.

فراخوان برای حضور کودکان

در چنین شرایطی، گزارش&amp;zwnj;هایی از داخل ایران منتشر شده که نشان می&amp;zwnj;دهد کارزارهایی برای جذب نیروهای داوطلب راه&amp;zwnj;اندازی شده است. در این فراخوان&amp;zwnj;ها، حتی افراد ۱۲ ساله نیز می&amp;zwnj;توانند ثبت&amp;zwnj;نام کنند.

مقام&amp;zwnj;های مسئول این طرح گفته&amp;zwnj;اند، هدف از این اقدام، استفاده از نیروهای مردمی در فعالیت&amp;zwnj;های پشتیبانی مانند امدادرسانی، آشپزی یا خدمات عمومی است. اما شواهد موجود نشان می&amp;zwnj;دهد که دامنه این فعالیت&amp;zwnj;ها محدود به پشت جبهه نیست.

برخی گزارش&amp;zwnj;ها حاکی از آن است که این نیروها در ایست&amp;zwnj;های بازرسی، گشت&amp;zwnj;های خیابانی و حتی فعالیت&amp;zwnj;های اطلاعاتی نیز حضور دارند.

حضور در چنین فضاهایی، به&amp;zwnj;ویژه در شرایطی که این نقاط می&amp;zwnj;توانند هدف حملات نظامی باشند، کودکان را در معرض خطر مستقیم قرار می&amp;zwnj;دهد.

حامد فرمند، کنشگر حقوق کودک، در این&amp;zwnj;باره به دویچه وله می&amp;zwnj;گوید: &amp;laquo;این نوع فعالیت&amp;zwnj;ها، حتی اگر بدون سلاح انجام شوند، در چارچوب تعریف کودک&amp;zwnj;سربازی قرار می&amp;zwnj;گیرند. کودک&amp;zwnj;سرباز فقط کسی نیست که اسلحه به دست می&amp;zwnj;گیرد، بلکه هر کودکی که در خدمت یک ساختار نظامی قرار می&amp;zwnj;گیرد، در این تعریف می&amp;zwnj;گنجد.&amp;raquo;



او تاکید می&amp;zwnj;کند که آنچه امروز دیده می&amp;zwnj;شود، &amp;quot;پدیده جدیدی نیست&amp;quot;، اما تفاوت در این است که اکنون این روند به&amp;zwnj;صورت علنی و رسمی اعلام شده است.

خلاهای قانونی و ساختاری

در نظام حقوقی ایران، سن ۱۸ سال به&amp;zwnj;عنوان حداقل سن برای خدمت سربازی تعیین شده است. با این حال، به گفته سینا یوسفی، وکیل حقوق بشر، این به&amp;zwnj;معنای وجود ممنوعیت کامل برای به&amp;zwnj;کارگیری افراد زیر ۱۸ سال در فعالیت&amp;zwnj;های نظامی یا امنیتی نیست.

یوسفی در همین زمینه به دویچه وله می&amp;zwnj;گوید: &amp;laquo;عدم تصریح ممنوعیت مطلق، همراه با خلاهای قانونی، باعث شده که امکان استفاده غیررسمی از کودکان در قالب نیروهای بسیج یا ساختارهای مشابه فراهم شود.&amp;raquo;

این وضعیت به گفته او، نوعی تناقض در نظام حقوقی ایجاد کرده است. از یک&amp;zwnj;سو، قانون سن مشخصی را برای خدمت نظامی تعیین می&amp;zwnj;کند، اما از سوی دیگر، ابزارهای موثری برای جلوگیری از حضور کودکان در فعالیت&amp;zwnj;های شبه&amp;zwnj;نظامی وجود ندارد.

در سطح بین&amp;zwnj;المللی، اما خطوط قرمز روشن&amp;zwnj;تر است. بر اساس کنوانسیون حقوق کودک و پروتکل&amp;zwnj;های مرتبط، استفاده از افراد زیر ۱۵ سال در درگیری&amp;zwnj;های مسلحانه ممنوع است و حتی برای افراد زیر ۱۸ سال نیز محدودیت&amp;zwnj;های جدی وجود دارد.

بیشتر بخوانید:نگرانی دیده&amp;zwnj;بان حقوق بشر از حضور کودکان در مراکز نظامی ایران

حسین رئیسی، وکیل حقوق بشر و مدیر آزمایشگاه عدالت برای نوجوانان در دانشگاه کارلتون کانادا به دویچه وله می&amp;zwnj;گوید: &amp;laquo;به&amp;zwnj;کارگیری کودکان زیر ۱۵ سال در هر شکل از فعالیت&amp;zwnj;های نظامی، ممنوع است و می&amp;zwnj;تواند مصداق نقض جدی حقوق بین&amp;zwnj;الملل باشد.&amp;raquo;



او تاکید می&amp;zwnj;کند که در شرایط کنونی، قرار دادن این کودکان در معرض حملات &amp;quot;خطرات چندبرابری&amp;quot; برای آن&amp;zwnj;ها ایجاد می&amp;zwnj;کند.

یکی از پیچیده&amp;zwnj;ترین ابعاد این مسئله، عادی&amp;zwnj;سازی تدریجی حضور کودکان در چنین فضاهایی است. وقتی یک کودک در کنار پدرش در ایست بازرسی می&amp;zwnj;ایستد، این حضور ممکن است در نگاه اول طبیعی یا حتی داوطلبانه به نظر برسد.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

اما به گفته کارشناسان، رضایت کودک یا حتی خانواده، نمی&amp;zwnj;تواند توجیهی برای چنین وضعیتی باشد.

در این خصوص سینا یوسفی می&amp;zwnj;گوید: &amp;laquo;کودکان از نظر حقوقی فاقد اهلیت کامل برای تصمیم&amp;zwnj;گیری در چنین موقعیت&amp;zwnj;هایی هستند و مسئولیت نهایی بر عهده دولت است.&amp;raquo;



در عمل، این یعنی حتی اگر کودکی &amp;quot;بخواهد&amp;quot; در چنین فعالیت&amp;zwnj;هایی شرکت کند، این مشارکت همچنان نقض حقوق او محسوب می&amp;zwnj;شود.

سابقه&amp;zwnj;ای که ادامه دارد

استفاده از کودکان در فعالیت&amp;zwnj;های مرتبط با ساختارهای نظامی در ایران، سابقه&amp;zwnj;ای طولانی دارد. از جنگ ایران و عراق گرفته تا حضور نیروهای نوجوان در بسیج، این روند بارها مورد انتقاد نهادهای حقوق بشری قرار گرفته است.

حامد فرمند می&amp;zwnj;گوید: &amp;laquo;ایران در طول سال&amp;zwnj;ها نه&amp;zwnj;تنها این روند را متوقف نکرده، بلکه آن را در قالب&amp;zwnj;های جدید ادامه داده است.&amp;raquo;

به گفته او، حتی در دوره&amp;zwnj;هایی شواهدی از استفاده از کودکان در سرکوب اعتراضات نیز وجود داشته است.

گزارش&amp;zwnj;های جدید نشان می&amp;zwnj;دهد که در شرایط جنگی کنونی، این الگو بار دیگر فعال شده و حتی به&amp;zwnj;صورت رسمی&amp;zwnj;تر مطرح شده است.

در حالی که آمار کشته و زخمی شدن کودکان در ایران رو به افزایش است، گزارش&amp;zwnj;ها از حضور آن&amp;zwnj;ها در ایست&amp;zwnj;های بازرسی و فعالیت&amp;zwnj;های مرتبط با نیروهای شبه&amp;zwnj;نظامی، نگرانی&amp;zwnj;ها را عمیق&amp;zwnj;تر کرده است.

برای بسیاری از کارشناسان، مسئله فقط نقض یک قانون یا یک معاهده نیست. مسئله این است که کودکان، به&amp;zwnj;جای آنکه از جنگ دور نگه داشته شوند، به آن نزدیک&amp;zwnj;تر شده&amp;zwnj;اند، گاهی آن&amp;zwnj;قدر نزدیک که دیگر فرصتی برای بازگشت باقی نمی&amp;zwnj;ماند.

مرگ علیرضا جعفری، برای برخی فقط یک عدد در آمار نیست. او نمادی است از خطی که اگر متوقف نشود، می&amp;zwnj;تواند یک نسل را در معرض خطری قرار دهد که هیچ کودکی نباید با آن روبه&amp;zwnj;رو شود.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA::%DA%A9%D9%88%D8%AF%DA%A9%D8%A7%D9%86%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%A7%DB%8C%D8%B3%D8%AA%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C%20%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%B1%D8%B3%DB%8C%D8%9B%20%D8%AE%D8%B7%20%D9%85%D9%82%D8%AF%D9%85%DB%8C%20%DA%A9%D9%87%20%D9%86%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF%20%D9%88%D8%AC%D9%88%D8%AF%20%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D9%87%20%D8%A8%D8%A7%D8%B4%D8%AF%20&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76646685&amp;x4=101247&amp;x5=%DA%A9%D9%88%D8%AF%DA%A9%D8%A7%D9%86%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%A7%DB%8C%D8%B3%D8%AA%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C%20%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%B1%D8%B3%DB%8C%D8%9B%20%D8%AE%D8%B7%20%D9%85%D9%82%D8%AF%D9%85%DB%8C%20%DA%A9%D9%87%20%D9%86%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF%20%D9%88%D8%AC%D9%88%D8%AF%20%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D9%87%20%D8%A8%D8%A7%D8%B4%D8%AF%20&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%DA%A9%D9%88%D8%AF%DA%A9%D8%A7%D9%86-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B3%D8%AA%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%B1%D8%B3%DB%8C%D8%9B-%D8%AE%D8%B7-%D9%85%D9%82%D8%AF%D9%85%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D9%86%D8%A8%D8%A7%DB%8C%D8%AF-%D9%88%D8%AC%D9%88%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%D8%AF%2Fa-76646685&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260402&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>ایران</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76643598</guid>
   <pubDate>Thu, 2 Apr 2026 11:42:00 GMT</pubDate>
   <title>نسرین ستوده بازداشت شد</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/نسرین-ستوده-بازداشت-شد/a-76643598?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>نسرین ستوده، وکیل و فعال حقوق بشر شامگاه چهارشنبه اول آوریل (۱۲ فروردین) در منزلش در تهران بازداشت شد. ماموران تمامی دستگاه‌های الکترونیک او و همسرش رضا خندان را با خود برده‌اند.نسرین ستوده وکیل و فعال حقوق بشر شب گذشته در منزلش در تهران بازداشت شد.

مهراوه خندان، دختر او ضمن اعلام این خبر به دویچه&amp;zwnj;وله گفت: &amp;laquo;مادرم شب گذشته [چهارشنبه ۱۲ فرورین] مهمان داشته. صبح خاله&amp;zwnj;ام با او تماس می&amp;zwnj;گیرد و وقتی تلفنش را جواب نمی&amp;zwnj;دهد به خانه می&amp;zwnj;رود و می&amp;zwnj;بیند حتی میوه&amp;zwnj;ها و ظرف&amp;zwnj;های مهمانی شب گذشته هنوز روی میز است و از مادرم خبری نیست.&amp;raquo;

او می&amp;zwnj;گوید لپ&amp;zwnj;تاپ پدرش رضا خندان و تمامی وسایل الکترونیکی مادرش را هم ماموران با خود برده&amp;zwnj;اند. به گفته او هیچ اطلاعی از محل نگهداری نسرین ستوده وجود ندارد.



از آنجا که این بازداشت بدون هیچ حکم یا اطلاع قبلی انجام شده، احتمال داده می&amp;zwnj;شود که ربطی به پرونده قبلی ستوده نداشته باشد و حدس زده می&amp;zwnj;شود که از سوی اطلاعات سپاه انجام شده باشد.

نسرین ستوده که مجموعا هفت سال را در زندان گذرانده مدتی بود که با مرخصی در خارج از زندان به سر می&amp;zwnj;برد. او یکی از امضاکنندگان بیانیه ۱۷ نفر با عنوان &amp;quot;نگران سرنوشت ایرانیم&amp;quot; بود. امضاکنندگان این بیانیه که پس از پایان جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل منتشر شد، خواهان برگزاری رفراندوم و تشکیل مجلس مؤسسان شده بودند.

سه نفر از امضاکنندگان این بیانه؛ عبدالله مومنی، مهدی محمودیان و ویدا ربانی بازداشت و کوتاه مدتی پیش از آغاز جنگ کنونی آزاد شدند.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86::%D9%86%D8%B3%D8%B1%DB%8C%D9%86%20%D8%B3%D8%AA%D9%88%D8%AF%D9%87%20%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA%20%D8%B4%D8%AF&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76643598&amp;x4=9997&amp;x5=%D9%86%D8%B3%D8%B1%DB%8C%D9%86%20%D8%B3%D8%AA%D9%88%D8%AF%D9%87%20%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA%20%D8%B4%D8%AF&amp;x6=1&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D9%86%D8%B3%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%B3%D8%AA%D9%88%D8%AF%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA-%D8%B4%D8%AF%2Fa-76643598&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260402&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86&quot; /&gt;</description>
   <category>ایران</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76622032</guid>
   <pubDate>Wed, 1 Apr 2026 11:09:00 GMT</pubDate>
   <title>۲۹ کشته در پی سقوط هواپیمای نظامی روسی در کریمه</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/۲۹-کشته-در-پی-سقوط-هواپیمای-نظامی-روسی-در-کریمه/a-76622032?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که یک هواپیمای ترابری نظامی آنتونوف An-26 این کشور در شبه‌جزیره کریمه سقوط کردە و همه ۲۹ سرنشین آن کشته شدەاند.بر ا&amp;zwnj;ساس گزارش وزارت دفاع روسیە، یک هواپیمای ترابری نظامی آنتونوف An-26 روز سه&amp;zwnj;شنبه در شبه&amp;zwnj;جزیره کریمه سقوط کردە است. طبق اعلام این وزارتخانه تماس با این هواپیما حدود ساعت ۱۸:۰۰ روز ۳۱ مارس (به وقت مسکو) بر فراز کریمه قطع شدە است.

تیم جست&amp;zwnj;وجو و نجات ساعاتی بعد لاشه هواپیما را در نزدیکی روستای کویبیشِوو کشف کرد.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj;وله

مقامات روسی علت اولیه حادثه را &amp;quot;نقص فنی&amp;quot; اعلام کرده و تأکید کرده&amp;zwnj;اند که هیچ نشانه&amp;zwnj;ای از دخالت خارجی، حمله یا ضربه موشکی وجود نداشته است. برخی منابع محلی روسی گزارش داده&amp;zwnj;اند که هواپیما با صخره برخورد کرده است.

بیشتر بخوانید: سقوط هواپیمای ترابری روسیه در سوریه با ۳۹ کشته

بە گفتە مقامات روسیه شش خدمه و ۲۳ مسافر این هواپیما در این سانحه کشتە شدەاند.

هواپیمای An-26 یک مدل قدیمی ساخت دوران شوروی سابق است که هنوز به طور گسترده توسط نیروی هوایی روسیه برای عملیات حمل&amp;zwnj;ونقل پرسنل و تجهیزات استفاده می&amp;zwnj;شود.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

روسیه شبه&amp;zwnj;جزیره کریمه را در سال ۲۰۱۴ به طور یک&amp;zwnj;جانبه و مغایر با حقوق بین&amp;zwnj;الملل ضمیمه خاک خود کرد. 
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA::%DB%B2%DB%B9%20%DA%A9%D8%B4%D8%AA%D9%87%20%D8%AF%D8%B1%20%D9%BE%DB%8C%20%D8%B3%D9%82%D9%88%D8%B7%20%D9%87%D9%88%D8%A7%D9%BE%DB%8C%D9%85%D8%A7%DB%8C%20%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C%20%D8%B1%D9%88%D8%B3%DB%8C%20%D8%AF%D8%B1%20%DA%A9%D8%B1%DB%8C%D9%85%D9%87%20&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76622032&amp;x4=101247&amp;x5=%DB%B2%DB%B9%20%DA%A9%D8%B4%D8%AA%D9%87%20%D8%AF%D8%B1%20%D9%BE%DB%8C%20%D8%B3%D9%82%D9%88%D8%B7%20%D9%87%D9%88%D8%A7%D9%BE%DB%8C%D9%85%D8%A7%DB%8C%20%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C%20%D8%B1%D9%88%D8%B3%DB%8C%20%D8%AF%D8%B1%20%DA%A9%D8%B1%DB%8C%D9%85%D9%87%20&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%DB%B2%DB%B9-%DA%A9%D8%B4%D8%AA%D9%87-%D8%AF%D8%B1-%D9%BE%DB%8C-%D8%B3%D9%82%D9%88%D8%B7-%D9%87%D9%88%D8%A7%D9%BE%DB%8C%D9%85%D8%A7%DB%8C-%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D8%B1%D9%88%D8%B3%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%DA%A9%D8%B1%DB%8C%D9%85%D9%87%2Fa-76622032&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260401&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>ایران</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76620350</guid>
   <pubDate>Wed, 1 Apr 2026 10:21:00 GMT</pubDate>
   <title>اختصاصی دویچه‌ وله؛ جزییات تکان‌دهنده پرونده ۷معترض محکوم به اعدام</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/اختصاصی-دویچه‌-وله؛-جزییات-تکان‌دهنده-پرونده-۷معترض-محکوم-به-اعدام/a-76620350?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>هفت نفر از دستگیرشدگان اعتراضات دی ‌ماه در روندی کاملا ناعادلانه و غیرشفاف به اعدام محکوم شده‌اند. دویچه‌ وله در گفت و گوی اختصاصی با یکی از وکلای این پرونده به جزییات تکان‌دهنده‌ای درباره آن دست یافته است.شامگاه ۱۸ دی ۱۴۰۴ پایگاه بسیج ۱۸۵ &amp;quot;شهید محمود کاوه&amp;quot; در شرق تهران به آتش کشیده شد. روایت حکومتی این ماجرا بارها و بارها از صدا و سیما همراه با اعترافات اجباری متهمان پخش و در آن ادعا شد که معترضان این ساختمان را به آتش کشیده&amp;zwnj;اند. هفت نفر در این رابطه دستگیر شدند و برای همه آنها حکم اعدام به اتهام محاربه صادر شد.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

اما ماجرا چه بود؟

فیلم&amp;zwnj;هایی که از این ماجرا گرفته شده و وکلای این متهمان آن را دیده&amp;zwnj;اند روایت دیگری را نشان می&amp;zwnj;دهند. در این فیلم&amp;zwnj;ها دیده می&amp;zwnj;شود که عده&amp;zwnj;ای لباس شخصی که از ماموران حکومتی هستند مردم را به داخل پایگاه بسیج هل داده و در آن را می&amp;zwnj;بندند. در فیلم فریاد &amp;quot;هل نده&amp;quot; به کرات شنیده می&amp;zwnj;شود. همچنین دیده می&amp;zwnj;شود که این افراد در پایگاه را قفل کرده و بعد آن را به آتش می&amp;zwnj;کشند.

مادر یکی از کسانی که به داخل هل داده شده بوده در فیلم دیده می&amp;zwnj;شود در حالی که فریاد می&amp;zwnj;زند: &amp;quot;در را بازکنید&amp;quot;.

این افراد به طبقه بالای ساختمان رفته و شیشه پنجره&amp;zwnj;ها را می&amp;zwnj;شکنند و تنها به این دلیل زنده می&amp;zwnj;مانند.

با ورود ماموران آتش&amp;zwnj;نشانی و مهار آتش، کسانی که در ساختمان حبس شده بودند بیرون آورده شده و فورا دستگیر می&amp;zwnj;شوند.



اسامی این هفت نفر به شرح زیر است: محمدامین بیگلری، شاهین واحدپرست کلور، ابوالفضل صالحی سیاوشانی، امیرحسین حاتمی،علی فهیم، شهاب زهدی و یاسر رجایی&amp;zwnj;فر.

از میان یک نفر زیر ۱۸ سال دارد و یک نفر هم شهروند افغانستان است. دو نفر از آنها نیز &amp;quot;کارتن&amp;zwnj;خواب&amp;quot; هستند.

بیشتر بخوانید: عفو بین&amp;zwnj;الملل از خطر اعدام ۳۰ نفر مرتبط با اعتراض&amp;zwnj;ها خبر داد

پرونده به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی می&amp;zwnj;رود و در ۱۸ بهمن یعنی تنها یک ماه پس از دستگیری حکم اعدام برای آنها صادر می&amp;zwnj;شود.  بنا به اطلاعات به&amp;zwnj;دست آمده &amp;quot;وکیل این پرونده تا این مرحله تسخیری و به بیانی درست&amp;zwnj;تر وکیل اطلاعاتی بوده است&amp;quot;.

این افراد تا اسفند ماه حتی اجازه تلفن به خانواده&amp;zwnj;هایشان را نداشته&amp;zwnj;اند تا آنکه در اسفند ماه خانواده&amp;zwnj;ها با چند وکیل حقوق بشری تماس گرفته و آنها را در جریان این پرونده قرار می&amp;zwnj;دهند. پس از تنظیم وکالتنامه تازه به این زندانیان اجازه تماس با خانواده داده می&amp;zwnj;شود و خانواده&amp;zwnj;ها متوجه می&amp;zwnj;شوند که آنها در زندان قزل&amp;zwnj;حصار هستند و تمامی اعترافات زیر شکنجه گرفته شده است.

وکلای حقوق بشری پرونده را به شعبه ۹ دیوان عالی کشور برده و قاضی مزینانی را در جریان می&amp;zwnj;گذارند، با استناد به فیلم&amp;zwnj;هایی که از حادثه وجود دارد و در آن مشخص است که این افراد به زور به داخل ساختمان هل داده شده&amp;zwnj;اند و دو نفر از آنها &amp;quot;کارتن&amp;zwnj;خواب&amp;quot; هستند و اصلا در اعتراضات شرکت نداشته&amp;zwnj;اند.

این قاضی حکم اعدام را تایید نمی&amp;zwnj;کند و در نتیجه پرونده وارد مرحله اعاده دادرسی می&amp;zwnj;شود.

بیشتر بخوانید: سازمان حقوق بشر ایران: ۲۶ معترض به اعدام محکوم شده&amp;zwnj;اند

با شروع جنگ، دیوان عالی تعطیل می&amp;zwnj;شود اما تلاش ماموران اطلاعاتی و امنیتی برای اعدام این افراد متوقف نمی&amp;zwnj;شود. این زندانیان همچنان در قزل&amp;zwnj;حصار و در خطر اعدام هستند.

وکیل مورد مصاحبه دویچه&amp;zwnj; وله می&amp;zwnj;گوید مطلع شده که در پرونده  سه اعدامی اعتراضات دی&amp;zwnj;ماه، شبانه از قاضی دیوان عالی امضا برای اعدام گرفته&amp;zwnj;اند. این در حالی است که قاضی پرونده حاضر به صدور حکم اعدام نشده و گفته پرونده باید به دیوان عالی برود، حکم نقض شود و بعد دوباره بررسی شود اما ماموران اطلاعاتی شبانه از یکی از قضات دیوان عالی امضا برای اعدام گرفته بودند.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

عفو بین&amp;zwnj;الملل در بیانیه&amp;zwnj;ای هشدار داده که این افراد به اضافه سه زندانی سیاسی دیگر به نام&amp;zwnj;های محمدامین بیگلری از معترضان دی ماه، وحید بنی&amp;zwnj;عامریان و ابوالحسن منتظر متهم به عضویت در سازمان مجاهدین خلق به سلول&amp;zwnj;های انفرادی منتقل شده و خطر اعدام آنها بسیار زیاد است.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86::%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%B5%DB%8C%20%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%E2%80%8C%20%D9%88%D9%84%D9%87%D8%9B%20%D8%AC%D8%B2%DB%8C%DB%8C%D8%A7%D8%AA%20%D8%AA%DA%A9%D8%A7%D9%86%E2%80%8C%D8%AF%D9%87%D9%86%D8%AF%D9%87%20%D9%BE%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%AF%D9%87%20%DB%B7%D9%85%D8%B9%D8%AA%D8%B1%D8%B6%20%D9%85%D8%AD%DA%A9%D9%88%D9%85%20%D8%A8%D9%87%20%D8%A7%D8%B9%D8%AF%D8%A7%D9%85&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76620350&amp;x4=9997&amp;x5=%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%B5%DB%8C%20%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%E2%80%8C%20%D9%88%D9%84%D9%87%D8%9B%20%D8%AC%D8%B2%DB%8C%DB%8C%D8%A7%D8%AA%20%D8%AA%DA%A9%D8%A7%D9%86%E2%80%8C%D8%AF%D9%87%D9%86%D8%AF%D9%87%20%D9%BE%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%AF%D9%87%20%DB%B7%D9%85%D8%B9%D8%AA%D8%B1%D8%B6%20%D9%85%D8%AD%DA%A9%D9%88%D9%85%20%D8%A8%D9%87%20%D8%A7%D8%B9%D8%AF%D8%A7%D9%85&amp;x6=1&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%B5%DB%8C-%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%E2%80%8C-%D9%88%D9%84%D9%87%D8%9B-%D8%AC%D8%B2%DB%8C%DB%8C%D8%A7%D8%AA-%D8%AA%DA%A9%D8%A7%D9%86%E2%80%8C%D8%AF%D9%87%D9%86%D8%AF%D9%87-%D9%BE%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%AF%D9%87-%DB%B7%D9%85%D8%B9%D8%AA%D8%B1%D8%B6-%D9%85%D8%AD%DA%A9%D9%88%D9%85-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%D8%B9%D8%AF%D8%A7%D9%85%2Fa-76620350&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260401&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86&quot; /&gt;</description>
   <category>ایران</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76612495</guid>
   <pubDate>Tue, 31 Mar 2026 16:37:00 GMT</pubDate>
   <title>گام بعدی کنگره آزادی ایران؛ آلترناتیوی مبتنی بر تکثرگرایی</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/گام-بعدی-کنگره-آزادی-ایران؛-آلترناتیوی-مبتنی-بر-تکثرگرایی/a-76612495?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>کنگره آزادی ایران در نشستی دو روزه در لندن توانست بیش از ۴۰۰ نفر از رهبران احزاب و شخصیت‌های سیاسی را گرد هم آورد. گام بعدی این جریان چه خواهد بود و آیا می‌تواند به شکل‌گیری یک آلترناتیو پایدار برای آینده ایران منجر شود؟کنگره آزادی ایران در روزهای شنبه و یکشنبه ۲۸ و ۲۹ مارس (۸ و ۹ فروردین) در لندن نخستین نشست خود را برگزار کرد؛ رویدادی که برای نخستین&amp;zwnj;بار بیش از ۴۰۰ نفر از رهبران احزاب سیاسی و کنشگران را گرد هم آورد.
این نشست در عین حال با انتقادهایی نیز روبه&amp;zwnj;رو شد، از جمله اینکه موضوعاتی مانند جنگ و محیط&amp;zwnj;زیست در آن مورد بحث قرار نگرفته است.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj;وله

مجید زمانی، مدیر اجرایی کنگره آزادی ایران، در گفت&amp;zwnj;وگو با دویچه وله در واکنش به این انتقادها گفت کل روند برگزاری این کنگره در حدود دو ماه و نیم شکل گرفته و سازمان&amp;zwnj;دهی چنین رویدادی با این سطح از تنوع معمولا به زمان بسیار بیشتری نیاز دارد.

به گفته او، برگزارکنندگان مدعی بی&amp;zwnj;نقص بودن این نشست نیستند و انتظار می&amp;zwnj;رود در مراحل بعدی، کاستی&amp;zwnj;ها جبران شود.

زمانی تاکید کرد که هدف اصلی این کنگره، تقویت گفتمان کثرت&amp;zwnj;گرایی، تعامل و گردهم آوردن نیروهای مختلف برای گفت&amp;zwnj;وگو درباره آینده ایران بوده است. او همچنین گفت که در تاریخ اپوزیسیون کمتر پیش آمده چنین طیف گسترده و متنوعی بدون سانسور دیدگاه&amp;zwnj;های خود را بیان کنند.

&amp;quot;فراتر از آنچه تصور می&amp;zwnj;شد، اهداف محقق شد&amp;quot;

مدیر اجرایی کنگره آزادی ایران در گفت&amp;zwnj;وگو با دویچه وله ارزیابی مثبتی از نشست دو روزه لندن ارائه داد و تاکید کرد که این کنگره فراتر از انتظارات به اهداف خود دست یافته است. به گفته او، این کنگره پاسخی به نیاز موجود در فضای سیاسی ایران بود تا برای افرادی که احساس بی&amp;zwnj;صدایی می&amp;zwnj;کردند، بستری برای بیان دیدگاه&amp;zwnj;ها فراهم شود.

او درباره گام&amp;zwnj;های بعدی این کنگره توضیح داد که هسته&amp;zwnj;ای متشکل از ۳۳ نفر شکل گرفته که ماموریت دارند ساختار کنگره را توسعه دهند و آن را به مجموعه&amp;zwnj;ای فراگیرتر از جامعه ایران تبدیل کنند. به گفته او، با استفاده از نظرسنجی&amp;zwnj;ها و دیدگاه&amp;zwnj;های جمع&amp;zwnj;آوری&amp;zwnj;شده، قرار است مجمعی از نمایندگان و چهره&amp;zwnj;های سیاسی تشکیل شود که در ادامه، بدنه اجرایی کنگره را ایجاد می&amp;zwnj;کند تا فعالیت&amp;zwnj;های سیاسی و بین&amp;zwnj;المللی را پیش ببرد.

زمانی در پاسخ به این پرسش که آیا کنگره خود را یک آلترناتیو می&amp;zwnj;داند، توضیح داد که کنگره یک حزب یا مدعی قدرت نیست، بلکه بستری برای گفت&amp;zwnj;وگو و هماهنگی میان نیروهای مختلف سیاسی است.

به گفته او، تعدد مدعیان قدرت و تعارض منافع میان آن&amp;zwnj;ها یکی از چالش&amp;zwnj;های اصلی است و کنگره تلاش دارد این نیروها را در یک چارچوب مشترک گرد هم آورد. او این رویکرد را &amp;quot;آلترناتیو سیستمی&amp;quot; توصیف کرد که هدف آن ایجاد سازوکاری برای مدیریت دوران گذار است، چرا که به باور او، واگذاری این مسئولیت به یک گروه خاص می&amp;zwnj;تواند به بی&amp;zwnj;ثباتی یا حتی درگیری داخلی منجر شود.

او همچنین بر ضرورت گفت&amp;zwnj;وگو با همه جریان&amp;zwnj;ها، از جمله سلطنت&amp;zwnj;طلبان و مجاهدین خلق، تأکید کرد و گفت حتی اگر این گروه&amp;zwnj;ها به کنگره نپیوندند، &amp;quot;همکاری برای آینده ایران&amp;quot; باید دنبال شود. به گفته او، این رویکرد شامل گشودن مسیر گفت&amp;zwnj;وگو حتی با نیروهایی درون جمهوری اسلامی نیز می&amp;zwnj;شود، مشروط بر آنکه به آینده&amp;zwnj;ای دموکراتیک پایبند باشند.

مشارکت بیشتر زنان و اتنیک&amp;zwnj;ها 

ناهید بهمنی، عضو کمیته مرکزی و دفتر سیاسی حزب کومله کردستان ایران، در گفت&amp;zwnj;وگو با دویچه وله، کنگره دو روزه لندن را از نظر تنوع فکری و حضور طیف&amp;zwnj;های مختلف از نمایندگان ملیت&amp;zwnj;ها و سازمان&amp;zwnj;های زنان و حقوق بشری تا متخصصان کم&amp;zwnj;نظیر توصیف کرد.



به گفته او، این گردهمایی بازتابی از نیاز امروز جامعه ایران به شنیده&amp;zwnj;شدن همه صداها بود و نوعی تابوشکنی محسوب می&amp;zwnj;شد، چرا که بخشی از تریبون به گروه&amp;zwnj;هایی اختصاص یافت که کمتر فرصت بیان دیدگاه&amp;zwnj;های خود را داشته&amp;zwnj;اند.

او این کنگره را فضایی برای شنیدن و یادگیری دانست و افزود که مباحث مطرح&amp;zwnj;شده در پنل&amp;zwnj;های مختلف از غنای بالایی برخوردار بوده است.

چرا موضوع جنگ مطرح نشد؟

بهمنی درباره مطرح نشدن موضوع جنگ توضیح داد که اختلاف&amp;zwnj;نظرها در این زمینه می&amp;zwnj;توانست دستاوردهای کنگره را تحت&amp;zwnj;الشعاع قرار دهد؛ به همین دلیل برگزارکنندگان تصمیم گرفتند این موضوع در بستری جداگانه بررسی شود؛ موضوعی که به گفته او از اهمیت بالایی برخوردار است و در آینده به آن پرداخته خواهد شد.

به گفته او، کنگره به&amp;zwnj;عنوان نقطه آغاز، قصد دارد با ایجاد کمیته&amp;zwnj;های عملیاتی، دبیرخانه و گسترش مشارکت نیروهای بیشتر، مسیر خود را ادامه دهد و این روند را مقدمه&amp;zwnj;ای برای شکل&amp;zwnj;گیری یک آلترناتیو در آینده می&amp;zwnj;داند.

بهمنی همچنین با اشاره به حضور محدود برخی حامیان رضا پهلوی در خارج از محل برگزاری، تأکید کرد که با وجود برخی شعارها و تنش&amp;zwnj;ها، شرکت&amp;zwnj;کنندگان با صبر و آرامش برخورد کردند و برنامه بدون مشکل به پایان رسید.

بیشتر بخوانید: کنگره آزادی ایران؛ همگرایی اپوزیسیون برای گذار دموکراتیک

به گفته شرکت&amp;zwnj;کنندگان در این کنگره، در پایان روز دوم و هنگامی که آنها قصد خروج از سالن محل برگزاری را داشته&amp;zwnj;اند، نیروهای امنیتی به آنها اطلاع می&amp;zwnj;دهند که گروهی مخالف مقابل در اصلی تجمع کرده&amp;zwnj;اند و به همین دلیل بهتر است شرکت&amp;zwnj;کنندگان از در پشتی خارج شوند.

به گفته این افراد، تجمع کنندگان طرفداران پادشاهی بوده و شعارهایی در حمایت از رضا پهلوی و مخالفت با این کنگره سر داده&amp;zwnj;اند.

به گفته بهمنی این کنگره اعلام کرده که در تقابل با هیچ جریانی نیست و حتی از مشاوران رضا پهلوی نیز دعوت شده بود، اما آنان در این نشست شرکت نکردند.

مونا سیلاوی: تکثرگرایی بازتاب درون جامعه است

مونا سیلاوی، دبیرکل حزب &amp;quot;تضامن دموکراتیک اهواز&amp;quot; و از سخنرانان کنگره آزادی ایران، در گفت&amp;zwnj;وگو با دویچه وله تاکید کرد که تکثرگرایی بازتابی از واقعیت درون ایران است. به گفته او، &amp;quot;طی یک قرن گذشته، حذف دیگران و برجسته&amp;zwnj;سازی یک فرهنگ، یک ملت و یک زبان بر سایرین حاکم بوده&amp;quot; است.

او معتقد است تمرکز قدرت در دست گروه&amp;zwnj;های خاص موجب شده سیر طبیعی تنوع در ایران به حاشیه رانده شده و حتی به نوعی تابو تبدیل شود، در حالی که ایران همواره کشوری کثیرالمله بوده است.



سیلاوی یکی از دلایل تداوم استبداد و ناتوانی در شکستن چرخه آن را تمرکزگرایی دانست که &amp;quot;از دوران پهلوی آغاز شده و در جمهوری اسلامی ادامه یافته است&amp;quot;.

او درباره گام&amp;zwnj;های بعدی این روند توضیح داد که مرحله بعدی، گفت&amp;zwnj;وگوی گسترده میان همه احزاب است؛ چرا که بسیاری از این گروه&amp;zwnj;ها و افراد برای نخستین&amp;zwnj;بار در این کنگره با یکدیگر دیدار کرده&amp;zwnj;اند و نیاز به تبادل نظر و رسیدن به راه&amp;zwnj;حلی مشترک دارند.

دبیرکل حزب &amp;quot;تضامن دموکراتیک اهواز&amp;quot; مدعی شد که &amp;quot;جریان&amp;zwnj;های سلطنت&amp;zwnj;طلب به دلیل نداشتن نفوذ در مناطق اتنیکی تلاش می&amp;zwnj;کنند ضعف&amp;zwnj;های خود را با هیاهو و رفتارهای تند جبران کنند&amp;quot; و این&amp;zwnj;گونه رفتارها را نشانه&amp;zwnj;ای از ضعف آنان ارزیابی کرد.

&amp;quot;نخستین گام به&amp;zwnj;سوی تبدیل شدن به یک آلترناتیو&amp;quot;

جوما بورش، کنشگر ترکمن و عضو شورای هماهنگی کنگره آزادی ایران، در گفت&amp;zwnj;وگو با دویچه وله گفت که دستاورد بزرگ این کنگره، گرد هم آوردن حدود ۴۰۰ نفر از طیف&amp;zwnj;های مختلف جامعه بود.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

او افزود که این افراد به مدت دو روز در کنار هم نشستند، با یکدیگر آشنا شدند، تبادل نظر کردند و با متانت و بردباری به سخنان هم گوش دادند و احترام گذاشتند.

به گفته بورش در گذشته و در هیچیک از کنفرانس&amp;zwnj;ها و تجمعات مشابه، چنین فضای تفاهم&amp;zwnj;آمیز و امیدبخشی مشاهده نشده بود.



او همچنین افزود که گام بعدی کنگره آزادی ایران، شکل&amp;zwnj;دهی به ساختار خود و تبدیل شدن به بستری برای حضور نیروها و شخصیت&amp;zwnj;های بیشتر و متنوع&amp;zwnj;تر است.

او در ادامه تاکید کرد که اگرچه کنگره نخستین گام را برای تبدیل شدن به یک آلترناتیو با موفقیت برداشته، اما لازمه این امر، گردآوردن احزاب، سازمان&amp;zwnj;ها و شخصیت&amp;zwnj;های قابل توجه زیر یک چتر واحد و برخورداری از تشکیلاتی منسجم و منضبط است. بنابراین، به گفته او، راهی طولانی و پرسنگلاخ پیش روی کنگره قرار دارد.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA::%DA%AF%D8%A7%D9%85%20%D8%A8%D8%B9%D8%AF%DB%8C%20%DA%A9%D9%86%DA%AF%D8%B1%D9%87%20%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF%DB%8C%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%9B%20%D8%A2%D9%84%D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%A7%D8%AA%DB%8C%D9%88%DB%8C%20%D9%85%D8%A8%D8%AA%D9%86%DB%8C%20%D8%A8%D8%B1%20%D8%AA%DA%A9%D8%AB%D8%B1%DA%AF%D8%B1%D8%A7%DB%8C%DB%8C&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76612495&amp;x4=60949567&amp;x5=%DA%AF%D8%A7%D9%85%20%D8%A8%D8%B9%D8%AF%DB%8C%20%DA%A9%D9%86%DA%AF%D8%B1%D9%87%20%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF%DB%8C%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%9B%20%D8%A2%D9%84%D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%A7%D8%AA%DB%8C%D9%88%DB%8C%20%D9%85%D8%A8%D8%AA%D9%86%DB%8C%20%D8%A8%D8%B1%20%D8%AA%DA%A9%D8%AB%D8%B1%DA%AF%D8%B1%D8%A7%DB%8C%DB%8C&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%DA%AF%D8%A7%D9%85-%D8%A8%D8%B9%D8%AF%DB%8C-%DA%A9%D9%86%DA%AF%D8%B1%D9%87-%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%9B-%D8%A2%D9%84%D8%AA%D8%B1%D9%86%D8%A7%D8%AA%DB%8C%D9%88%DB%8C-%D9%85%D8%A8%D8%AA%D9%86%DB%8C-%D8%A8%D8%B1-%D8%AA%DA%A9%D8%AB%D8%B1%DA%AF%D8%B1%D8%A7%DB%8C%DB%8C%2Fa-76612495&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260331&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>سیاست</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76611022</guid>
   <pubDate>Tue, 31 Mar 2026 14:53:00 GMT</pubDate>
   <title>نیویورک‌تایمز: ساختار قدرت در ایران دچار شکاف شده است</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/نیویورک‌تایمز-ساختار-قدرت-در-ایران-دچار-شکاف-شده-است/a-76611022?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>گزارش جدید نیویورک‌تایمز نشان می‌دهد که در پی حملات آمریکا و اسرائیل، ساختار رهبری در ایران دچار اختلال شده و مقام‌ها با مشکل در ارتباط و تصمیم‌گیری روبه‌رو هستند؛ وضعیتی که می‌تواند روند جنگ و مذاکرات را پیچیده‌تر کند.روزنامه نیویورک&amp;zwnj;تایمز در گزارشی می&amp;zwnj;نویسد که در پی هفته&amp;zwnj;ها حملات آمریکا و اسرائیل، ساختار رهبری در ایران دچار شکاف و اختلال شده؛ وضعیتی که نه&amp;zwnj;تنها توان هماهنگی نظامی، بلکه قدرت تصمیم&amp;zwnj;گیری سیاسی را نیز تضعیف کرده است.

به گفته مقام&amp;zwnj;هایی که با ارزیابی&amp;zwnj;های اطلاعاتی آمریکا و غرب آشنا هستند، از آغاز این جنگ تاکنون ده&amp;zwnj;ها تن از مقام&amp;zwnj;های ارشد ایران و معاونان آن&amp;zwnj;ها کشته شده&amp;zwnj;اند.

این تلفات، به گفته تحلیلگران، زنجیره ارتباطی میان نهادهای نظامی، امنیتی و سیاسی را قطع کرده و باعث شده بخش&amp;zwnj;هایی از حکومت عملا از یکدیگر جدا شوند.

در چنین شرایطی، مقام&amp;zwnj;های باقی&amp;zwnj;مانده با مشکل جدی در برقراری ارتباط روبه&amp;zwnj;رو هستند. نگرانی از شنود تماس&amp;zwnj;ها و رهگیری پیام&amp;zwnj;ها توسط آمریکا و اسرائیل باعث شده بسیاری از آن&amp;zwnj;ها حتی از تماس تلفنی یا دیدار حضوری خودداری کنند.

بیشتر بخوانید: قالیباف و ذوالقدر، چه کسی با آمریکا حرف می&amp;zwnj;زند؟

این وضعیت، فضایی از سردرگمی و بی&amp;zwnj;اعتمادی ایجاد کرده است. به نوشته نیویورک&amp;zwnj;تایمز، برخی مقام&amp;zwnj;ها نمی&amp;zwnj;دانند تصمیم&amp;zwnj;های کلان در کجا گرفته می&amp;zwnj;شود، یا چه کسی اختیار نهایی را در دست دارد.

این اختلال، خود را در حوزه مذاکرات نیز نشان داده است. به گفته مقام&amp;zwnj;های آمریکایی، مذاکره&amp;zwnj;کنندگان ایرانی ممکن است ندانند حکومت تا چه حد آماده امتیاز دادن است، یا حتی برای تصمیم&amp;zwnj;گیری باید به چه مرجعی مراجعه کنند.

جنگ ادامه دارد، حتی بدون هماهنگی کامل

در این میان، برخی ارزیابی&amp;zwnj;ها نشان می&amp;zwnj;دهد که با تضعیف ساختار رسمی حکومت، نفوذ نیروهای تندرو در سپاه پاسداران افزایش یافته است.

به گفته مقام&amp;zwnj;های آمریکایی، این نیروها اکنون نقش پررنگ&amp;zwnj;تری در تصمیم&amp;zwnj;گیری&amp;zwnj;ها دارند، حتی بیش از ساختار مذهبی که به&amp;zwnj;طور رسمی در رأس قدرت قرار دارد.

با این حال، مشخص نیست آیا فرد یا گروهی می&amp;zwnj;تواند در چنین شرایطی به توافقی با آمریکا دست پیدا کند یا دیگر بخش&amp;zwnj;های حکومت را با خود همراه سازد.

بیشتر بخوانید: حذف لاریجانی؛ &amp;quot;قطع زنجیره فرماندهی و کنترل ایدئولوژیک نظام&amp;quot;

با وجود این اختلال&amp;zwnj;ها، ساختار نظامی ایران به&amp;zwnj;طور کامل از کار نیفتاده است. به گفته مقام&amp;zwnj;های نظامی آمریکا، ایران پیش از جنگ سیستمی غیرمتمرکز ایجاد کرده بود که به فرماندهان محلی اجازه می&amp;zwnj;دهد حتی بدون دستور مستقیم از تهران، درباره حملات تصمیم&amp;zwnj;گیری کنند.

این موضوع باعث شده ایران همچنان قادر به انجام حملات موشکی و پهپادی باشد، از جمله حمله اخیر به یک پایگاه نظامی در عربستان سعودی.

با این حال، به نوشته نیویورک&amp;zwnj;تایمز، این حملات به اندازه&amp;zwnj;ای گسترده و هماهنگ نبوده&amp;zwnj;اند که بتوانند برتری نظامی طرف مقابل را به چالش بکشند. برخی مقام&amp;zwnj;های پیشین آمریکایی معتقدند تضعیف رهبری، توان ایران برای اجرای حملات بزرگ&amp;zwnj;تر و هماهنگ&amp;zwnj;تر را کاهش داده است.

فشار برای توافق، در میانه بی&amp;zwnj;ثباتی

در سوی دیگر، دونالد ترامپ، رئیس&amp;zwnj;جمهور آمریکا، از آنچه &amp;quot;پیام&amp;zwnj;های متناقض&amp;quot; از سوی ایران توصیف کرده، ابراز نارضایتی کرده و گفته مذاکره&amp;zwnj;کنندگان ایرانی &amp;quot;نامعمول&amp;quot; رفتار می&amp;zwnj;کنند.

او هم&amp;zwnj;زمان از پیشرفت در مذاکرات سخن گفته، اما تهدید کرده در صورت عدم دستیابی سریع به توافق، دامنه جنگ را گسترش خواهد داد؛ از جمله با هدف قرار دادن زیرساخت&amp;zwnj;های انرژی ایران.

بیشتر بخوانید: تداوم جنگ و پایداری نظام؛ سپاه پاسداران چگونه مانع انشقاق قدرت شد؟

به نوشته نیویورک&amp;zwnj;تایمز، بخشی از این تناقض در پیام&amp;zwnj;ها ممکن است ناشی از همان اختلال در ساختار تصمیم&amp;zwnj;گیری در ایران باشد.

در نهایت، این گزارش تصویری از حکومتی ارائه می&amp;zwnj;دهد که همچنان در حال جنگ است، اما در درون خود با شکاف، سردرگمی و ضعف در هماهنگی مواجه است.

در چنین شرایطی، حتی اگر فرصتی برای مذاکره ایجاد شود، پرسش اصلی این است که آیا ساختار فعلی قدرت در ایران توان رسیدن به یک تصمیم واحد را دارد یا نه.

پاسخ این پرسش، می&amp;zwnj;تواند مسیر ادامه جنگ یا احتمال پایان آن را تعیین کند.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86::%D9%86%DB%8C%D9%88%DB%8C%D9%88%D8%B1%DA%A9%E2%80%8C%D8%AA%D8%A7%DB%8C%D9%85%D8%B2%3A%20%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D8%A7%D8%B1%20%D9%82%D8%AF%D8%B1%D8%AA%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%AF%DA%86%D8%A7%D8%B1%20%D8%B4%DA%A9%D8%A7%D9%81%20%D8%B4%D8%AF%D9%87%20%D8%A7%D8%B3%D8%AA&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76611022&amp;x4=9997&amp;x5=%D9%86%DB%8C%D9%88%DB%8C%D9%88%D8%B1%DA%A9%E2%80%8C%D8%AA%D8%A7%DB%8C%D9%85%D8%B2%3A%20%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D8%A7%D8%B1%20%D9%82%D8%AF%D8%B1%D8%AA%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%AF%DA%86%D8%A7%D8%B1%20%D8%B4%DA%A9%D8%A7%D9%81%20%D8%B4%D8%AF%D9%87%20%D8%A7%D8%B3%D8%AA&amp;x6=1&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D9%86%DB%8C%D9%88%DB%8C%D9%88%D8%B1%DA%A9%E2%80%8C%D8%AA%D8%A7%DB%8C%D9%85%D8%B2-%D8%B3%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D8%A7%D8%B1-%D9%82%D8%AF%D8%B1%D8%AA-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%AF%DA%86%D8%A7%D8%B1-%D8%B4%DA%A9%D8%A7%D9%81-%D8%B4%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%2Fa-76611022&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260331&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86&quot; /&gt;</description>
   <category>ایران</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76579086</guid>
   <pubDate>Sat, 28 Mar 2026 15:46:00 GMT</pubDate>
   <title>ترامپ در میانه جنگ با ایران: هدف بعدی کوبا است</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/ترامپ-در-میانه-جنگ-با-ایران-هدف-بعدی-کوبا-است/a-76579086?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا با عبور از پرونده ونزوئلا و در حالی که آتش جنگ با ایران را در خاورمیانه شعله‌ور نگه داشته، اکنون پیکان حملات خود را به سمت کوبا نشانه رفته است. او تهدید کرد: «کوبا هدف بعدی است.»دونالد ترامپ، رئیس&amp;zwnj;جمهور ایالات متحده در جریان یک سخنرانی&amp;zwnj; بدون ارائه جزئیات مشخص اعلام کرد، هدف بعدی او کوبا است.

این در حالی است که پیش&amp;zwnj;تر میگل دایاز-کانل، رئیس&amp;zwnj; جمهور کوبا به تهدیدهای او مبنی بر تصرف این کشور پاسخ داده و گفته بود، &amp;quot;اگر ایالات متحده تلاش کند کشور را تصرف کند، با مقاومت تسلیم&amp;zwnj;ناپذیر روبه&amp;zwnj;رو خواهد شد.&amp;quot;

به گزارش به گزارش شبکه خبری &amp;quot;ان&amp;zwnj;تی&amp;zwnj;وی&amp;quot; آلمان، اظهارات جدید رئیس&amp;zwnj;جمهور ایالات متحده در روز ۲۷ مارس (۷ فروردین) تنش&amp;zwnj;ها میان آمریکا و کوبا را بار دیگر تشدید کرده است.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

او در جریان سخنرانی خود در میامی در حالی از کوبا به عنوان هدف بعدی خود نام برد که پیش از آن، درباره موفقیت&amp;zwnj;های نظامی در ونزوئلا سخن گفته بود؛ موفقیتی که در تضاد با وضعیت جنگ ایالات متحده با ایران قرار دارد.

در حالی که کاراکاس سقوط کرده، نبرد با تهران همچنان در وضعیتی نامشخص باقی مانده و علی&amp;zwnj;رغم شعله&amp;zwnj;ور بودن آتش جنگ، واشنگتن هنوز نتوانسته به یک نتیجه نهایی و ملموس در خاورمیانه دست یابد.

فشار واشنگتن بر حکومت کوبا پس از حمله به ونزوئلا که به بازداشت رئیس&amp;zwnj;جمهور آن، نیکلاس مادورو، منجر شد، تقویت شده و  هدف از این اقدامات، تضعیف رژیم و سوق دادن آن به تغییر سیاسی عنوان شده اما دولت آمریکا تاکنون هیچ برنامه مشخص نظامی یا قانونی برای اشغال اراضی کوبا اعلام نکرده است.



ترامپ پیش از این نیز با اعلام اینکه که فکر می&amp;zwnj;کند &amp;quot;افتخار تصرف کوبا&amp;quot; را خواهد داشت، به خبرنگاران گفته بود: &amp;laquo;اینکه آن را آزاد کنم یا تصرف کنم، فکر می&amp;zwnj;کنم می&amp;zwnj;توانم هر کاری که بخواهم با آن انجام دهم.&amp;raquo;

محاصره اقتصادی در سایه تهدیدهای ترامپ

روابط آمریکا و کوبا از زمان انقلاب سوسیالیستی ۱۹۵۹ تحت رهبری فیدل کاسترو همواره پرتنش بوده است و اکنون با بحران اقتصادی شدید در کوبا و قطع واردات نفت ونزوئلا، واشنگتن فشارها را افزایش داده است.

گزارش&amp;zwnj;ها در عین حال حاکی از مذاکراتی رسمی میان نمایندگان هاوانا و واشنگتن برای جلوگیری از تشدید تنش&amp;zwnj;هاست، هرچند اظهارات ترامپ احتمال هرگونه اقدام آینده را مبهم باقی گذاشته&amp;zwnj; است.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

پس از این قطع عرضه و شکست واردات سوخت از سوی ونزوئلا، وضعیت اقتصادی کوبا به&amp;zwnj;طور قابل&amp;zwnj;توجهی رو به وخامت گذاشت و کشور با کمبود شدید نفت روبه&amp;zwnj;رو شد.

علاوه بر این، ایالات متحده به کشورهای دیگر هشدار داده است، در صورت فروش یا ارسال نفت به کوبا ممکن است با تعرفه&amp;zwnj;های تنبیهی مواجه شوند.

علاوه بر این، سیستم تولید برق فرسوده کوبا نیز در وضعیت نامناسبی قرار دارد. این کشور با کمبود مواد غذایی و دارو هم دست&amp;zwnj;وپنجه نرم می&amp;zwnj;کند که به&amp;zwnj;طور هدفمند بر اثر تحریم&amp;zwnj;های ایالات متحده تشدید شده است.


&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA::%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D9%85%D9%BE%20%D8%AF%D8%B1%20%D9%85%DB%8C%D8%A7%D9%86%D9%87%20%D8%AC%D9%86%DA%AF%20%D8%A8%D8%A7%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%20%D9%87%D8%AF%D9%81%20%D8%A8%D8%B9%D8%AF%DB%8C%20%DA%A9%D9%88%D8%A8%D8%A7%20%D8%A7%D8%B3%D8%AA&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76579086&amp;x4=60949567&amp;x5=%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D9%85%D9%BE%20%D8%AF%D8%B1%20%D9%85%DB%8C%D8%A7%D9%86%D9%87%20%D8%AC%D9%86%DA%AF%20%D8%A8%D8%A7%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%3A%20%D9%87%D8%AF%D9%81%20%D8%A8%D8%B9%D8%AF%DB%8C%20%DA%A9%D9%88%D8%A8%D8%A7%20%D8%A7%D8%B3%D8%AA&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D9%85%D9%BE-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%DB%8C%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%AC%D9%86%DA%AF-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%87%D8%AF%D9%81-%D8%A8%D8%B9%D8%AF%DB%8C-%DA%A9%D9%88%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%2Fa-76579086&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260328&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>سیاست</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">75344254</guid>
   <pubDate>Tue, 30 Dec 2025 14:46:00 GMT</pubDate>
   <title>نشست اضطراری سازمان ملل در پی به‌رسمیت ‌شناختن &quot;سومالی‌لند&quot; توسط اسرائیل</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/نشست-اضطراری-سازمان-ملل-در-پی-به‌رسمیت-‌شناختن-سومالی‌لند-توسط-اسرائیل/a-75344254?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>در حالی که انتقادها به موضوع به‌رسمیت ‌شناختن &quot;سومالی‌لند&quot; توسط اسرائیل ادامه دارد، سازمان ملل نشستی اضطراری برگزار کرد. آمریکا که قصدی برای به‌رسمیت‌شناختن ندارد اما به کشورهای عضو به خاطر &quot;استاندارد دوگانه&quot; انتقاد کرد.در حالی که به&amp;zwnj;رسمیت شناختن منطقه&amp;zwnj; &amp;quot;سومالی&amp;zwnj;لند&amp;quot; در شرق آفریقا به عنوان یک کشور &amp;quot;مستقل و دارای حاکمیت&amp;quot; توسط اسرائیل، با انتقاد بسیاری از کشورها همراه شده است، شورای امنیت سازمان ملل در یک نشست اضطراری به این موضوع پرداخت.

این نشست در حالی برگزار شد که ایالات متحده از اسرائیل در برابر انتقادها نسبت به به&amp;zwnj;رسمیت&amp;zwnj; شناختن جمهوری شرق آفریقایی سومالی&amp;zwnj;لند به&amp;zwnj;عنوان یک دولت مستقل دفاع کرده است.

برخی اعضای شورای امنیت، از جمله کشورهای الجزایر، سیرالئون، گویان و پاکستان، علیه این اقدام اسرائیل موضع گرفتند و آن را نقض حقوق بین&amp;zwnj;الملل و منشور سازمان ملل دانستند. همچنین کشورهایی مانند چین و بریتانیا نیز مخالفت خود را اعلام کردند.

آمریکا: مخالفت برخی از کشورها مصداق &amp;quot;استاندارد دوگانه&amp;quot; است

در جریان این نشست اضطراری در نیویورک، تامی بروس، معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل، اعضای شورا را به داشتن &amp;quot;استاندارد دوگانه&amp;quot; متهم کرد و با مقایسه این موضوع با به&amp;zwnj;رسمیت شناختن کشور &amp;quot;فلسطین&amp;quot; از سوی برخی از اعضای این شورا، گفت: &amp;laquo;چندین کشور در آغاز سال جاری به&amp;zwnj;طور &amp;quot;یک&amp;zwnj;جانبه&amp;quot; یک &amp;quot;دولت فلسطینی&amp;quot; را به رسمیت شناخته&amp;zwnj;اند، بی&amp;zwnj;آنکه برای این اقدام نشستی اضطراری برگزار شده باشد.&amp;raquo;

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

ایالات متحده، این امر را مصداق &amp;quot;استاندارد دوگانه&amp;quot; خوانده است.

بروس گفت: &amp;laquo;اسرائیل همانند هر دولت مستقل دیگری، از حق برابر برای برقراری روابط دیپلماتیک برخوردار است.&amp;raquo;

اسرائیل اخیرا به&amp;zwnj;عنوان نخستین کشور در جهان، جمهوری سومالی&amp;zwnj;لند را به&amp;zwnj;عنوان یک دولت مستقل به رسمیت شناخت.

بر اساس بیانیه دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست&amp;zwnj;وزیر اسرائیل، این تصمیم با امضای یک بیانیه مشترک میان نتانیاهو، گیدئون ساعر، وزیر خارجه اسرائیل و عبدالرحمان محمد عبداللهی، حاکم سومالی&amp;zwnj;لند، اتخاذ شده و &amp;quot;در چارچوب روح توافق&amp;zwnj;نامه&amp;zwnj;های ابراهیم&amp;quot; صورت گرفته است.



سومالی: اقدام اسرائیل حمله&amp;zwnj;ای به تمامیت ارضی ماست

سومالی&amp;zwnj;لند، منطقه&amp;zwnj;ای خودمختار در شمال&amp;zwnj;غرب سومالی، در سال ۱۹۹۱ اعلام استقلال کرد اما این اقدام تاکنون نه از سوی دولت مرکزی سومالی و نه از سوی جامعه بین&amp;zwnj;المللی به رسمیت شناخته نشده بود.

وزارت خارجه سومالی پس از اقدام اسرائیل، این تصمیم را &amp;quot;حمله&amp;zwnj;ای عامدانه&amp;quot; به حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور توصیف کرد و هشدار داد، چنین اقدامی می&amp;zwnj;تواند صلح و ثبات منطقه را به خطر بیندازد.

اتحادیه آفریقا نیز با تاکید بر &amp;quot;لزوم احترام به مرزهای موجود&amp;quot;، اعلام کرد هر تلاشی برای تضعیف وحدت و تمامیت ارضی سومالی، &amp;quot;خطرناک&amp;quot; است و پیامدهای آن می&amp;zwnj;تواند سراسر قاره آفریقا را تحت تاثیر قرار دهد.

سومالی در نشست اضطراری شورای امنیت نیز بار دیگر اقدام اسرائیل را حمله&amp;zwnj;ای به تمامیت ارضی خود اعلام و تاکید کرد، منطقه سومالی&amp;zwnj;لند از نظر حقوقی اختیار آن را ندارد که بدون دولت مستقر وارد توافق&amp;zwnj;های بین&amp;zwnj;المللی شود.

سخنگوی سومالی و نمایندگان برخی کشورهای دیگر همچنین هشدار دادند، این به&amp;zwnj;رسمیت&amp;zwnj;شناختن ممکن است ثبات منطقه را تضعیف کند.

اسلوونی: به رسمیت شناختن &amp;quot;فلسطین&amp;quot; و &amp;quot;سومالی&amp;zwnj;لند&amp;quot; مقایسه درستی نیست

در واکنش به مقایسه آمریکا میان موضوع سومالی&amp;zwnj;لند و به&amp;zwnj;رسمیت&amp;zwnj;شناختن یک دولت فلسطینی که پیش&amp;zwnj;تر از سوی برخی اعضای شورا انجام شده بود، نماینده اسلوونی گفت: &amp;laquo;در آن مورد، سخن از سرزمینی با اشغال غیرقانونی است، در حالی که سومالی&amp;zwnj;لند بخشی از یک کشور عضو سازمان ملل متحد به شمار می&amp;zwnj;رود.&amp;raquo;

اسلوونی به&amp;zwnj;رسمیت&amp;zwnj;شناختن سومالی&amp;zwnj;لند را نقض منشور سازمان ملل دانسته است.

معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل اما گفت که &amp;quot;استاندارد دوگانه&amp;quot; و &amp;quot;تمرکز نادرست&amp;quot; شورای امنیت سازمان ملل، این نهاد را از وظیفه اصلی خود یعنی حفظ صلح و امنیت بین&amp;zwnj;المللی منحرف می&amp;zwnj;کند.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل با وجود این انتقادات در عین حال اعلام کرد، کشورش قصدی برای به&amp;zwnj;رسمیت&amp;zwnj;شناختن سومالی&amp;zwnj;لند به&amp;zwnj;عنوان یک دولت مستقل ندارد و در این زمینه هیچ تغییری در سیاست ایالات متحده ایجاد نشده است.

چرا سومالی&amp;zwnj;لند اهمیت دارد؟

سومالی&amp;zwnj;لند در شمال&amp;zwnj;غرب سومالی، در نزدیکی ورودی دریای سرخ و مقابل یمن قرار دارد؛ منطقه&amp;zwnj;ای که از نظر ژئوپولیتیکی اهمیت بالایی دارد.

سومالی&amp;zwnj;لند با مساحتی حدود ۱۷۵ هزار کیلومتر مربع، بیش از دو برابر کشور اتریش وسعت دارد و دارای واحد پول، ارتش و نیروی پلیس مستقل است.

در حالی که سومالی طی دهه&amp;zwnj;ها با بحران&amp;zwnj;های سیاسی، حملات گروه جهادی الشباب و فجایع طبیعی دست&amp;zwnj;وپنجه نرم کرده، سومالی&amp;zwnj;لند به&amp;zwnj;طور نسبی از ثبات بیشتری برخوردار بوده است؛ عاملی که برخی، آن را یکی از دلایل اصلی درخواست برای به&amp;zwnj;رسمیت شناخته&amp;zwnj;شدن این منطقه می&amp;zwnj;دانند.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA::%D9%86%D8%B4%D8%B3%D8%AA%20%D8%A7%D8%B6%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%B1%DB%8C%20%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86%20%D9%85%D9%84%D9%84%20%D8%AF%D8%B1%20%D9%BE%DB%8C%20%D8%A8%D9%87%E2%80%8C%D8%B1%D8%B3%D9%85%DB%8C%D8%AA%20%E2%80%8C%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%86%20%22%D8%B3%D9%88%D9%85%D8%A7%D9%84%DB%8C%E2%80%8C%D9%84%D9%86%D8%AF%22%20%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B7%20%D8%A7%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A6%DB%8C%D9%84&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=75344254&amp;x4=60949567&amp;x5=%D9%86%D8%B4%D8%B3%D8%AA%20%D8%A7%D8%B6%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%B1%DB%8C%20%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86%20%D9%85%D9%84%D9%84%20%D8%AF%D8%B1%20%D9%BE%DB%8C%20%D8%A8%D9%87%E2%80%8C%D8%B1%D8%B3%D9%85%DB%8C%D8%AA%20%E2%80%8C%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%86%20%22%D8%B3%D9%88%D9%85%D8%A7%D9%84%DB%8C%E2%80%8C%D9%84%D9%86%D8%AF%22%20%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B7%20%D8%A7%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A6%DB%8C%D9%84&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D9%86%D8%B4%D8%B3%D8%AA-%D8%A7%D8%B6%D8%B7%D8%B1%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%84%D9%84-%D8%AF%D8%B1-%D9%BE%DB%8C-%D8%A8%D9%87%E2%80%8C%D8%B1%D8%B3%D9%85%DB%8C%D8%AA-%E2%80%8C%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%86-%D8%B3%D9%88%D9%85%D8%A7%D9%84%DB%8C%E2%80%8C%D9%84%D9%86%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B7-%D8%A7%D8%B3%D8%B1%D8%A7%D8%A6%DB%8C%D9%84%2Fa-75344254&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20251230&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>سیاست</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">75048158</guid>
   <pubDate>Sat, 6 Dec 2025 19:41:00 GMT</pubDate>
   <title>وزیر خارجه لبنان: حزب‌الله نمی‌تواند بدون تصمیم ایران سلاح‌های خود را تحویل دهد</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/وزیر-خارجه-لبنان-حزب‌الله-نمی‌تواند-بدون-تصمیم-ایران-سلاح‌های-خود-را-تحویل-دهد/a-75048158?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>وزیر خارجه لبنان گفته است، &quot;تصمیم نهایی درباره اینکه حزب‌الله سلاح‌های خود را زمین بگذارد، در دست ایران است.&quot; او در عین حال اعلام کرد: «لبنان در حال حاضر بسیار دور از امضای توافق صلح با اسرائیل است.»یوسف رجی، وزیر خارجه لبنان روز شنبه ۱۵ آذر (۶ دسامبر) در گفت&amp;zwnj;وگو با شبکه العربیه مدعی شد، &amp;quot;تصمیم نهایی درباره اینکه حزب&amp;zwnj;الله سلاح&amp;zwnj;های خود را زمین بگذارد، در دست ایران است.&amp;quot;

رجی که پیش از این نیز خواستار پایان دادن به مداخله جمهوری اسلامی در امور داخلی لبنان شده بود، اعلام کرد، به صورت رسمی این موضوع را با عباس عراقچی، همتای ایرانی خود در حاشیه نشست&amp;zwnj;های منطقه&amp;zwnj;ای مطرح کرده است.

حزب&amp;zwnj;الله اکنون در تلاش است با خرید زمان و بازسازی توان داخلی، موقعیت خود را احیا کند. این موضوعی است رجی نیز در این گفت&amp;zwnj;وگو به آن اشاره کرده اما در میان فشارهای آمریکا و اسرائیل بر بیروت برای خلع سلاح حزب&amp;zwnj;الله، رجی تاکید کرده است: &amp;laquo;خلع سلاح حزب&amp;zwnj;الله و برچیدن ساختار نظامی آن فارغ از خواست بین&amp;zwnj;المللی، یک مطالبه لبنانی است.&amp;raquo;

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

رجی همچنین تاکید کرده است، جامعه بین&amp;zwnj;المللی تنها در صورتی لبنان را جدی می&amp;zwnj;گیرد که دولت بتواند کنترل خود بر کشور را از طریق انحصار سلاح و تسلط نیروهای قانونی&amp;zwnj;اش نشان دهد.

در عین حال وزیر خارجه لبنان روز گذشته (۵ دسامبر) در دیداری با سفیران ۱۵ کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد بر توقف حملات اسرائیل تاکید کرد و گفت: &amp;laquo;اسرائیل باید حملات خود را متوقف کرده و فورا و بدون قید و شرط از سرزمین&amp;zwnj;هایی که اشغال می&amp;zwnj;کند، خارج شود.&amp;raquo;

او در پیامی که در شبکه اجتماعی X منتشر کرد همچنین افزود: &amp;laquo;در این دیدار همچنین بار دیگر یادآور شدم دولت متعهد است اقتدار خود را در سراسر قلمرو لبنان گسترش دهد و تنها دولت مسئولیت دفاع از کشور را بر عهده دارد.&amp;raquo;



اما اظهارات وزیر خارجه لبنان در حالی مطرح شده است که نعیم قاسم، دبیرکل حزب&amp;zwnj;الله روز جمعه ۱۴ آذر در یک سخنرانی بار دیگر با خلع سلاح کامل این گروه مخالفت کرد.

او در یک سخنرانی خطاب به مخالفان حزب&amp;zwnj;الله گفت: &amp;laquo;آیا می&amp;zwnj;خواهید ما را قانع کنید که مسئله فقط گرفتن سلاح است و بعد اوضاع لبنان حل می&amp;zwnj;شود؟ اینطور نیست چرا که پروژه دشمن بسیار فراتر از آن است که برخی طرف&amp;zwnj;ها وانمود می&amp;zwnj;کنند.&amp;raquo;

رجی هم در مقابل در گفت&amp;zwnj;وگو با شبکه العربیه انتقادات فراوانی به حزب&amp;zwnj;الله وارد کرده و گفته است: &amp;laquo;رویدادهای اخیر ثابت کرد، حزب&amp;zwnj;الله نه توان حمایت از غزه را داشت، نه آزادسازی قدس و نه همانطور که ادعا می&amp;zwnj;کند دفاع از لبنان را و برعکس متحمل یک شکست بزرگ شد.&amp;raquo;

انتقادات وزیر خارجه لبنان اما تنها محدود به حزب&amp;zwnj;الله نیست. او اخیرا نیز با انتشار پیامی نسبت به اظهارات علی&amp;zwnj;اکبر ولایتی، مشاور ارشد علی خامنه&amp;zwnj;ای و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری واکنش نشان داده بود.

ولایتی  و عراقچی بر ضرورت حضور حزب&amp;zwnj;الله در لبنان تاکید کرده و گفته بودند، حکومت ایران همچنان &amp;quot;از حزب&amp;zwnj;الله و جبهه مقاومت حمایت کرده و خواهد کرد اما در امور داخلی لبنان دخالتی ندارد.&amp;quot;

این سخنان بود که واکنش تند رجی را به دنبال داشت و اعلام کرد: &amp;laquo;من واقعا می&amp;zwnj;خواستم آنچه را که شما گفتید، یعنی این&amp;zwnj; که ایران در امور داخلی لبنان دخالت نمی&amp;zwnj;کند، باور کنم، تا وقتی که مشاور رهبر شما، علی&amp;zwnj;اکبر ولایتی ظاهر شد تا به ما بگوید در لبنان چه چیزی واقعا مهم است و ما را از پیامدهای خلع سلاح حزب&amp;zwnj;الله برحذر داشت.&amp;raquo;

لبنان از سال ۲۰۲۳ در یکی از پیچیده&amp;zwnj;ترین دوران&amp;zwnj;های تاریخی خود به سر می&amp;zwnj;برد. جنگی که با حمله تروریستی حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ آغاز شد، حزب&amp;zwnj;الله را وارد موشک&amp;zwnj;پرانی علیه اسرائیل کرد و واکنش اسرائیل نیز به کشته شدن شمار زیادی از رهبران و فرماندهان حزب&amp;zwnj;الله، از جمله حسن نصرالله و جانشینش هاشم صفی&amp;zwnj;الدین انجامید.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

انفجار هم&amp;zwnj;زمان هزاران پیجر در سال ۲۰۲۴ و نقش&amp;zwnj;آفرینی سپاه پاسداران در خطوط تامین مالی و لجستیکی حزب&amp;zwnj;الله هم فشار بر این گروه را بیش از هر زمان دیگری کرد.

دولت لبنان تحت فشار آمریکا و در چارچوب توافق آتش&amp;zwnj;بس نوامبر ۲۰۲۴ با طرح خلع&amp;zwnj;سلاح حزب&amp;zwnj;الله موافقت کرد؛ طرحی که البته این گروه و تهران قاطعانه آن را رد کرده&amp;zwnj;اند اما مقاماتی همچون وزیر خارجه این کشور، آن را یک مطالبه لبنانی می دانند. اسرائيل هم البته مدعی است، دولت لبنان نیز در خلع سلاح این گروه کوتاهی کرده است.

این در حالی است که اسرائیل در هفته&amp;zwnj;های اخیر حملات خود علیه حزب&amp;zwnj;الله را افزایش داده و این گروه را متهم می&amp;zwnj;کند که آتش&amp;zwnj;بس یک&amp;zwnj;ساله را نقض کرده است.

اما با وجود ادامه حملات اسرائیل به خاک لبنان و مخالفت حزب&amp;zwnj;الله با طرح خلع&amp;zwnj;سلاح، وزیر امور خارجه لبنان به کمیته نظارت بر آتش&amp;zwnj;بس امید دارد و نسبت به حضور یک شخصیت غیرنظامی در این کمیته ابراز خوش بینی کرده اما همچنان تاکیدو کرده است، &amp;quot;لبنان در حال حاضر بسیار دور از امضای توافق صلح با اسرائیل است.&amp;quot;
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA::%D9%88%D8%B2%DB%8C%D8%B1%20%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%D9%87%20%D9%84%D8%A8%D9%86%D8%A7%D9%86%3A%20%D8%AD%D8%B2%D8%A8%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87%20%D9%86%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%AF%20%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86%20%D8%AA%D8%B5%D9%85%DB%8C%D9%85%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%B3%D9%84%D8%A7%D8%AD%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C%20%D8%AE%D9%88%D8%AF%20%D8%B1%D8%A7%20%D8%AA%D8%AD%D9%88%DB%8C%D9%84%20%D8%AF%D9%87%D8%AF&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=75048158&amp;x4=60949567&amp;x5=%D9%88%D8%B2%DB%8C%D8%B1%20%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%D9%87%20%D9%84%D8%A8%D9%86%D8%A7%D9%86%3A%20%D8%AD%D8%B2%D8%A8%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87%20%D9%86%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%AF%20%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86%20%D8%AA%D8%B5%D9%85%DB%8C%D9%85%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D8%B3%D9%84%D8%A7%D8%AD%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C%20%D8%AE%D9%88%D8%AF%20%D8%B1%D8%A7%20%D8%AA%D8%AD%D9%88%DB%8C%D9%84%20%D8%AF%D9%87%D8%AF&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D9%88%D8%B2%DB%8C%D8%B1-%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%AC%D9%87-%D9%84%D8%A8%D9%86%D8%A7%D9%86-%D8%AD%D8%B2%D8%A8%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D9%84%D9%87-%D9%86%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%AF-%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86-%D8%AA%D8%B5%D9%85%DB%8C%D9%85-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%B3%D9%84%D8%A7%D8%AD%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AE%D9%88%D8%AF-%D8%B1%D8%A7-%D8%AA%D8%AD%D9%88%DB%8C%D9%84-%D8%AF%D9%87%D8%AF%2Fa-75048158&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20251206&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>سیاست</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">75047654</guid>
   <pubDate>Sat, 6 Dec 2025 17:36:00 GMT</pubDate>
   <title>جریمه ۱۴۰ میلیونی ایکس؛ ماسک خواستار انحلال اتحادیه اروپا شد</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/جریمه-۱۴۰-میلیونی-ایکس؛-ماسک-خواستار-انحلال-اتحادیه-اروپا-شد/a-75047654?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>اتحادیه اروپا به وارد کردن اتهام &quot;کمبود شفافیت&quot;، جریمه‌ای چند میلیون یورویی علیه پلتفرم ایکس اعمال کرده است. این تصمیم با انتقادات تند مقامات آمریکایی روبه‌رو شده است. ایلان ماسک خواستار انحلال اتحادیه اروپا شد.اتحادیه اروپا به دلیل کمبود شفافیت، جریمه&amp;zwnj;ای چند میلیون یورویی علیه پلتفرم آنلاین ایلان ماسک اعمال کرد. این اتحادیه اعلام کرد، این جریمه پس از دو سال تحقیق درباره عملکرد پلتفرم ایکس (توییتر سابق) صادر شده است.

بر اساس اعلام کمیسیون اتحادیه اروپا، این شرکت آمریکایی باید ۱۲۰ میلیون یورو بپردازد که بخشی از آن به دلیل تصدیق گمراه&amp;zwnj;کننده حساب&amp;zwnj;های کاربری با استفاده از &amp;quot;تیک آبی&amp;quot; است.

کارشناسان اتحادیه اروپا اعلام کرده&amp;zwnj;اند، این کار می&amp;zwnj;تواند باعث شود کاربران تصور کنند، پشت حساب&amp;zwnj;های دارای تیک، افراد واقعی و تاییدشده&amp;zwnj;ای قرار دارند، در حالی که لزوما چنین نیست.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

زمانی که ایلان ماسک مالکیت ایکس (توییتر سابق) را به دست گرفت، سیستم قدیمی &amp;quot;تیک آبی&amp;quot; را تغییر داد. در سیستم قبلی، تیک آبی نشانه&amp;zwnj;ای بود که ثابت می&amp;zwnj;کرد حساب کاربری متعلق به یک شخص یا سازمان معتبر، شناخته&amp;zwnj;شده و واقعی است. دریافت این تیک هم رایگان بود و نیاز به تایید هویت دقیق داشت اما ایکس در سیستم جدید، این امکان را فراهم کرد که هر کسی تنها با پرداخت حق اشتراک ماهانه بتواند تیک آبی را کنار نام خود بگذارد.

پس از این تغییر البته بحث&amp;zwnj;های بسیاری درباره &amp;quot;جعل هویت&amp;quot; درگرفت و در حال حاضر شبکه ایکس برای اعطای تیک، علاوه بر اشتراک پولی، نام کاربری و عکس پروفایل را هم اجباری کرده و گفته است، &amp;quot;نباید نشانه&amp;zwnj;ای از رفتار فریبکارانه یا گمراه&amp;zwnj;کننده وجود داشته باشد.&amp;quot;

بیشتر بخوانید: کمیسون اروپا: شرکت اکس قوانین اتحادیه اروپا را نقض می&amp;zwnj;کند

ایکس همچنین در تغییری دیگر تیک طلایی را برای شرکت&amp;zwnj;ها و تیک نقره&amp;zwnj;ای را برای نهادهای دولتی و سازمان&amp;zwnj;های حکومتی معرفی کرد.

اتحادیه اروپا علاوه بر این، شبکه اجتماعی ایکس را متهم کرده است، داده&amp;zwnj;ها را از محققان پنهان می&amp;zwnj;کند و تبلیغات منتشرشده را به&amp;zwnj;طور شفاف ثبت نمی&amp;zwnj;کند.

هنا ویرکونن، معاون اجرایی کمیسیون اروپا در حوزه فناوری پس از انتشار این خبر در همین شبکه اجتماعی نوشت: &amp;laquo;فریب کاربران با تیک آبی، پنهان کردن اطلاعات مربوط به تبلیغات و کنار گذاشتن پژوهشگران، در اینترنت اتحادیه اروپا جایی ندارد.&amp;raquo;



بر این اساس، جریمه شامل سه بخش است: ۴۵ میلیون یورو برای تیک&amp;zwnj;های تایید هویت، ۴۰ میلیون یورو به&amp;zwnj;خاطر عدم دسترسی محققان به داده&amp;zwnj;ها و ۳۵ میلیون یورو برای کمبود شفافیت در تبلیغات.

تصمیم جنجالی اتخاذ شده از سوی اتحادیه اروپا علیه ایکس اما بر اساس قانون خدمات دیجیتال می&amp;zwnj;تواند روابط با ایالات متحده را تحت تاثیر قرار دهد.

جی&amp;zwnj;دی ونس، معاون رئیس&amp;zwnj;جمهور آمریکا در شبکه اجتماعی ایکس با انتقادی تند از این تصمیم، نوشت: &amp;laquo;اتحادیه اروپا باید از آزادی بیان حمایت کند، نه اینکه شرکت&amp;zwnj;های آمریکایی را &amp;quot;به خاطر مزخرفات&amp;quot; هدف قرار دهد.&amp;raquo;



همچنین مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده با انتشار پیامی در این شبکه اجتماعی، جریمه ۱۴۰ میلیون دلاری کمیسیون اروپا را فقط حمله&amp;zwnj; به ایکس ندانسته و نوشت: &amp;laquo;این حمله&amp;zwnj;ای به همه پلتفرم&amp;zwnj;های فناوری آمریکایی و مردم آمریکا توسط دولت&amp;zwnj;های خارجی است.&amp;raquo;

روبیو در پیام خود آورده است: &amp;laquo;روزهای سانسور آنلاین آمریکایی&amp;zwnj;ها به پایان رسیده است.&amp;raquo;



پیش&amp;zwnj;تر نیز دونالد ترامپ، رئیس&amp;zwnj;جمهوری آمریکا قوانین دیجیتال اروپایی را مورد انتقاد قرار داده بود. این در حالی است که در استراتژی امنیتی که دولت آمریکا به تازگی منتشر کرد، نسبت به از &amp;quot;دست رفتن دموکراسی و آزادی بیان&amp;quot; در اروپا هشدار داده شده است.

و البته ساعاتی پس از انتشار خبر جریمه این شبکه اجتماعی، ایلان ماسک، مالک این پلتفرم خواستار انحلال اتحادیه اروپا شد و با انتشار پیامی نوشت: &amp;laquo;اتحادیه اروپا باید منحل شود و حاکمیت به کشورهای مستقل بازگردانده شود تا دولت&amp;zwnj;ها بتوانند به&amp;zwnj;طور موثرتری نماینده مردم خود باشند.&amp;raquo;



ماسک احتمالا علاوه بر این واکنش، به&amp;zwnj;طور قانونی علیه این تصمیم اقدام خواهد کرد و در نهایت پرونده به دادگاه خواهد رفت.

کمیسیون اتحادیه اروپا در حالی که تصمیم بر جریمه چند میلیون یورویی برای پلتفرم ایکس گرفته است، پرونده&amp;zwnj;ای علیه تیک&amp;zwnj;تاک را مختومه اعلام کرده است.

این پلتفرم ویدئویی نیز از مدت&amp;zwnj;ها پیش به دلیل تبلیغات غیرشفاف تحت نظر بروکسل قرار گرفته بود.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

براساس قانون خدمات دیجیتال (DSA) شبکه&amp;zwnj;های اجتماعی موظفند یک آرشیو قابل دسترس و قابل جست&amp;zwnj;وجو از تبلیغات منتشر شده داشته باشند.

طبق بیانیه اخیر اتحادیه اروپا، پس از گفت&amp;zwnj;وگوهای فشرده، تیک&amp;zwnj;تاک به&amp;zwnj;طور رسمی تعهداتی در این زمینه ارائه کرده و بدین ترتیب اتهامات کمیسیون اتحادیه اروپا را رفع کرده است.

با این حال، گفته شده است، پرونده&amp;zwnj;های دیگری از جمله بررسی تاثیر احتمالی این پلتفرم ویدئویی بر کودکان و نوجوانان یا تاثیر این شبکه اجتماعی بر فرآیندهای دموکراتیک در دست بررسی قرار داد.

اما جریمه اعلام شده فعلی برای شبکه اجتماعی ایکس نخستین موردی است که اتحادیه اروپا در چارچوب قانون خدمات دیجیتال که از سال ۲۰۲۴ اجرایی شد، اعمال کرده است.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA::%D8%AC%D8%B1%DB%8C%D9%85%D9%87%20%DB%B1%DB%B4%DB%B0%20%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D9%88%D9%86%DB%8C%20%D8%A7%DB%8C%DA%A9%D8%B3%D8%9B%20%D9%85%D8%A7%D8%B3%DA%A9%20%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%B1%20%D8%A7%D9%86%D8%AD%D9%84%D8%A7%D9%84%20%D8%A7%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D8%AF%DB%8C%D9%87%20%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%BE%D8%A7%20%D8%B4%D8%AF&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=75047654&amp;x4=60949567&amp;x5=%D8%AC%D8%B1%DB%8C%D9%85%D9%87%20%DB%B1%DB%B4%DB%B0%20%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D9%88%D9%86%DB%8C%20%D8%A7%DB%8C%DA%A9%D8%B3%D8%9B%20%D9%85%D8%A7%D8%B3%DA%A9%20%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%B1%20%D8%A7%D9%86%D8%AD%D9%84%D8%A7%D9%84%20%D8%A7%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D8%AF%DB%8C%D9%87%20%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%BE%D8%A7%20%D8%B4%D8%AF&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%AC%D8%B1%DB%8C%D9%85%D9%87-%DB%B1%DB%B4%DB%B0-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D9%88%D9%86%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%DA%A9%D8%B3%D8%9B-%D9%85%D8%A7%D8%B3%DA%A9-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D9%86%D8%AD%D9%84%D8%A7%D9%84-%D8%A7%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D8%AF%DB%8C%D9%87-%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%BE%D8%A7-%D8%B4%D8%AF%2Fa-75047654&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20251206&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>سیاست</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">74548150</guid>
   <pubDate>Wed, 29 Oct 2025 17:57:00 GMT</pubDate>
   <title>بیش از یک پنجم خودروهای جدید جهان کاملاً برقی هستند</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/بیش-از-یک-پنجم-خودروهای-جدید-جهان-کاملاً-برقی-هستند/a-74548150?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>در سه‌ماهه سوم سال جاری میلادی، بیش از یک پنجم خودروهای جدید جهان کاملاً برقی بوده‌اند. چین، اروپا و آمریکا در این زمینه رشد قابل توجهی داشته‌اند و آلمان و بریتانیا در صدر فروش اروپا قرار گرفته‌اند.در سه&amp;zwnj;ماهه سوم سال ۲۰۲۵، از مجموع ۱۷.۴ میلیون خودروی جدید فروخته&amp;zwnj;شده در جهان، حدود ۳.۶ میلیون خودرو کاملاً برقی (Battery Electric Vehicles, BEVs) بودند. این میزان بیش از یک سوم نسبت به سال گذشته رشد داشته و نشان می&amp;zwnj;دهد تقاضای جهانی برای خودروهای برقی همچنان رو به افزایش است.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

تحلیل شرکت مشاوره پرایزواترهاوس&amp;zwnj;کوپرز (PwC) که یکی از بزرگ&amp;zwnj;ترین شرکت&amp;zwnj;های خدمات حرفه&amp;zwnj;ای، مشاوره فناوری و استراتژی کسب&amp;zwnj;وکار است، برای ۴۰ بازار اصلی جهانی نشان می&amp;zwnj;دهد که خودروهای برقی اکنون حدود ۲۱ درصد از کل فروش خودروهای جدید را تشکیل می&amp;zwnj;دهند. این رقم نسبت به سه&amp;zwnj;ماهه دوم سال ۲ درصد افزایش یافته و بالاترین میزان ثبت&amp;zwnj;شده تاکنون است. آمار بر اساس بازارهایی است که حدود ۸۵ درصد از فروش جهانی خودرو را شامل می&amp;zwnj;شوند.

بیشتر بخوانید:حدود ۵۰ میلیون خودرو در خیابان&amp;zwnj;های آلمان

در میان سایر انواع خودروها، ۱.۷ میلیون خودروی هیبریدی پلاگین (Plug-in Hybrids) و ۲.۵ میلیون خودروی هیبریدی دیگر نیز فروخته شدند. خودروهای هیبریدی پلاگین (Plug-in Hybrids) نوعی خودرو هستند که هم موتور برقی دارند و هم موتور بنزینی یا دیزلی، و باتری آن&amp;zwnj;ها را می&amp;zwnj;توان با برق شهری شارژ کرد تا بخشی از مسیر را کاملاً برقی طی کنند، و در مسیرهای طولانی&amp;zwnj;تر موتور احتراقی ادامه حرکت را تأمین می&amp;zwnj;کند.

بیشتر بخوانید:چالش خودروسازی آلمان در برابر اهداف زیست&amp;zwnj;محیطی اتحادیه اروپا

بازارهای مهم خودروهای برقی

چین با ۲.۳میلیون خودرو برقی در سه&amp;zwnj;ماهه سوم همچنان بزرگ&amp;zwnj;ترین بازار باقی مانده است؛ این میزان حدود یک سوم بیشتر از سال گذشته است. اروپا با ۶۰۷ هزار خودرو برقی رشد بیش از ۲۵ درصدی داشته و ایالات متحده با ۴۱۹ هزار خودرو برقی افزایش حدود ۲۰ درصدی را ثبت کرده است. افزایش فروش در آمریکا به ویژه در سپتامبر تحت تأثیر پایان یک مشوق مالیاتی بوده که خریدهای اضافی ایجاد کرد.

در میان کشورهای اروپایی، آلمان  با ۱۳۳ هزار خودروی کاملا برقی در صدر و پس از آن بریتانیا با ۱۲۵ هزار خودرو قرار دارد. این دو کشور به ترتیب رتبه&amp;zwnj;های سوم و چهارم جهان را به خود اختصاص داده&amp;zwnj;اند.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

سهم خودروهای برقی در کل خودروهای موجود

اگرچه فروش خودروهای برقی در حال افزایش است، اما سهم آن&amp;zwnj;ها در مجموع خودروهای در حال تردد در جاده&amp;zwnj;ها هنوز کم است. بیشتر خودروهای موجود زمانی تولید شده&amp;zwnj;اند که سهم خودروهای برقی بسیار پایین&amp;zwnj;تر بود. برآورد می&amp;zwnj;&amp;zwnj;شود که سهم اتومبیل&amp;zwnj;های برقی در خودروهای موجود، حدود ۴ درصد در اروپا، ۹ درصد در چین و ۲ درصد در آمریکا است.

بیشتر بخوانید:اتحادیه اروپا تعرفه گمرکی برای خودروهای برقی چین اعمال کرد

کارشناسان پیش&amp;zwnj;بینی می&amp;zwnj;کنند که سهم خودروهای برقی در ۲۰۳۵ به ۳۲ درصد در اروپا، ۴۰ درصد در چین و ۱۰ درصد در آمریکا برسد.

آینده خودروهای برقی

هارالد ویمر، از شرکای PwC می&amp;zwnj;گوید: &amp;laquo;خودروهای برقی روزبه&amp;zwnj;روز بهتر، جذاب&amp;zwnj;تر و مقرون&amp;zwnj;به&amp;zwnj;صرفه&amp;zwnj;تر می&amp;zwnj;شوند. تا سال ۲۰۳۵ احتمالاً اکثر رانندگان به طور طبیعی به خودروهای برقی روی خواهند آورد و موتورهای احتراقی تنها برای علاقه&amp;zwnj;مندان و کاربردهای خاص باقی می&amp;zwnj;مانند.&amp;raquo;

یورن نویهاوزن، یک کارشناس دیگر از همین شرکت تأکید می&amp;zwnj;کند که زنجیره&amp;zwnj;های تأمین پایدار و انعطاف&amp;zwnj;پذیر برای تولیدکنندگان اروپایی حیاتی است، به&amp;zwnj;ویژه با توجه به این که &amp;quot;بحران دوم ریزتراشه&amp;zwnj;ها&amp;quot; در راه است. او توصیه می&amp;zwnj;کند که در طراحی باتری&amp;zwnj;ها از معماری منعطف استفاده شود تا بدون بازطراحی کل سیستم، تعویض سریع قطعات و استفاده از باتری&amp;zwnj;های جدید و بهتر امکان&amp;zwnj;پذیر شود.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A2%D9%84%D9%85%D8%A7%D9%86::%D8%A8%DB%8C%D8%B4%20%D8%A7%D8%B2%20%DB%8C%DA%A9%20%D9%BE%D9%86%D8%AC%D9%85%20%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C%20%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF%20%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%20%DA%A9%D8%A7%D9%85%D9%84%D8%A7%D9%8B%20%D8%A8%D8%B1%D9%82%DB%8C%20%D9%87%D8%B3%D8%AA%D9%86%D8%AF&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=74548150&amp;x4=9999&amp;x5=%D8%A8%DB%8C%D8%B4%20%D8%A7%D8%B2%20%DB%8C%DA%A9%20%D9%BE%D9%86%D8%AC%D9%85%20%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C%20%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF%20%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%20%DA%A9%D8%A7%D9%85%D9%84%D8%A7%D9%8B%20%D8%A8%D8%B1%D9%82%DB%8C%20%D9%87%D8%B3%D8%AA%D9%86%D8%AF&amp;x6=1&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%A8%DB%8C%D8%B4-%D8%A7%D8%B2-%DB%8C%DA%A9-%D9%BE%D9%86%D8%AC%D9%85-%D8%AE%D9%88%D8%AF%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%DA%A9%D8%A7%D9%85%D9%84%D8%A7%D9%8B-%D8%A8%D8%B1%D9%82%DB%8C-%D9%87%D8%B3%D8%AA%D9%86%D8%AF%2Fa-74548150&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20251029&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A2%D9%84%D9%85%D8%A7%D9%86&quot; /&gt;</description>
   <category>آلمان</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">73053322</guid>
   <pubDate>Thu, 26 Jun 2025 15:11:00 GMT</pubDate>
   <title>۸۰ سالگی سازمان ملل و بحرانی‌ترین دوره برای این نهاد</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/۸۰-سالگی-سازمان-ملل-و-بحرانی‌ترین-دوره-برای-این-نهاد/a-73053322?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>۸۰ سال پیش در چنین روزی ( ۲۶ ژوئن ۱۹۴۵) ۵۰ کشور، منشور سازمان ملل را امضا کردند و بدین ترتیب این نهاد رسما کارش را آغاز کرد. بسیاری از کارشناسان معتقدند سازمان ملل در حال حاضر در بحرانی‌ترین دوره خود به سر می‌برد.سانفرانسیسکو، ۲۶ ژوئن ۱۹۴۵؛ ۵۰ کشور اساسنامه سازمان ملل متحد را امضا کردند. این سند یک معاهده حقوق بین&amp;zwnj;الملل است که کشورهای عضو را ملزم به رعایت اصول مندرج در آن می&amp;zwnj;کند. در این معاهده بیش از همه بر صلح، حقوق بشر و حفظ تمامیت ارضی کشورها تاکید شده است. سازمان ملل در حال حاضر ۱۹۳ عضو دارد.

آن زمان که جنگ جهانی دوم تازه پایان گرفته بود، در منشور سازمان ملل متحد هدف کلی ذکر شده این بود که &amp;quot;نسل&amp;zwnj;های آینده را از بلای جنگ حفظ کند&amp;quot;. دبیرکل کنونی سازمان ملل؛ آنتونیو گوترش معتقد است این هدف محقق شده است. او به مناسبت هشتادمین سالگرد تاسیس این نهاد گفت: &amp;laquo;هشت دهه بعد از تاسیس این نهاد می&amp;zwnj;توان رابطه مستقیمی میان سازمان ملل و جلوگیری از وقوع جنگ جهانی سوم قائل شد.&amp;raquo;

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

این در حالی است که هم اکنون بخش&amp;zwnj;های زیادی از دنیا درگیر جنگ هستند: نوار غزه، اوکراین، سودان، کنگو، هائیتی، میانمار و اخیرا هم ایران و اسرائیل. و به همین دلیل بسیاری از کارشناسان و حتی سیاستمداران سازمان ملل را دچار بحران اعتبار می&amp;zwnj;بینند.

ریچارد گووان، تحلیل&amp;zwnj;گر سیاسی از اندیشکده &amp;quot;گروه بین&amp;zwnj;المللی بحران&amp;quot;، به خبرگزاری پروتستان&amp;zwnj;ها گفت که سازمان ملل در بسیاری از درگیری&amp;zwnj;ها فقط نظاره&amp;zwnj;گر است. به گفته او بسیاری از کشورها از ناتوانی شورای امنیت سازمان ملل در مقابله با جنگ&amp;zwnj;هایی مانند جنگ در اوکراین و خاورمیانه &amp;quot;دلسرد&amp;quot; هستند. این مشکل عمدتاً به منافع متضاد پنج عضو دائم شورای امنیت؛ آمریکا، بریتانیا، چین، فرانسه و روسیه بازمی&amp;zwnj;گردد که با حق وتوی خود، تصمیم&amp;zwnj;گیری&amp;zwnj;ها را مسدود می&amp;zwnj;کنند.

بحران مالی

علاوه بر این، سازمان ملل از مشکلات مالی رنج می&amp;zwnj;برد، زیرا ایالات متحده؛ بزرگ&amp;zwnj;ترین حامی مالی این سازمان تا کنون، تحت ریاست جمهوری ترامپ، کمک&amp;zwnj;های خود به سازمان ملل را به طور چشمگیری کاهش داده است. دیگر کشورهای عضو نیز بودجه خود را برای نهادهای سازمان ملل کاهش داده&amp;zwnj;اند و این مسئله این نهاد&amp;zwnj;ها را مجبور به کاهش نیروهای انسانی کرده است.

بیشتر بخوانید: پیامد توقف کمک&amp;zwnj;های مالی آمریکا؛ مرگ و میر بیشتر مادران افغان

در ماه اوت، نتیجه یک بررسی که ترامپ برای سازمان ملل و دیگر نهادهای بین&amp;zwnj;المللی دستور آن را داده است، اعلام خواهد شد. در این صورت، ممکن است سازمان ملل با کاهش&amp;zwnj;های پرسنلی بیش&amp;zwnj;تری از جمله بیش از ۲۰ درصد کاهش نیرو که گوترش قبلاً اعلام کرده بود، مواجه شود.

همچنان بدون جایگزین

با وجود همه مشکلات، بسیاری سازمان ملل را غیرقابل جایگزین می&amp;zwnj;دانند. رئیس منتخب مجمع عمومی سازمان ملل؛ آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه سابق آلمان به رادیو RBB گفت: &amp;laquo;بدون سازمان ملل هیچ چیز بهتر نیست.&amp;raquo; به گفته او ایده اصلی سازمان ملل این است که قوانینی وجود دارد که همه باید به آن&amp;zwnj;ها پایبند باشند. اگر این قوانین دیگر وجود نداشته باشند، جهان به سمت هرج و مرج و بی&amp;zwnj;نظمی پیش خواهد رفت.

بیشتر بخوانید: برنامه بربوک برای مجمع عمومی سازمان ملل؛ &amp;quot;فراتر از یک رئیس&amp;quot;

با این حال، تقریباً همه بر این نکته اتفاق نظر دارند که سازمان ملل باید اصلاح شود. بربوک معتقد است بخش&amp;zwnj;هایی از این &amp;quot;غول عظیم&amp;quot; به&amp;zwnj;طور کارآمد عمل نمی&amp;zwnj;کنند. او قصد دارد تلاش کند تا این نهاد را کارآمدتر و متناسب با زمان حاضر بسازد. به عقیده او سیستم کنونی نمایانگر جهان ۸۰ سال پیش است.

اما در واقع، از زمان تأسیس سازمان ملل تغییرات زیادی رخ داده است: سازمان&amp;zwnj;های فرعی مانند یونیسف (صندوق کودکان سازمان ملل)، کمیساریای عالی حقوق بشر و سازمان پناهندگان شکل گرفته&amp;zwnj;اند. ساختار سازمان ملل شبیه به هشت&amp;zwnj;پایی با سرهای متعدد و شاخه&amp;zwnj;های فراوان است.

ضرورت اصلاحات

سازمان ملل نیز نیاز به اصلاحات را مدتهاست درک کرده است؛ در سند &amp;quot;پیمان برای آینده&amp;quot; آنتونیو گوترش که کشورهای عضو در سپتامبر گذشته آن را تصویب کردند، تصریح شده که ساختار پرحجم سازمان ملل باید کوچک&amp;zwnj;تر شود. از جمله برنامه&amp;zwnj;هایی که مطرح است، ادغام سازمان&amp;zwnj;های امدادی با وظایف مشابه است.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

بسیاری بر این باورند که یک گام مهم در اصلاحات، گسترش شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود، چرا که این شورا دیگر واقعیت&amp;zwnj;های قرن ۲۱ را منعکس نمی&amp;zwnj;کند. به عنوان مثال، آفریقا و آمریکای لاتین می&amp;zwnj;توانند کرسی&amp;zwnj;های دائم در این شورا دریافت کنند.

در حال حاضر تنها پنج کشور آمریکا، بریتانیا، روسیه، چین و فرانسه اعضای دائمی شورای امنیت هستند.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86::%DB%B8%DB%B0%20%D8%B3%D8%A7%D9%84%DA%AF%DB%8C%20%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86%20%D9%85%D9%84%D9%84%20%D9%88%20%D8%A8%D8%AD%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86%20%D8%AF%D9%88%D8%B1%D9%87%20%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C%20%D8%A7%DB%8C%D9%86%20%D9%86%D9%87%D8%A7%D8%AF%0A%0A&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=73053322&amp;x4=9998&amp;x5=%DB%B8%DB%B0%20%D8%B3%D8%A7%D9%84%DA%AF%DB%8C%20%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86%20%D9%85%D9%84%D9%84%20%D9%88%20%D8%A8%D8%AD%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86%20%D8%AF%D9%88%D8%B1%D9%87%20%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C%20%D8%A7%DB%8C%D9%86%20%D9%86%D9%87%D8%A7%D8%AF%0A%0A&amp;x6=1&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%DB%B8%DB%B0-%D8%B3%D8%A7%D9%84%DA%AF%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%84%D9%84-%D9%88-%D8%A8%D8%AD%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%AF%D9%88%D8%B1%D9%87-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D9%86-%D9%86%D9%87%D8%A7%D8%AF%2Fa-73053322&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20250626&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86&quot; /&gt;</description>
   <category>جهان</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">73048248</guid>
   <pubDate>Thu, 26 Jun 2025 11:18:00 GMT</pubDate>
   <title>سرعت رشد مصرف مواد مخدر در جهان از سرعت زاد و ولد بیشتر است</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/سرعت-رشد-مصرف-مواد-مخدر-در-جهان-از-سرعت-زاد-و-ولد-بیشتر-است/a-73048248?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>به گزارش سازمان ملل آمار مصرف‌کنندگان مواد مخدر در دنیا سریع‌تر از زاد و لد در حال افزایش است، بیش از همه مصرف کوکائين. باندهای تبهکار از بی‌ثباتی و ناامنی در جهان برای گسترش مواد مخدر سوءاستفاده می‌کنند.دفتر مقابله با مواد مخدر و جرایم سازمان&amp;zwnj;یافته سازمان ملل متحد (UNODC) اعلام کرده بیش از ۳۱۶ میلیون نفر در سراسر دنیا مواد مخدر مصرف می&amp;zwnj;کنند. مقر این دفتر که در وین اتریش است در یک گزارش جهانی به مصرف مواد مخدر اشاره کرده و نوشته که باندهای تبهکار از بی&amp;zwnj;ثباتی و ناامنی در بسیاری از مناطق برای تقویت موقعیت خود سوءاستفاده می&amp;zwnj;کنند.

کارشناسان برآورد می&amp;zwnj;کنند که تعداد مصرف&amp;zwnj;کنندگان مواد مخدر در جهان در سال ۲۰۲۲ حدود ۲۹۲ میلیون نفر بوده است. بر این اساس این تعداد در سال ۲۰۲۳ که این گزارش مربوط به آن است به طور محسوسی افزایش داشته است.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

این گزارش می&amp;zwnj;گوید بیشترین ماده مخدر مصرف شده در سال ۲۰۲۳، کانابیس (حشیش) بوده و ۲۴۴ میلیون نفر این ماده مخدر را مصرف کرده&amp;zwnj;اند. پس از آن به ترتیب مواد افیونی شامل تریاک، مورفین، هروئین و کدئین با ۶۱ میلیون مصرف&amp;zwnj;کننده، آمفتامین با ۳۰.۷ میلیون مصرف&amp;zwnj;کننده، کوکائین با ۲۵ میلیون مصرف&amp;zwnj;کننده و اکستازی با ۲۱ میلیون مصرف&amp;zwnj;کننده قرار دارند.

این گزارش که به مناسبت روز جهانی مقابله با مواد مخدر منتشر شده می&amp;zwnj;افزاید تعداد مصرف&amp;zwnj;کنندگان مواد مخدر غیر از الکل و سیگار در عرض یک دهه ۲۸ درصد افزایش داشته است و این سرعت افزایش از سرعت افزایش زاد و ولد در سطح جهان بیشتر است.

رئیس دفتر مقابله با مواد مخدر سازمان ملل در این گزارش نوشته است در حال حاضر هم تقاضا برای مصرف مواد مخدر رو به افزایش است و هم عرضه آن. گادا والی می&amp;zwnj;افزاید: &amp;laquo;این مسئله بی&amp;zwnj;ثباتی بین&amp;zwnj;المللی را تشدید می&amp;zwnj;کند و این بی&amp;zwnj;ثباتی مصرف مواد مخدر را دامن می&amp;zwnj;زند، یک چرخه معیوب.&amp;raquo;

رشد سریع بازار کوکائین

در میان مواد مخدر بازار کوکائین سریع&amp;zwnj;تر از بقیه در حال رشد است. تولید غیرقانونی این ماده خطرناک در سال ۲۰۲۳ در مقایسه با سال قبل بیش از یک سوم افزایش یافت و به رکورد ۳۷،۸ تن رسید. تعداد مصرف&amp;zwnj;کنندگان کوکائین نیز از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۳ از ۱۷ میلیون نفر به ۲۵ میلیون نفر افزایش یافت.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

به گفته متخصصان سازمان ملل افزایش مصرف کوکائین نه تنها منجر به افزایش مرگ و میر در اثر مواد مخدر می&amp;zwnj;شود بلکه میزان خشونت بین باندهای تبهکار را که در کار قاچاق مواد مخدر هستند نیز افزایش می&amp;zwnj;دهد. این موضوع در اروپای مرکزی و غربی  مشاهده شده است. در این مناطق از چند سال پیش کوکائین بیشتری از امریکای شمالی ضبط و توقیف شده است.

بیشتر بخوانید: &amp;quot;۲۴ میلیون بزرگسال در اتحادیه اروپا مواد مخدر مصرف می&amp;zwnj;کنند&amp;quot;

تأثیر بی&amp;zwnj;ثبات&amp;zwnj;کننده این ماده محرک سفیدرنگ در مناطق دیگر حتی شدیدتر است. دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد گزارش داده است، برای مثال، نرخ قتل در اکوادور به&amp;zwnj;طور چشم&amp;zwnj;گیری افزایش یافته و خشونت&amp;zwnj;های باندی در منطقه کارائیب رو به افزایش است.

مصرف مواد مخدر در مناطق جنگی

متخصصان مواد مخدر سازمان ملل، مصرف مواد در مناطق جنگی کنونی و سابق را نیز با نگرانی بررسی کرده&amp;zwnj;اند. برای مثال در سوریه صادرات و واردات ماده مخدر مصنوعی کپتاگون همچنان به طور سرسختانه&amp;zwnj;ای ادامه دارد. در اوکراین تولید مواد مخدر مصنوعی و تجارت آنها در زمان جنگ افزایش داشته است.

بیشتر بخوانید: مرگ سالانه ۱۵۰ هزار نفر در آلمان به دلیل مصرف الکل و سیگار

دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل همچنین می&amp;zwnj;گوید در سال ۲۰۲۳، حدود ۶۴ میلیون نفر به مواد مخدر معتاد بوده&amp;zwnj;اند که رشدی ۱۳ درصدی را در عرض یک دهه نشان می&amp;zwnj;دهد.

در آلمان در سال ۲۰۲۳، دو هزار و ۲۲۷ مورد مرگ و میر بر اثر ماده مخدر ثبت شده است که دو برابر ده سال پیش است.

کاهش روند مصرف حشیش در میان نوجوانان در اروپا

دفتر مقابله با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل درباره مصرف&amp;zwnj;کنندگان جوان مواد مخدر با اشاره به یک روند مثبت در اروپا اعلام کرد: &amp;laquo;اگرچه نوجوانان اروپایی ۱۵ تا ۱۶ ساله به&amp;zwnj;طور متوسط بیشتر از هم&amp;zwnj;سالان خود در سایر مناطق جهان حشیش مصرف می&amp;zwnj;کنند، اما در سال&amp;zwnj;های اخیر، میزان مصرف در میان جوانان به&amp;zwnj;طور قابل&amp;zwnj;توجهی کاهش یافته است.&amp;raquo;

این موضوع بر اساس یک مطالعه جدید اروپایی گزارش شده است.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86::%D8%B3%D8%B1%D8%B9%D8%AA%20%D8%B1%D8%B4%D8%AF%20%D9%85%D8%B5%D8%B1%D9%81%20%D9%85%D9%88%D8%A7%D8%AF%20%D9%85%D8%AE%D8%AF%D8%B1%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%20%D8%A7%D8%B2%20%D8%B3%D8%B1%D8%B9%D8%AA%20%D8%B2%D8%A7%D8%AF%20%D9%88%20%D9%88%D9%84%D8%AF%20%D8%A8%DB%8C%D8%B4%D8%AA%D8%B1%20%D8%A7%D8%B3%D8%AA&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=73048248&amp;x4=9998&amp;x5=%D8%B3%D8%B1%D8%B9%D8%AA%20%D8%B1%D8%B4%D8%AF%20%D9%85%D8%B5%D8%B1%D9%81%20%D9%85%D9%88%D8%A7%D8%AF%20%D9%85%D8%AE%D8%AF%D8%B1%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%20%D8%A7%D8%B2%20%D8%B3%D8%B1%D8%B9%D8%AA%20%D8%B2%D8%A7%D8%AF%20%D9%88%20%D9%88%D9%84%D8%AF%20%D8%A8%DB%8C%D8%B4%D8%AA%D8%B1%20%D8%A7%D8%B3%D8%AA&amp;x6=1&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%B3%D8%B1%D8%B9%D8%AA-%D8%B1%D8%B4%D8%AF-%D9%85%D8%B5%D8%B1%D9%81-%D9%85%D9%88%D8%A7%D8%AF-%D9%85%D8%AE%D8%AF%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B2-%D8%B3%D8%B1%D8%B9%D8%AA-%D8%B2%D8%A7%D8%AF-%D9%88-%D9%88%D9%84%D8%AF-%D8%A8%DB%8C%D8%B4%D8%AA%D8%B1-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%2Fa-73048248&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20250626&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86&quot; /&gt;</description>
   <category>جهان</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">72964132</guid>
   <pubDate>Wed, 18 Jun 2025 14:30:00 GMT</pubDate>
   <title>سازمان صلح سبز: تغییرات اقلیمی عامل مهاجرت و درگیری‌هاست</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/سازمان-صلح-سبز-تغییرات-اقلیمی-عامل-مهاجرت-و-درگیری‌هاست/a-72964132?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>مطالعات سازمان &quot;صلح سبز&quot; نشان می‌دهد که تغییرات اقلیمی محرک مهاجرت، گرسنگی و درگیری در مناطق آسیب‌پذیر جهان شده‌ است. این تأثیرات در مناطقی بروز می‌یابند که اغلب سهم اندکی در گرم شدن کره زمین داشته‌اند.بر اساس گزارش سازمان محیط زیستی  &amp;quot;صلح سبز&amp;quot;  (Greenpeace) شمار افرادی که در پی تغییرات اقلیمی  مجبور به ترک محل زندگی خود شده&amp;zwnj;اند، رو به افزایش است. نویسندگان این پژوهش می&amp;zwnj;گویند، تغییرات جوی در کنار نابرابری&amp;zwnj;های اجتماعی باعث ناامنی غذایی، بی&amp;zwnj;خانمانی و گسترش خشونت می&amp;zwnj;شود.

بحران در آفریقا و جنوب&amp;zwnj; شرقی آسیا

در سال ۲۰۲۴ بیش از ۸۳ میلیون نفر در داخل کشورهای خود آواره شده&amp;zwnj;اند؛ آماری که نسبت به ۱۰ سال گذشته دو برابر شده است.

اگرچه تغییرات اقلیمی به&amp;zwnj;تنهایی علت مهاجرت یا درگیری نیستند، اما در کشورهایی با نهادهای ضعیف، نابرابری اجتماعی بالا و فقدان نظام&amp;zwnj;های حفاظتی، این بحران&amp;zwnj;ها شدت می&amp;zwnj;یابند.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

مناطق جنوب صحرای آفریقا و بخش&amp;zwnj;هایی از جنوب و جنوب&amp;zwnj; شرقی آسیا بیشترین آسیب را متحمل شده&amp;zwnj;اند؛ یعنی کشورهایی که با خشکسالی، سیل یا کم&amp;zwnj;آبی درگیرند، در حالی که خود سهمی اندک در گرمایش زمین داشته&amp;zwnj;اند.

ضعف در مدیریت بحران در اروپا

این تحقیق که با همکاری دانشگاه هامبورگ انجام شده، از نارسایی&amp;zwnj;ها در مدیریت بحران در اروپا نیز انتقاد کرده است. به عنوان نمونه، هنگام وقوع سیلاب در شهر والنسیای اسپانیا در سال گذشته، هشدارهای اضطراری با تأخیر صادر شدند. همچنین کمبود سیستم&amp;zwnj;های دفاع سیل و ساخت&amp;zwnj;وساز گسترده در اراضی مستعد سیلاب، شدت خسارات را افزایش داد.

در جنوب آلمان نیز در ژوئن سال گذشته، بارش شدید باران منجر به سیلاب گسترده شد که نبود حوضچه&amp;zwnj;های نگهدارنده، خاک&amp;zwnj;های فشرده&amp;zwnj;شده و ضعف در سیستم&amp;zwnj;های محافظتی، شرایط را بحرانی&amp;zwnj;تر کرد.

یارانه&amp;zwnj;های سنگین برای سوخت&amp;zwnj;های فسیلی

به گفته پژوهشگران، اولویت&amp;zwnj;های مالی جهانی به&amp;zwnj;درستی تنظیم نشده&amp;zwnj;اند. در سال ۲۰۲۲ حدود ۷ تریلیون دلار صرف یارانه برای سوخت&amp;zwnj;های فسیلی شده است، در حالی که منابع مالی کافی برای اقدامات سازگار با اقلیم وجود ندارد.

همچنین در سال ۲۰۲۴ هزینه&amp;zwnj;های نظامی جهانی به ۲.۷ تریلیون دلار رسید که خود به تشدید گرمایش کمک کرده است.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

از سوی دیگر، کمک&amp;zwnj;های توسعه&amp;zwnj;ای عمومی کاهش یافته&amp;zwnj;اند؛ کاهش&amp;zwnj;هایی که ناشی از سیاست&amp;zwnj;های دولت دونالد ترامپ و نیز برنامه&amp;zwnj;های ریاضتی در کشورهایی مانند آلمان و بریتانیا بوده است.

نویسندگان این گزارش خواهان کنار گذاشتن سریع سوخت&amp;zwnj;های فسیلی و حمایت بیشتر از افراد آسیب&amp;zwnj;دیده شده&amp;zwnj;اند.

این گزارش در آستانه روز جهانی پناهندگان در ۲۰ ژوئن منتشر شده و در رابطه با کنفرانس جهانی تغییرات اقلیمی (COP30) منتشر شده که قرار است از ۱۰ تا ۲۱ نوامبر در برزیل برگزار شود.

در حال حاضر نمایندگان دولت&amp;zwnj;ها، دانشمندان و سازمان&amp;zwnj;های غیردولتی در شهر بن آلمان گرد هم آمده&amp;zwnj;اند تا مقدمات این رویداد جهانی را فراهم کنند.




&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D9%85%D8%AD%DB%8C%D8%B7%20%D8%B2%DB%8C%D8%B3%D8%AA::%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86%20%D8%B5%D9%84%D8%AD%20%D8%B3%D8%A8%D8%B2%3A%20%D8%AA%D8%BA%DB%8C%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%AA%20%D8%A7%D9%82%D9%84%DB%8C%D9%85%DB%8C%20%D8%B9%D8%A7%D9%85%D9%84%20%D9%85%D9%87%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%AA%20%D9%88%20%D8%AF%D8%B1%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%D8%B3%D8%AA&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=72964132&amp;x4=60949566&amp;x5=%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86%20%D8%B5%D9%84%D8%AD%20%D8%B3%D8%A8%D8%B2%3A%20%D8%AA%D8%BA%DB%8C%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%AA%20%D8%A7%D9%82%D9%84%DB%8C%D9%85%DB%8C%20%D8%B9%D8%A7%D9%85%D9%84%20%D9%85%D9%87%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%AA%20%D9%88%20%D8%AF%D8%B1%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%D8%B3%D8%AA&amp;x6=0&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%B5%D9%84%D8%AD-%D8%B3%D8%A8%D8%B2-%D8%AA%D8%BA%DB%8C%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%82%D9%84%DB%8C%D9%85%DB%8C-%D8%B9%D8%A7%D9%85%D9%84-%D9%85%D9%87%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%AA-%D9%88-%D8%AF%D8%B1%DA%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%D8%B3%D8%AA%2Fa-72964132&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20250618&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D9%85%D8%AD%DB%8C%D8%B7%20%D8%B2%DB%8C%D8%B3%D8%AA&quot; /&gt;</description>
   <category>محیط زیست</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76644767</guid>
   <pubDate>Thu, 2 Apr 2026 12:56:00 GMT</pubDate>
   <title>حمله به کارخانه‌های فولاد ایران؛ ضربه‌ای دردناک به اقتصاد</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/حمله-به-کارخانه‌های-فولاد-ایران؛-ضربه‌ای-دردناک-به-اقتصاد/a-76644767?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>حملات آمریکا و اسرائیل به دو کارخانه بزرگ فولاد ایران احتمالا توان تهران برای ادامه جنگ را تضعیف می‌کند، اما هم‌زمان می‌تواند اقتصاد ایران را به شکلی جبران‌ناپذیر فلج کند. دویچه‌ وله نظر چند کارشناس را پرسیده است.بمباران دو تولیدکننده بزرگ فولاد  ایران، یعنی فولاد مبارکه اصفهان و فولاد خوزستان اهواز، واکنش&amp;zwnj;های گسترده&amp;zwnj;ای در داخل ایران برانگیخت. بخش عمده این واکنش&amp;zwnj;ها بر این پرسش متمرکز بود که آیا این دو مجموعه صنعتی واقعا اهدافی مشروع از نظر نظامی بوده&amp;zwnj;اند یا نه.

برخی استدلال می&amp;zwnj;کنند که این مراکز به&amp;zwnj;طور مستقیم یا غیرمستقیم با شبکه&amp;zwnj;های اقتصادی مرتبط بوده&amp;zwnj;اند که دولت و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را سرپا نگه می&amp;zwnj;دارند.

در مقابل، گروهی دیگر این حملات را یورش به زیرساخت&amp;zwnj;های صنعتی غیرنظامی در کشوری می&amp;zwnj;دانند که پیش&amp;zwnj;تر نیز زیر فشار شدید بمباران&amp;zwnj;های آمریکا و اسرائیل قرار داشته است.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

با این حال، کمتر کسی ظاهرا به پیامدهای بلندمدت فلج شدن تولید فولاد ایران توجه کرده است؛ بخشی که یکی از مهم&amp;zwnj;ترین ستون&amp;zwnj;های صنعتی کشور به شمار می&amp;zwnj;رود.

هرچند اقتصاد ایران همچنان به&amp;zwnj;شدت به نفت وابسته است، این کشور در سال ۲۰۲۵ در میان تولیدکنندگان بزرگ فولاد خام جهان نیز قرار داشت.

انجمن جهانی فولاد، تولید سالانه فولاد خام ایران را حدود ۳۱/۸ میلیون تن برآورد کرده است. همچنین، بر اساس گزارش&amp;zwnj;های نزدیک به شرکت، فولاد مبارکه به&amp;zwnj;تنهایی بین مارس ۲۰۲۵ تا ژانویه ۲۰۲۶ حدود ۸۶۰ میلیون دلار (۷۴۱ میلیون یورو) درآمد صادراتی داشته است.

ضربه به ظرفیت صادراتی ایران

حمله هوایی به کارخانه&amp;zwnj;ای با این ابعاد، فقط به توان نظامی ایران آسیب نمی&amp;zwnj;زند. این حمله همچنین ضربه&amp;zwnj;ای است به زنجیره&amp;zwnj;های تامین، اشتغال صنعتی، صادرات و یکی از معدود بخش&amp;zwnj;های اقتصاد ایران که با وجود تحریم&amp;zwnj;ها هنوز وزن واقعی خود را حفظ کرده است.

ابعاد کامل خسارت هنوز به&amp;zwnj;طور مستقل روشن نیست و بخش زیادی از جزئیات از گزارش&amp;zwnj;های رسانه&amp;zwnj;های داخلی ایران و رسانه&amp;zwnj;های تخصصی حوزه انرژی و کالا به دست آمده است. با این حال، تصویر کلی کم&amp;zwnj;وبیش روشن است.

&amp;quot;آرگوس مدیا&amp;quot; که بازارهای جهانی انرژی و کالا را رصد می&amp;zwnj;کند، گزارش داده که حملات به انبارها و زیرساخت&amp;zwnj;های برق در فولاد خوزستان و فولاد مبارکه آسیب زده و انتظار می&amp;zwnj;رود تولید و ظرفیت صادراتی ایران را کاهش دهد.

روزنامه وال&amp;zwnj;استریت ژورنال هم گزارش داده است که فولاد خوزستان فعالیت خود را متوقف کرده، در حالی که فولاد مبارکه با وجود خسارت&amp;zwnj;ها همچنان فعال مانده است.

تولید فولاد به تامین پیوسته برق وابستگی بالایی دارد. اگر پست&amp;zwnj;های برق، نیروگاه&amp;zwnj;های اختصاصی یا خطوط تولید هدف قرار بگیرند، آثار این حملات معمولا بسیار فراتر از واحدهای مستقیما آسیب&amp;zwnj;دیده گسترش پیدا می&amp;zwnj;کند.

امید رو به زوال ایران برای بهبود اقتصادی

یک اقتصاددان ساکن ایران که نخواست نامش فاش شود، به دویچه&amp;zwnj;وله گفته که هرچه جنگ طولانی&amp;zwnj;تر شود، سرمایه و منابع دولتی بیشتری از مدیریت اقتصاد بحران&amp;zwnj;زده ایران به سمت جنگ منحرف خواهد شد.

او افزوده که پیامدهای عمیق&amp;zwnj;تر این وضعیت احتمالا فقط پس از پایان جنگ روشن&amp;zwnj;تر می&amp;zwnj;شود.

اما حتی اکنون نیز ایران هم&amp;zwnj;زمان با خسارت&amp;zwnj;های جنگی، با تحریم&amp;zwnj;ها، تورم و سال&amp;zwnj;ها سوء&amp;zwnj;مدیریت اقتصادی دست&amp;zwnj;وپنجه نرم می&amp;zwnj;کند.

این منبع هشدار داده است که اگر جنگ بدون تغییر سیاسی پایان یابد و تحریم&amp;zwnj;ها نیز همچنان پابرجا بمانند، بسیاری از نیروهای متخصص ممکن است کشور را ترک کنند و این مسئله، بهبود اقتصادی ایران را بیش از پیش دشوار سازد.

خسارتی چند میلیارد دلاری

حسن منصور، اقتصاددان، به دویچه&amp;zwnj;وله گفت: &amp;laquo;گزارش&amp;zwnj;ها نشان می&amp;zwnj;دهد که واحدهای تولید برق، بخش&amp;zwnj;هایی از کارگاه&amp;zwnj;های آهن و فولاد و خطوط تولید فولاد آلیاژی هدف قرار گرفته&amp;zwnj;اند.&amp;raquo;

او برآورد کرده که زیان مستقیم این حملات ممکن است بین ۵ تا ۶ میلیارد دلار باشد، اما تاکید کرده است که خسارت گسترده&amp;zwnj;تر به اقتصاد ملی می&amp;zwnj;تواند بسیار فراتر از این رقم باشد، زیرا اختلال ایجادشده به بخش ساختمان، تولید صنعتی و طیف وسیعی از صنایع پایین&amp;zwnj;دستی سرایت خواهد کرد.

این ارزیابی با اهمیت راهبردی بخش فلزات برای تهران هم&amp;zwnj;خوانی دارد. وزارت خزانه&amp;zwnj;داری آمریکا مدت&amp;zwnj;هاست فولاد ایران را یکی از منابع اصلی درآمد دولت می&amp;zwnj;داند.

این وزارتخانه در سال ۲۰۲۰ نهادهای مرتبط با فولاد مبارکه را تحریم کرد و یادآور شد، صنعت فلزات ایران میلیاردها دلار درآمد صادراتی ایجاد کرده است.

آیا راه بازگشتی برای صنعت فولاد ایران وجود دارد؟

یک تحلیل&amp;zwnj;گر اقتصادی ساکن لندن، معتقد است که اگر میزان تخریب خیلی گسترده نباشد، برخی واحدهای آسیب&amp;zwnj;دیده از نظر فنی ممکن است ظرف چند ماه تعمیر شوند. اما به گفته او، مشکل اصلی جای دیگری است.

او می&amp;zwnj;گوید، بخش&amp;zwnj;هایی از صنعت فولاد با حاشیه سود بسیار اندک فعالیت می&amp;zwnj;کنند. اگر این واحدها به&amp;zwnj;شدت آسیب ببینند، بازسازی آن&amp;zwnj;ها شاید دیگر از نظر اقتصادی توجیه نداشته باشد. در چنین شرایطی، واردات فولاد ممکن است ارزان&amp;zwnj;تر از احیای برخی واحدهای تخریب&amp;zwnj;شده تمام شود.

در همین&amp;zwnj;جا خطر بلندمدت آشکارتر می&amp;zwnj;شود. خسارت قابل&amp;zwnj;مشاهده ناشی از حملات هوایی فقط بخشی از ماجراست. اثر ماندگارتر ممکن است بعدتر نمایان شود؛ زمانی که بخش&amp;zwnj;های آسیب&amp;zwnj;دیده هرگز به&amp;zwnj;طور کامل بازسازی نشوند، تولید در سطحی پایین&amp;zwnj;تر باقی بماند و زنجیره&amp;zwnj;های تامین به&amp;zwnj;تدریج تضعیف شوند.

معیشت مردم در خطر است

پیامدهای اجتماعی این حملات نیز می&amp;zwnj;تواند چشمگیر باشد. وال&amp;zwnj;استریت ژورنال گزارش داده که فولاد خوزستان حدود ۱۰ هزار کارگر دارد که بسیاری از آن&amp;zwnj;ها پیمانکارند و از امنیت شغلی اندکی برخوردارند.

توقف طولانی&amp;zwnj;مدت تولید نه&amp;zwnj;تنها بر کارگران کارخانه، بلکه بر پیمانکاران و صنایع وابسته نیز اثر خواهد گذاشت.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

ایران سال&amp;zwnj;هاست برای تامین ارز، به فولاد و دیگر فلزات به&amp;zwnj;عنوان یکی از مهم&amp;zwnj;ترین منابع غیرنفتی خود تکیه کرده است. به همین دلیل، این بخش بارها هدف تحریم قرار گرفته است.

همچنین به همین علت است که این حملات فقط در چارچوب محاسبات فوری زمان جنگ اهمیت ندارند؛ آن&amp;zwnj;ها بخشی را هدف قرار داده&amp;zwnj;اند که در نقطه تلاقی تولید صنعتی، صادرات، اشتغال و درآمد دولت قرار دارد و برای بسیاری از ایرانیان، اهمیت واقعی این حملات همین&amp;zwnj;جاست.

این حملات فقط متوجه کارخانه&amp;zwnj;های فولاد نبودند؛ آن&amp;zwnj;ها بخشی را هدف گرفتند که ستون نگه&amp;zwnj;دارنده بخش بزرگی از اقتصاد صنعتی کشور است.

و اگر این بخش بیش از این تضعیف شود، بعید است پیامدهای آن پشت درهای کارخانه&amp;zwnj;ها باقی بماند.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF::%D8%AD%D9%85%D9%84%D9%87%20%D8%A8%D9%87%20%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C%20%D9%81%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AF%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%9B%20%D8%B6%D8%B1%D8%A8%D9%87%E2%80%8C%D8%A7%DB%8C%20%D8%AF%D8%B1%D8%AF%D9%86%D8%A7%DA%A9%20%D8%A8%D9%87%20%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76644767&amp;x4=10002&amp;x5=%D8%AD%D9%85%D9%84%D9%87%20%D8%A8%D9%87%20%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C%20%D9%81%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AF%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%9B%20%D8%B6%D8%B1%D8%A8%D9%87%E2%80%8C%D8%A7%DB%8C%20%D8%AF%D8%B1%D8%AF%D9%86%D8%A7%DA%A9%20%D8%A8%D9%87%20%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF&amp;x6=1&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%AD%D9%85%D9%84%D9%87-%D8%A8%D9%87-%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%81%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AF-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%9B-%D8%B6%D8%B1%D8%A8%D9%87%E2%80%8C%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D8%AF%D9%86%D8%A7%DA%A9-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF%2Fa-76644767&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260402&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF&quot; /&gt;</description>
   <category>اقتصاد</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76618832</guid>
   <pubDate>Wed, 1 Apr 2026 08:48:00 GMT</pubDate>
   <title>آیا ایران می‌تواند در تنگه هرمز &quot;ایستگاه عوارضی&quot; ایجاد کند؟</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/آیا-ایران-می‌تواند-در-تنگه-هرمز-ایستگاه-عوارضی-ایجاد-کند؟/a-76618832?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>تنش در تنگه هرمز وارد مرحله‌ای تازه شده است؛ از انسداد مسیر حیاتی انرژی جهان تا تصویب طرح بحث‌برانگیز دریافت &quot;عوارض&quot; از کشتی‌ها. با افزایش بی‌سابقه هزینه‌های بیمه و ناامنی در راه، سرنوشت کشتی‌ها و خدمه آن‌ها نامعلوم است.مجتبی زارعی، نماینده تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، از تصویب طرح &amp;quot;مدیریت تنگه هرمز&amp;quot; در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی خبر داد. به گفته او این طرح محورهایی چون &amp;quot;ترتیبات امنیتی تنگه، ایمنی ناوبری، ملاحظات زیست&amp;zwnj;محیطی و نیز سازوکارهای مالی و اخذ عوارض&amp;quot; را در بر می&amp;zwnj;گیرد.

در پی حملات اسرائیل و ایالات متحده، نیروهای نظامی جمهوری اسلامی عملاً تنگه هرمز  را مسدود کرده&amp;zwnj;اند. در حالی که پیش از آغاز درگیری&amp;zwnj;ها روزانه ده&amp;zwnj;ها کشتی از این گذرگاه عبور می&amp;zwnj;کردند، این رقم اکنون به حدود ۳ تا ۶ کشتی در روز کاهش یافته است.

ادامه این وضعیت می&amp;zwnj;تواند پیامدهای گسترده&amp;zwnj;ای برای اقتصاد جهانی داشته باشد. هرچه این تنگه برای مدت طولانی&amp;zwnj;تری بسته بماند، اختلال در عرضه انرژی تشدید شده و قیمت سوخت افزایش می&amp;zwnj;یابد. چندین کشور، از جمله متحدان آمریکا، از کاهش صادرات نفت و گاز از این مسیر دچار زیان&amp;zwnj;های مالی قابل&amp;zwnj;&amp;zwnj;توجهی شده&amp;zwnj;اند. افزون بر این، صنایعی که به موادی مانند کود شیمیایی یا هلیوم وابسته&amp;zwnj;اند، با کمبود مواجه شده&amp;zwnj;اند.

 پیش از تصویب طرح در مجلس شورای اسلامی دونالد ترامپ، رئیس&amp;zwnj;جمهور آمریکا، بارها تأکید کرده بود که تنگه هرمز را به &amp;quot;هر طریق ممکن&amp;quot; باز خواهد کرد، اما بسیاری از کارشناسان معتقدند بحران پیچیده&amp;zwnj;تر از آن است که راه&amp;zwnj;حلی صرفاً نظامی داشته باشد.

تنگه هرمز؛ از گذرگاه حیاتی تا &amp;quot;ایستگاه عوارضی&amp;quot;؟

هنوز مشخص نیست در طرح پیشنهادی مجلس چه میزان عوارض برای هر کشتی در نظر گرفته خواهد شد. با این حال، پیش از این نیز گزارش&amp;zwnj;هایی منتشر شده بود مبنی بر اینکه ایران برای &amp;quot;عبور امن&amp;quot; از تنگه هرمز تا ۲ میلیون دلار برای هر کشتی مطالبه می&amp;zwnj;کند. نشریه دریانوردی &amp;quot;لویدز لیست&amp;quot; گزارش داده که دست&amp;zwnj;کم یک نفتکش چنین مبلغی را پرداخت کرده است.

چنین اقدامی می&amp;zwnj;تواند این گلوگاه حیاتی را که حدود یک&amp;zwnj;پنجم عرضه نفت و گاز جهان از آن صورت می&amp;zwnj;گیرد، به یک ایستگاه عوارضی پرهزینه تبدیل کند.

رابرت هیوبرت، کارشناس روابط بین&amp;zwnj;الملل در دانشگاه کلگری کانادا، در گفت&amp;zwnj;وگو با دویچه&amp;zwnj; وله تأکید می&amp;zwnj;کند که در صورت تأیید، این اقدام نقض حقوق بین&amp;zwnj;الملل دریایی خواهد بود: &amp;laquo;آزادی کشتیرانی پایه تجارت دریایی جهانی است و عبور از این مسیرها باید بدون مانع صورت گیرد. در غیر این صورت، تقریباً همه کشورها با آن مخالفت خواهند کرد.&amp;raquo;

در مقابل، پیتر سَند، تحلیلگر ارشد شرکت &amp;quot;زنِتا&amp;quot; در کپنهاگ، معتقد است که هزینه عبور عامل تعیین&amp;zwnj;کننده نیست. او در گفت&amp;zwnj;وگو با دویچه وله می&amp;zwnj;گوید که مشکل اصلی همچنان ناامن بودن مسیر است، نه صرفاً پرداخت عوارض.

جهش بی&amp;zwnj;سابقه هزینه بیمه

در کنار ناامنی، افزایش شدید هزینه بیمه نیز وضعیت را پیچیده&amp;zwnj;تر کرده است. بر اساس گزارش&amp;zwnj;های مؤسسه کپلر، از زمان آغاز جنگ دست&amp;zwnj;کم ۱۷ کشتی هدف حمله قرار گرفته&amp;zwnj;اند؛ عاملی که ریسک عبور از این مسیر را به &amp;zwnj;شدت افزایش داده است.

در نتیجه، هزینه بیمه کشتی&amp;zwnj;ها به&amp;zwnj;طور چشمگیری افزایش یافته و برخی شرکت&amp;zwnj;ها دیگر حاضر به ارائه پوشش بیمه&amp;zwnj;ای برای عبور از تنگه هرمز نیستند. حق بیمه&amp;zwnj;ای که پیش از جنگ کمتر از یک درصد ارزش کشتی بود، اکنون به حدود ۷.۵ درصد برای هر سفر رسیده است.

برای مثال، یک نفتکش با ارزش حدود ۱۰۰ میلیون دلار پیش&amp;zwnj;تر برای هر سفر حدود ۲۵۰ هزار دلار بیمه می&amp;zwnj;شد، اما اکنون این رقم به ۲ تا ۳ میلیون دلار و در مواردی حتی به رقمی بالاتر افزایش یافته است. در مورد کشتی&amp;zwnj;هایی که ارزش آن&amp;zwnj;ها بیشتر است، این هزینه می&amp;zwnj;تواند به ۷ تا ۹ میلیون دلار برای هر سفر برسد.

این مبالغ صرفاً مربوط به عبور از تنگه هرمز است و شامل پوشش&amp;zwnj;های سالانه نمی&amp;zwnj;شود. در عین حال، کشتی&amp;zwnj;ها بدون بیمه عملاً امکان فعالیت در تجارت رسمی یا پهلوگیری در اغلب بنادر مهم جهان را ندارند.

با این حال، تمایل برخی واردکنندگان بزرگ انرژی به مذاکره مستقیم و پرداخت این کنار حق بیمه&amp;zwnj;های بالا نشان&amp;zwnj;دهنده فشار فزاینده بر کشورهای وابسته به انرژی برای حفظ حداقل جریان عرضه است. به گفته پیتر سَند &amp;quot;این می&amp;zwnj;تواند نوعی هزینه اضافی برای تضمین تداوم نسبی تأمین انرژی باشد&amp;quot;.

پرداخت&amp;zwnj;ها در سایه تحریم&amp;zwnj;ها

کریستین بروگر، استاد دانشگاه کپنهاگ، در گفت&amp;zwnj;وگو با دویچه &amp;zwnj;وله می&amp;zwnj;گوید هرچند اقدام جمهوری اسلامی برای مطالبه پول در ازای حق عبور از نظر حقوقی محل تردید است، اما در برخی موارد ممکن است در مقایسه با حق بیمه&amp;zwnj;های سنگین، پرداخت به ایران گزینه&amp;zwnj;ای کم&amp;zwnj;هزینه&amp;zwnj;تر تلقی شود.

نحوه انجام این پرداخت&amp;zwnj;ها همچنان نامشخص است، زیرا ایران تحت تحریم&amp;zwnj;های بین&amp;zwnj;المللی قرار دارد و دسترسی آن به نظام مالی دلاری محدود است.

بر اساس گزارش&amp;zwnj;ها کشورهایی مانند هند، پاکستان، عراق، مالزی و چین برای هماهنگی عبور امن کشتی&amp;zwnj;های خود با مقام&amp;zwnj;های ایرانی وارد گفت&amp;zwnj;وگو شده&amp;zwnj;اند. خبرگزاری بلومبرگ گزارش داده که برخی کشتی&amp;zwnj;ها چنین مبالغی را پرداخت کرده&amp;zwnj;اند، هرچند این روند هنوز به&amp;zwnj;صورت نظام&amp;zwnj;مند اجرا نمی&amp;zwnj;شود.

در عین حال، بروگر تأکید می&amp;zwnj;کند که مسئله تنها به هزینه&amp;zwnj;ها محدود نمی&amp;zwnj;شود. اعتبار شرکت&amp;zwnj;های کشتیرانی و امنیت خدمه نیز در معرض خطر قرار دارد و تا زمانی که ناامنی ادامه داشته باشد، این نگرانی&amp;zwnj;ها به قوت خود باقی خواهد ماند.

عبور برای کشتی&amp;zwnj;های &amp;quot;غیرمتخاصم&amp;quot;

جمهوری اسلامی اعلام کرده است که به &amp;quot;کشتی&amp;zwnj;های غیرمتخاصم&amp;quot; اجازه عبور از تنگه هرمز را خواهد داد، مشروط به هماهنگی قبلی.

با این حال، خبرگزاری رویترز گزارش داده است که علیرغم این تضمین&amp;zwnj;ها، حتی برخی کشتی&amp;zwnj;ها، از جمله کشتی&amp;zwnj;های چینی، از عبور از تنگه هرمز منصرف شده&amp;zwnj;اند؛ نشانه&amp;zwnj;ای از اینکه نااطمینانی و ریسک بالا به عاملی بازدارنده تبدیل شده است.

بیشتر بخوانید: موافقت ایران با عبور ۲۰ نفتکش پاکستانی از تنگه هرمز

سازمان بین&amp;zwnj;المللی دریانوردی (IMO) اعلام کرده است که در تلاش برای اتخاذ تدابیر فوری جهت خروج امن کشتی&amp;zwnj;های گرفتار در منطقه خلیج فارس است. این نهاد بر ضرورت حفاظت از جان خدمه و تضمین عبور ایمن کشتی&amp;zwnj;ها تأکید دارد.

اسکورت نظامی؛ راه&amp;zwnj;حلی موقت

در افق بلندمدت، ایالات متحده خواستار تشکیل یک مأموریت چندملیتی برای اسکورت کشتی&amp;zwnj;ها در خلیج فارس شده است. با این حال، کشورهای اروپایی تاکنون از مشارکت فوری خودداری کرده&amp;zwnj;اند، هرچند برخی از آن&amp;zwnj;ها آمادگی خود را برای مشارکت پس از پایان درگیری&amp;zwnj;ها اعلام کرده&amp;zwnj;اند.

سازمان بین&amp;zwnj;المللی دریانوردی تأکید می&amp;zwnj;کند که اسکورت نظامی با وجود استفاده در موارد مشابه نمی&amp;zwnj;تواند راه&amp;zwnj;حلی پایدار باشد. به گفته این سازمان کاهش تنش و تأمین امنیت کشتیرانی نیازمند یک راه&amp;zwnj;حل چندجانبه است.

به باور برخی کارشناسان، از جمله بروگر، در نهایت ممکن است پای نهادهایی مانند سازمان ملل متحد به این بحران باز شود، چرا که راه&amp;zwnj;حل نظامی در بلندمدت قادر به ایجاد ثبات پایدار نیست.

در همین حال، گزارش&amp;zwnj;ها حاکی از آن است که حملات نظامی تاکنون تأثیر تعیین&amp;zwnj;کننده&amp;zwnj;ای بر کاهش توان عملیاتی ایران در تنگه هرمز نداشته است. این در حالی است که حتی درگیری&amp;zwnj;های پراکنده، مانند اصابت یک پهپاد یا موشک به یک شناور، می&amp;zwnj;تواند برای برهم&amp;zwnj;زدن امنیت این گذرگاه و ایجاد هراس در میان شرکت&amp;zwnj;های کشتیرانی کافی باشد.

در حال حاضر، حدود ۲۰۰۰ کشتی و نزدیک به ۲۰ هزار خدمه در دو سوی تنگه هرمز سرگردان مانده&amp;zwnj;اند و در انتظار راه&amp;zwnj;حلی برای عبور ایمن از این مسیر حیاتی هستند.


&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF::%D8%A2%DB%8C%D8%A7%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%AF%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%AA%D9%86%DA%AF%D9%87%20%D9%87%D8%B1%D9%85%D8%B2%20%22%D8%A7%DB%8C%D8%B3%D8%AA%DA%AF%D8%A7%D9%87%20%D8%B9%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%B6%DB%8C%22%20%D8%A7%DB%8C%D8%AC%D8%A7%D8%AF%20%DA%A9%D9%86%D8%AF%D8%9F&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76618832&amp;x4=10002&amp;x5=%D8%A2%DB%8C%D8%A7%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%20%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%AF%20%D8%AF%D8%B1%20%D8%AA%D9%86%DA%AF%D9%87%20%D9%87%D8%B1%D9%85%D8%B2%20%22%D8%A7%DB%8C%D8%B3%D8%AA%DA%AF%D8%A7%D9%87%20%D8%B9%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%B6%DB%8C%22%20%D8%A7%DB%8C%D8%AC%D8%A7%D8%AF%20%DA%A9%D9%86%D8%AF%D8%9F&amp;x6=1&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%D8%A2%DB%8C%D8%A7-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%AF-%D8%AF%D8%B1-%D8%AA%D9%86%DA%AF%D9%87-%D9%87%D8%B1%D9%85%D8%B2-%D8%A7%DB%8C%D8%B3%D8%AA%DA%AF%D8%A7%D9%87-%D8%B9%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%B6%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%AC%D8%A7%D8%AF-%DA%A9%D9%86%D8%AF%D8%9F%2Fa-76618832&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260401&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF&quot; /&gt;</description>
   <category>اقتصاد</category>
  </item>
  <item>
   <guid isPermaLink="false">76579088</guid>
   <pubDate>Sat, 28 Mar 2026 15:41:00 GMT</pubDate>
   <title>چشم‌انداز تیره صلح با ایران؛ عروج نفت و سقوط بورس</title>
   <link>https://www.dw.com/fa-ir/چشم‌انداز-تیره-صلح-با-ایران؛-عروج-نفت-و-سقوط-بورس/a-76579088?maca=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss</link>
   <description>حتی سیگنال‌های اخیر آمریکا درباره کاهش تنش در جنگ ایران نیز نتوانسته از نگرانی سهامداران و سرمایه‌گذاران بکاهد. کارشناسان عامل را ناهماهنگی دیپلماتیک میان واشنگتن و تهران می‌دانند. شاخص داو جونز وارد فاز اصلاحی شد.نگرانی از تأثیرات جدی جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران، بر تورم و رشد جهانی اقتصاد، روز جمعه ۲۷ مارس (۷ اسفند ۱۴۰۵) بار دیگر به فروش گسترده سهام در &amp;quot;وال&amp;zwnj;استریت&amp;quot; انجامید. هم&amp;zwnj;زمان، قیمت نفت که پیش&amp;zwnj;تر نیز به شدت افزایش یافته بود، باز هم جهش کرد و بازدهی بازار اوراق قرضه به بالاترین سطح خود در حدود هشت ماه گذشته رسید.

فعالان بازار وضعیت اخبار در خصوص تلاش&amp;zwnj;های صلح را گیج&amp;zwnj;کننده و عاری از پیشرفت توصیف کردند. در نتیجه، عدم قطعیت در بازارهای مالی درباره روند این درگیری نظامی و پیامدهای آن برای قیمت انرژی، زنجیره&amp;zwnj;های تأمین، تورم و سیاست پولی، حتی بیشتر شد.

گرچه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، ظاهراً به دلیل درخواست جمهوری اسلامی و با ادعای پیشرفت خوب مذاکرات، بار دیگر حملات به تأسیسات انرژی ایران را متوقف کرده و مهلتی تا ششم آوریل در نظر گرفته است، اما تهران همچنان وجود چنین مذاکراتی را انکار می&amp;zwnj;کند.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه&amp;zwnj; وله

شاخص اقتصادی &amp;quot;داو جونز&amp;quot; ۱.۷ درصد کاهش یافت و به ۴۵۱۶۷ واحد رسید و بدین&amp;zwnj;ترتیب رسماً وارد فاز اصلاح شد. این شاخص اکنون ده درصد پایین&amp;zwnj;تر از رکورد خود در دهم فوریه قرار دارد. شاخص &amp;quot;اس&amp;zwnj;اندپی ۵۰۰&amp;quot; نیز ۱.۷ درصد افت کرد و شاخص &amp;quot;نزدک کامپوزیت&amp;quot; ۲.۱ درصد کاهش یافت.

تمامی شاخص&amp;zwnj;ها نزدیک به پایین&amp;zwnj;ترین سطح روزانه خود بسته و وارد تعطیلات آخر هفته شدند. طبق آمار اولیه، روز جمعه در بورس نیویورک ۵۶۵ سهم (پنج&amp;zwnj;شنبه: ۷۷۷) افزایش قیمت داشتند، ۲۲۰۹ سهم (پنج&amp;zwnj;شنبه: ۱۹۹۸) کاهش یافتند و ۴۰ سهم (پنج&amp;zwnj;شنبه:۴۰) بدون تغییر باقی ماندند.

نگرانی از &amp;quot;ناهماهنگی دیپلماتیک&amp;quot;

داگ بیث، کلان&amp;zwnj;استراتژیست سهام در &amp;quot;مؤسسه ولز فارگو&amp;quot;، گفت: &amp;laquo;ناهماهنگی دیپلماتیک نگران&amp;zwnj;کننده است.&amp;raquo; جیم بیانکو، رئیس و کلان&amp;zwnj;استراتژیست در مؤسسه تحقیقاتی &amp;quot;بیانکو&amp;quot; نیز می&amp;zwnj;گوید: &amp;laquo;تنها زمانی که ایرانی&amp;zwnj;ها بگویند مذاکرات خوب پیش می&amp;zwnj;رود، این موضوع بر بازارها اثر خواهد گذاشت.&amp;raquo;

افزون بر این، گزارش&amp;zwnj;ها درباره احتمال اعزام تا ۱۰ هزار نیروی آمریکایی به خاورمیانه بر فضای بازار فشار آورده است. حتی اظهارات مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، مبنی بر اینکه اهداف ایالات متحده &amp;quot;بدون هیچ&amp;zwnj;گونه نیروی زمینی&amp;quot; نیز قابل دستیابی است، تغییری در این وضعیت ایجاد نکرد.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

همچنین این گفته روبیو که جنگ &amp;quot;ظرف چند هفته، نه چند ماه&amp;quot; پایان خواهد یافت، نتوانست تسکینی برای بازار باشد. در شرایطی که تنگه هرمز همچنان تا حد زیادی بسته مانده، نه تنها نشانه&amp;zwnj;ای از بهبود قیمت نفت دیده نمی&amp;zwnj;شود، بلکه برعکس، بهای نفت برنت نسبت به روز قبل با افزایشی ۴.۸ درصدی، به بیش از ۱۱۳ دلار رسید و بار دیگر به اوج ۱۲۰ دلاری خود از زمان آغاز جنگ نزدیک شد.

تقویت دلار و طلا

دلار به عنوان &amp;quot;پناهگاه امن&amp;quot;، اندکی به رشدهای اخیر خود افزود و این روند با افزایش چشمگیر نرخ&amp;zwnj;های بهره بازار نیز تقویت شد. قیمت هر یورو به ۱.۱۵۱۷ دلار رسید. قیمت طلا تقریباً تمام زیان&amp;zwnj;های شدید روز پیش را جبران کرد، با وجود آنکه افزایش ارزش دلار و نرخ&amp;zwnj;های بهره معمولاً به زیان آن است. به گفته ناظران، طلا ممکن است دوباره به عنوان یک پناهگاه امن مورد توجه قرار گرفته باشد. بهای هر اونس طلا ۱۳۰ دلار افزایش یافت و به ۴۵۱۰ دلار رسید.

در بازار اوراق قرضه، بازده اوراق ده&amp;zwnj;ساله خزانه&amp;zwnj;داری آمریکا به بالاترین سطح خود در هشت ماه گذشته رسید؛ حرکتی که ناشی از نگرانی&amp;zwnj;ها درباره تورم و افزایش نرخ بهره بود. این نرخ که در اوج روزانه خود به ۴.۴۸ درصد رسیده بود، با ۲ واحد پایه افزایش به ۴.۴۴ درصد رسید.

در بازار سهام، افزایش قیمت نفت و گاز، مانند روز قبل، باعث خرید سهام شرکت&amp;zwnj;های حوزه انرژی شد و شاخص این بخش ۲ درصد رشد کرد. در مقابل، به دلیل تیره شدن چشم&amp;zwnj;انداز اقتصادی ناشی از جهش قیمت نفت، از خرید سهام صنایع چرخه&amp;zwnj;ای اجتناب شد.

بیشتر بخوانید: لرزش بازار انرژی در سراسر آسیا در پی تشدید جنگ ایران

سهام شرکت &amp;quot;یونیتی سافت&amp;zwnj;ور&amp;quot;، برخلاف روند بسیار ضعیف بازار، ۱۳.۵ درصد جهش کرد. این توسعه&amp;zwnj;دهنده بازی&amp;zwnj;های ویدیویی نتایج مالی قدرتمندی ارائه داد و اعلام کرد که قصد دارد سبد فعالیت&amp;zwnj;های خود را بازتنظیم کرده و از برخی حوزه&amp;zwnj;های کسب&amp;zwnj;وکار خارج شود.

سهام نتفلیکس، پس از اعلام افزایش قیمت توسط این ارائه&amp;zwnj;دهنده خدمات پخش آنلاین، با افزایش اندکی همراه شد. افزایش هدف قیمتی از سوی مؤسسه اوپنهایمر نیز، حمایت بیشتری را برای این سهام فراهم کرد.

سهام تسلا ۲.۸ درصد کاهش یافت و به روند نزولی پنج هفته&amp;zwnj;ای خود ادامه داد. از زمانی که این شرکت نتایج قوی سه&amp;zwnj;ماهه چهارم را اعلام کرده، سرمایه&amp;zwnj;گذاران در انتظار محرکی جدید، مثلا از طریق گسترش کسب&amp;zwnj;وکار &amp;quot;روبوتاکسی&amp;quot;&amp;zwnj;ها یا معرفی نسل سوم ربات انسان&amp;zwnj;نمای &amp;quot;اپتیموس&amp;quot; هستند.

سهام شرکت متا پس از شکست در یک دادگاه مهم مرتبط با شبکه&amp;zwnj;های اجتماعی، ۴ درصد دیگر کاهش یافت. شرکت آلفابت نیز ۲.۴ درصد افت کرد. هر دو شرکت قصد دارند به حکمی اعتراض کنند که آنها را متهم می&amp;zwnj;کند پلتفرم&amp;zwnj;هایشان اعتیادآور بوده و موجب فشارهای روانی بر کاربران می&amp;zwnj;شود. سهام شرکت خدمات گردشگری کارنیوال نیز پس از کاهش پیش&amp;zwnj;بینی سود آن، ۴.۳ درصد سقوط کرد.
&lt;img width=&quot;1&quot; height=&quot;1&quot; alt=&quot;&quot; src=&quot;http://logc279.xiti.com/hit.xiti?s=531599&amp;s2=22&amp;p=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF::%DA%86%D8%B4%D9%85%E2%80%8C%D8%A7%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B2%20%D8%AA%DB%8C%D8%B1%D9%87%20%D8%B5%D9%84%D8%AD%20%D8%A8%D8%A7%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%9B%20%D8%B9%D8%B1%D9%88%D8%AC%20%D9%86%D9%81%D8%AA%20%D9%88%20%D8%B3%D9%82%D9%88%D8%B7%20%D8%A8%D9%88%D8%B1%D8%B3&amp;di=&amp;an=&amp;ac=&amp;x1=1&amp;x2=22&amp;x3=76579088&amp;x4=10002&amp;x5=%DA%86%D8%B4%D9%85%E2%80%8C%D8%A7%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B2%20%D8%AA%DB%8C%D8%B1%D9%87%20%D8%B5%D9%84%D8%AD%20%D8%A8%D8%A7%20%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%9B%20%D8%B9%D8%B1%D9%88%D8%AC%20%D9%86%D9%81%D8%AA%20%D9%88%20%D8%B3%D9%82%D9%88%D8%B7%20%D8%A8%D9%88%D8%B1%D8%B3&amp;x6=1&amp;x7=%2Ffa-ir%2F%DA%86%D8%B4%D9%85%E2%80%8C%D8%A7%D9%86%D8%AF%D8%A7%D8%B2-%D8%AA%DB%8C%D8%B1%D9%87-%D8%B5%D9%84%D8%AD-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%9B-%D8%B9%D8%B1%D9%88%D8%AC-%D9%86%D9%81%D8%AA-%D9%88-%D8%B3%D9%82%D9%88%D8%B7-%D8%A8%D9%88%D8%B1%D8%B3%2Fa-76579088&amp;x8=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss&amp;x9=20260328&amp;x10=per-rss-per_politik_volltext-5725-xml-mrss::%D8%AF%D9%88%DB%8C%DA%86%D9%87%20%D9%88%D9%84%D9%87%20%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3%DB%8C%3A%3A%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF&quot; /&gt;</description>
   <category>اقتصاد</category>
  </item>
 </channel>
</rss>